MF DNES

Rozbil bank v růžové ruletě

Tom Dumoulin je vítězem Gira. O 31 vteřin poráží Naira Quintanu.

- Tomáš Macek reportér MF DNES na Giru

Tom Dumoulin proletí cílem časovky a okamžitě zahne na červený koberec, vedoucí ke stanu jezdců. Stále jede tak rychle, že vyplaší desítky holubů sedících na soše krále Viktora Emanuela II. „Vyhrál jsi, Tome, vyhrál,“křičí do vysílačky sportovní ředitel Luke Roberts.

Jenže může tomu věřit? Měl v časovce smazat 53 vteřin ztráty na Naira Quintanu. Kolumbijec je stále na trati a virtuální časomíra ukazuje, že na mezičasech zaostává za Dumoulinem o 1:10 minuty.

Vzápětí jako by se GPS zbláznilo. Oznámí totiž, že Quintana virtuálně prohrává už jen o tři vteřiny.

Mocná kolumbijsk­á enkláva fanoušků, která čtyři hodiny před závodem opanovala místa u pódia pro dekorování vítězů, rázem bouří. „Nairo, Nairo, Nairo,“začínají skandovat. Quintana řeže zatáčky jak smyslů zbavený, Dumoulin strnule hledí na obrazovku i časomíru. „Nikdy v životě jsem nebyl nervóznějš­í,“přizná. V duchu si vyčítá: Měl jsi riskovat ještě víc.

Když však jeho sokovi zbývá poslední kilometr, je zase vše jinak. Dumoulin uvěří: Nairo už to nemůže stihnout! Ruce mu spontánně vyletí nad hlavu: „Já vyhrál Giro! To je bláznivé! Co mám říct? Nenacházím slov.“Objímá týmové kolegy i přítelkyni, objímá kohokoliv. Vyhrál o 31 vteřin. Bylo to Giro doslova do posledního dechu. „Velká růžová ruleta,“jak hlásila z titulní strany nedělní Gazzetta dello Sport.

Zběsilá štvanice v předchozí sobotní horské etapě měla za cíl uštvat Dumoulina, ale sebrala mu jen 15 vteřin. Dorazil po ní v Asiagu k autobusu týmu Sunweb, prohrábl si vlasy, usmál se. Ani stopa po zničeném muži z pátečního výšlapu do Piancavall­a. „Psychicky a fyzicky jsem na tom opět mnohem líp,“ujistil, připravený rvát se.

Quintana naopak na sobotní tiskovou konferenci lídra závodu ani nepřišel ve svém růžovém dresu, nýbrž pouze v týmovém.

„Chtěli jsme na Dumoulina před časovkou najet dvě minuty. Představov­ali jsme si to jinak,“pronesl Eusébio Unzue, šéf Movistaru.

1. Quintana, 2. Nibali, 3. Pinot, 4. Dumoulin znělo pořadí před 29kilometr­ovou vše řešící časovkou. Pouhých 53 vteřin je dělilo.

Časovkář Dumoulin, stříbrný medailista z her v Riu, platil navzdory průběžné čtvrté pozici za papírového favorita klíčové bitvy. Quintana se hecoval: „Potřebuji teď zajet nejlepší časovku svého života.“

Z autodromu v Monze na ni vyráželi. Hosteska v růžových šatech prošla paddockem s trofejí pro vítěze. Dvorní karikaturi­sta Gira nakreslil aspiranty na titul usazené ve vozech formule 1 na startovním roštu, s Quintanou na pole position.

Kolumbijec se s parťákem Amadorem rozjížděl po slavném okruhu, Dumoulin se v autobusu natáhl na karimatku. Odpočítává­ní běželo. Jezdci napříč týmy i státy mu posílali přání, ať svoji velkou šichtu dotáhne do konce. „Tome, vyhraj to,“psal Belgičan Gilbert z Quick-Stepu.

Po pěti letech hašteření s milánskou radnicí se finiš italské Grand Tour opět vrátil na místo, jež se pro ni v minulosti stalo ikonickým. Zasluněné Piazza del Duomo praskalo ve švech, policisté vartovali u všech vchodů na náměstí a prověřoval­i diváky detektory kovů, vědomi si bezpečnost­ního rizika.

Quintana za cílem sklonil hlavu a nemluvil. „Nejlepší muž vyhrál,“uznal tým Movistar na Twitteru porážku, zatímco on kráčel na pódium s Dumoulinem a třetím Nibalim, jemuž nepomohla k dalšímu triumfu ani přítomnost bahrajnské­ho prince, sponzora týmu.

Sedmatřice­t let dlouhé čekání Nizozemska na další triumf ze závodů Grand Tour skončilo.

Na samém konci bylo též sté Giro. Vyčerpávaj­ící, úžasné, dramatické. Úsměvy se objevily i na tvářích českého tria. Jan Hirt se při svém debutu stal objevem závodu, po vynikající sobotní práci celkově dvanáctý. „Dokázal jsem si, že mohu být jezdcem na celkové pořadí Grand Tour,“říkal. Michal Schlegel dokončil v pouhých 21 letech svůj první třítýdenní závod, dvanáctý v kategorii do 25 let. A Jan Bárta zazářil 6. místem v milánské časovce.

Spokojenos­t se nyní mísí s bezbřehou únavou, nohy už se nechtějí točit, mysl touží na chvíli se vypnout.„Potřebuju pivo,“oznamuje Rory Sutherland, pomocník Quintany z týmu Movistar. „Nebo víte co? Radši rovnou deset piv.“

 ??  ?? Ten nejlepší V závěrečné časovce se vrátil nizozemský cyklista Tom Dumoulin do růžového trikotu vítěze Gira. Foto: AP
Ten nejlepší V závěrečné časovce se vrátil nizozemský cyklista Tom Dumoulin do růžového trikotu vítěze Gira. Foto: AP
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia