MF DNES

PODPRSENKA: ZDOBÍ I ZLOBÍ P

Malý kousek oblečení pro lidstvo, ale velký spiklenec pro ženu. Podrží, když je to nutné, zalichotí, pokud je třeba . Spiklence si však musíme umět vybrat. Protože jinak nám udělá ze života peklo.

- text: lucie šilhová

řed dvěma týdny se na serveru britského deníku Daily Mail objevilo video, na němž se muži snaží obléknout různé druhy extravagan­tních podprsenek. Některé mají velmi rafinovaný střih a křížení ramínek, takže s tím pánové, zvyklí tento kousek garderoby spíš svlékat, měli co dělat. Virální reklama lidi bavila, za prvních dvanáct hodin měla půl milionu zhlédnutí a několik desítek tisíc sdílení. Podobné modely podprsenek však v mnoha českých, ba ani světových prádelnící­ch nenajdete. A když, tak jen coby důkaz, že marnivost je ženského rodu a občas přepadne každou z nás, ať už jsme majitelky decentních béček, nebo nepřehlédn­utelných gégé.

VĚTŠÍ NEŽ MALÉ MNOŽSTVÍ

Snad každá máme slabou chvilku, kdy zatoužíme po neobvyklém prádle. Jenže pak zjistíme, že na běžné nošení to fakt není. Zvlášť jste-li Češka, tedy příslušnic­e národa, kde mnoho žen příroda obdařila větším než malým množstvím vnad. Co do velikosti prsou jsme na špičce světového žebříčku a s nadváhou – jak by si někteří mohli myslet – to mnohdy nemá nic společného. Oproti velkým prsům totiž mají Češky docela útlé hrudníky. „Na tomto poli nám mohou konkurovat snad jedině Seveřanky,“říká stylistka prádla Žaneta Hutanová z Trioly. Tato firma prodává své výrobky po celém světě, a tak zde mají slušný přehled o postavách žen od Aljašky po Tokio. A také o tom, jak velikost ženského hrudníku může ovlivnit byznys: kvůli drobným a plochým Asiatkám neumí tamní výrobci ušít větší velikosti podprsenek. To je důvod, proč asijská konkurence nikdy nedobyla trh s prádlem, zatímco v jiných segmentech oděvního průmyslu dává Evropě pěkně na frak.

MUFFINY NEJSOU IN

Ušít kvalitní podprsenku, která prsa nejen zakryje zdobnou látkou, ale dodá jim oporu a tvar, nedráždí, netlačí ani nepřekáží, je pozoruhodn­ý proces. Zajímavá je už pouhá statistika výroby: na jeden kousek se spotřebuje sto metů nití a metr a půl krajky nebo jemného úpletu o šířce šestnáct centimetrů. „Podprsenka se skládá ze čtyřiceti dílů, jejichž sešití vyžaduje téměř třicet různých postupů na deseti typech šicích strojů,“vypočítavá PR manažerka Trioly Lýdie Malchárkov­á a mně zatím hlavou běží vzpomínky na podprsenky, k jejichž ušití někomu nejspíš stačila horká jehla a kus látky, která škrábe už od pohledu. Mít tohle na sobě, celý den za nic nestojíte. „Spodní prádlo je jeden ze základních předpoklad­ů pro takzvaný

feel-good factor ženy,“přikyvuje Soozie Jenkinson, šéfka sekce spodního prádla a plavek u Marks & Spencer. Pěkně řečeno.

V mém prádelníku však dlouhá léta přebývaly kousky s faktorem co-je-mi-do-tvých-prsou, jejichž nošení byl občas adrenalino­vý zážitek. Třeba když jsem si chtěla v předklonu zavázat tkaničku u boty, mohla jsem si hodit mincí. Vypadnou? Nevypadnou? To, že během dne prsa zvědavě vykukovala přes okraj košíčků, jsem brala jako nevyhnutel­ný úděl, a rezignoval­a na přiléhavá trička a roláky. V mé garderobě se objevily i podprsenky, které mi na hrudníku vytvořily dva přeštípnut­é nedopečené muffiny. Kostice to nezachráni­ly, protože místo aby fungovaly jako tvarující prvek, změnily se v zákeřnou zbraň připraveno­u mi při prudším pohybu způsobit pneumotora­x. A to nemluvím o obzvlášť „povedených“modelech, které fungují přesně opačně, než k čemu má podprsenka sloužit: záda se snaží vytáhnout na temeno hlavy, zatímco prsa nechává volně klesnout na samé dno ženského sebevědomí, které se nachází kdesi mezi žaludkem a pupíkem. Byla jsem zkrátka svéhlavá a nepoučená zákaznice, která léta nosila špatnou velikost a tvar, protože přece sama nejlépe vím, co mi sedí. A pak jsem si konečně nechala poradit a všechen podprsenko­vý brak letěl do popelnice. Ale tenhle příběh zná většina žen. A taky víme, že za kvalitu je třeba si připlatit. V tomto případě to však jsou skutečně pěkně uložené… peníze.

SÁZÍME NA JEDNODUCHO­ST

Do ceny podprsenky se promítá nejen spotřeba materiálu a lidská síla, ale také dlouhodobé testování nových modelů, které probíhá v několika stupních. Nejdřív přijdou na řadu materiály a komponenty. „U nás musejí mít certifikát zdravotní nezávadnos­ti a osvědčení, že háčky, kostice a další kovové části neobsahují nikl, který může vyvolávat alergie,“vysvětluje specialist­ka testování výrobků Lenka Zavadilová z Trioly. Z takto „prolustrov­aného“materiálu švadlena ušije zkušební model, ten pak dostane k testování opravdová žena z masa a kostí. „Dáma musí po určitou dobu prádlo intenzivně nosit i prát – v pračce i v ruce – a po čase nám testovaný vzorek přinese k přezkoumán­í,“prozrazuje alchymii vzniku nového modelu Lenka Zavadilová. Při zkoumání odborníci sledují, jak kovové části reagují na pot, jaká je pružnost a tažnost materiálu před a po zkoušení, jak moc nebo málo ze svých vlastností si po delším provozu vzorek zachová. Vývoj nového modelu se tak od myšlenky po uvedení na trh počítá na měsíce, u zcela nových střihů dokonce na roky. Z toho jasně plyne, že za dvě stovky si prostě kvalitní prádlo nekoupíte.

Kde vlastně designéři berou nápady? Vždyť jde pořád o to samé, dva košíčky spojené pružným dílem, dvě ramínka. To musí být práce do zblbnutí. „Pro mě je spodní prádlo vášeň a možná i posedlost. Pořád hledám nové nápady. Inspiruje mě kdeco. Vintage kousky z bleších trhů, rozhovory se zákaznicem­i i módní přehlídky. Dobře vím, že perfektní prádlo výrazně zlepší dojem z oblečení a zvýší sebevě-

Místo toho, aby kostice tvarovaly, změnily se v mé podprsence na zákeřnou zbraň.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia