MF DNES

Dvě zlata a jeden bronz. Češi zářili na veslařském ME

- — Tomáš Zatloukal

Postával mezi novináři a měl na tváři široký úsměv. „Tři medaile? Skvělé, to jsme nečekali,“radoval se Jiří Kejval, předseda Českého olympijské­ho výboru, z povedeného mistrovstv­í Evropy.

To v Račicích vyvrcholil­o nedělními bitvami o cenné kovy a ve finálových kláních byli reprezenta­nti hodně vidět. Nejprve se zaskvěla mužská čtyřka bez kormidelní­ka lehkých vah. Kvartet Jan Hájek, Milan Viktora, Jan Vetešník a Jiří Kopáč získal bronz. „Všichni jsme toho měli dost, ale snažíte se nepolevit ani půl tempa, když máte tuhle podporu,“ocenil Kopáč přízeň zaplněných tribun Labe Arény, které hnaly českou loď kupředu.

Diváci o chvíli později zažili další euforii, to když Lenka Antošová s Kristýnou Fleissnero­vou ovládly závod ve dvojskifu. „Závod, kdy všechno sedlo,“shrnula Fleissnero­vá. „Kdyby mi tohle řekl někdo v polovině února, kdy jsem lezla poprvé na vodu a sotva se tam udržela, tak bych vůbec nevěřila,“přiznala Antošová, která má za sebou dlouhou pauzu kvůli operaci ramene. Češky před závodem favorizova­ly nizozemský pár Lisa Scheenaard­ová, Marloes Oldenburgo­vá. Životní jízdou je však poté porazily. „Náš nejlepší výkon,“hodnotila Antošová.

Poté usedl do skifu Ondřej Synek a suverénním výkonem si dojel už pro čtvrtý evropský titul a sesadil chorvatské­ho rivala Damira Martina. Tribuny skandovaly: „Ondra, Ondra.“

Mezi diváky byla i výjimečná návštěva. Synka vůbec poprvé naživo sledovaly jeho děti, v tričkách s nápisy „Táto, do toho“. „Já jsem takovej nervóza, takže nevozím rodinu na závody. Mates byl nadšenej, Alča trochu ze začátku brečela, protože je holka, pak už si to taky užívala, dostala kytku, takže super,“tvrdil čerstvý šampion.

 ?? Foto: Ondřej Bičiště ?? Počtvrté Skifař Synek je znovu mistrem Evropy.
Foto: Ondřej Bičiště Počtvrté Skifař Synek je znovu mistrem Evropy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia