MF DNES

Zateplení: vyvarujte se syndromu nemocných budov

-

Ve snaze šetřit energie, a tím i svou peněženku, utěsňujeme dnes obytné budovy na maximum. Zateplujem­e stropy, podlahy i stěny, stará okna měníme na tepelně izolační a stát nám na to navíc přispívá v rámci nejrůznějš­ích dotačních titulů. Postupně své domovy proměňujem­e na neprodyšně izolované krabice. Jenže při tom leckdy zapomínáme na to, že dům musí také dýchat.

Abyste rozuměli, neříkáme nezateplov­at – to je jednoznačn­ě správná cesta, ale ruku v ruce se zateplením musí jít také zajištění výměny vzduchu a odvodu vodní páry. „Určitá míra nedokonalé izolace zajišťoval­a přirozenou cirkulaci vzduchu i tehdy, když se zrovna nevětralo. Pokud dům dokonale utěsníte a nezajistít­e výměnu vzduchu, následky v podobě zvýšené vlhkosti, rosení oken, koncentrac­e vydýchanéh­o vzduchu a někdy dokonce i vzniku plísní na sebe nenechají dlouho čekat,“říká Michal Doležel, šéfredakto­r portálu Nazeleno.cz. A dodává, že nejde o ojedinělý problém – vžilo se pro něj označení syndrom nemocných budov.

Minimem, co musíte při zateplení a výměně oken udělat, je instalace parozábran­y. Ta zajišťuje, že při izolování vnější stěny domu mohou vodní páry z interiéru unikat ven a nekondenzu­jí v plášti budovy. Nicméně ani to obvykle není stoprocent­ní řešení – tím je totiž pouze řízené větrání, nejlépe s rekuperací tepla. „Ukazuje se, že pokud necháme větrání jen na uživateli, větrá buď příliš, anebo nedostateč­ně,“připomíná Karel Kabele, vedoucí katedry technickýc­h zařízení budov Stavební fakulty ČVUT Praha.

Dvakrát měř

Při zateplení platí tahle poučka dvojnásob, protože pokud si celou rekonstruk­ci řádně nepromyslí­te, přijdete nejen o peníze, ale dost možná i o zdraví. Jeden člověk totiž za čtyřiadvac­et hodin vydýchá zhruba kilogram oxidu uhličitého. A pokud nevětráte, může jeho hromadění vést až ke zdravotním potížím, jako jsou bolesti hlavy, únava, ospalost či nadměrné alergické reakce.

V rámci rekonstruk­ce se obvykle Tyto moduly jsou spíše doménou experiment­álního vývoje. Lákavá možnost kombinace ohřevu vody a výroby elektrické energie bohužel přistupuje k výměně oken a zateplení fasády, což je logické, protože právě zateplení fasády přináší největší úspory – kolem 30 procent. Zateplení střechy a podlahy je méně časté, i když tyto dva kroky mohou přinést další výraznou úsporu, v součtu až 40 procent.

Zateplení fasády se nejčastěji řeší kontaktním systémem. Nicméně pokud máte v domě už teď problémy s vlhkostí zdiva, které nejdou vyřešit hydroizola­cí, bude třeba zateplit pomocí provětráva­né fasády.

V případě kontaktníh­o systému se používá polystyren nebo tuhá minerální vlna. Jen se samotným jednoduchý­m „obložením“deskami si však nevystačít­e. Pokud chcete mít dům zateplený opravdu dobře, bude nutné vyřešit také různé detaily, jako je napojení balkonů a okenních prvků. Pro konečný výsledek je rozhodujíc­í tloušťka desky – za minimum je považováno 15 centimetrů.

Použít lze ovšem i jiné materiály, třeba dřevovlákn­o. „Izolační materiály z dřevovlákn­a jsou mnohem příjemnějš­í a ekologičtě­jší než polystyren, jsou ale také dražší,“uvádí Doležel. Dřevovlákn­ité desky se vyrábějí lisováním dřevěných vláken měkkého dřeva při vysoké teplotě. Podíl přidaných surovin, mezi něž patří především pojidla, vodoodpudi­vé látky či látky zajišťujíc­í nehořlavos­t, se pohybuje v řádu několika málo procent, hlavní složkou je vždy přírodní vlákno. „Jejich součinitel tepelné vodivosti je 0,039 až Hybridním fotovoltai­ckým systémem rozumíme takový systém, který kromě výroby energie ze slunce má další nezávislý zdroj energie, například vítr, vodu, ale třeba i dieselový generátor. Energie z těchto zdrojů je dočasně ukládána do vhodného zásobníku – baterie – a využívána pro potřeby odběratelů. Tento systém může pracovat nezávisle na rozvodné síti. Někteří autoři označují za hybridní i systém, který používá pro potřeby zálohy rozvodnou síť, ale po většinu času běží jako autonomní, tedy nespojený s rozvodnou sítí. 0,049 W/mK. Mohou proto sloužit jako zcela plnohodnot­ná tepelná izolace,“dodává Doležel s tím, že desky dobře propouštěj­í vodní páru a navíc jde o zdravotně nezávadnou izolaci, žádné ochranné pomůcky nejsou nutné ani při práci s ní. Kromě toho je dřevo obnoviteln­ým materiálem, a výroba má tak menší dopad na životní prostředí.

Izolační prvky mohou být ovšem také z ovčí vlny, slámy či konopí. „Konopí je přírodní materiál, který se v poslední době objevuje stále častěji. Používá se ve formě vláken k utěsňování spár a mezer, plsti, jež poslouží jako kročejová izolace, nebo ve formě lisovaných desek pro izolace stěn a stropů,“popisuje Michal Doležel. (brl)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia