MF DNES

Vrátil se. A zemřel

Rekonstruk­ce: Jak se odehrála chomutovsk­á tragédie, při níž střelec zabil řidiče

- Václav Janouš, Artur Janoušek reportéři MF DNES

Na okraji parkoviště stojí červený citroën, má nabouraný zadní i přední nárazník. Na širokém asfaltovém chodníku před panelovými domy v Chomutově, kde auta nemají co dělat, jsou patrné stopy po pneumatiká­ch. Zvýrazněné růžovým sprejem, kterým je olinkovali policisté. Právě sem do hloučku hádajících se lidí vjel v noci na sobotu dodávkou čtyřiatřic­etiletý Radek Šugar.

Soused z vedlejšího domu, kterého velmi hlasitá hádka probudila, vyběhl před dům a muže za volantem zastřelil. Hájí se tím, že řidič najížděl do lidí. Incident připomněl podobné útoky automobily na lidi ve francouzsk­é Nice nebo německém Berlíně. Střelec Marek L. se vlastně zachoval přesně tak, jak nabádal ministr vnitra Milan Chovanec. Útočníka za volantem zastavil. Je sice obviněn z vraždy a hrozí mu až dvacet let vězení, není však jasné, zda kriminalis­té nakonec obvinění nezmění.

„Brácha se vrátil z diskotéky. Pil, to nebudu lhát. Hádali se venku se strejdou, kterej byl vyfetovane­j. Pak sedl do auta a chtěl odjet. Jak ujížděl, přejel tetě nohu, když najednou se objevil ten chlap s pistolí a začal rasisticky křičet a střílet. Byla to poprava,“říká Dušan Šugar, jeden z pěti bratrů zastřelené­ho muže. I když je plný emocí a tvrdí, že šlo o rasovou vraždu, potvrzuje, že jeho bratr autem do lidí najel a naboural přitom zaparkovan­á auta.

Sedmatřice­tiletý střelec Marek L. je bývalý vězeňský dozorce. Pistoli měl legálně. Do sobotního incidentu s ním nebyly v domě žádné problémy. „Asi mu musely rupnout nervy. Křik a hádky jsou tu každý den. Vyběhl, pistoli držel oběma rukama a střílel z boku do míst, kde seděl řidič,“popisuje Jana Mazancová, která celý incident sledovala z balkonu.

Přináší také důležité svědectví. Kdyby chtěl mladík v dodávce ujet, jak popisují někteří Romové, měl možnost. Jenže on podle Mazancové objel trávník před domem a vrátil se stejnou trasou znovu mezi hlouček lidí. To potvrzují i pozůstalí oběti. V tu chvíli vyběhl z domu střelec Marek L.

Rom Radek Šugar byl na místě mrtvý, auto ještě pár metrů jelo, než zastavilo. Střelec ho zasáhl několika kulkami, trefil i jeho psa Era, kterého měl v autě.

V lednu hovořil ministr vnitra Milan Chovanec o tom, že lidé by měli mít ústavní právo zastřelit teroristu, který například najede automobile­m do lidí. „Víceméně jde o to, aby lidé mohli použít zbraň pro osobní ochranu v principu ústavního zákona,“řekl Chovanec.

Sama policie v oficiálním prohlášení k tragédii uvedla, že Rom za volantem do lidí najížděl. Podle představ ministerst­va to tak byl přesně ten případ, kdy by lidé měli právo řidiče zastřelit. Ministerst­vo nicméně upozorňuje, že návrh změny ústavního zákona neznamená, že by použití zbraně bylo jednodušší. „Stále bude platit pravidlo, že obrana nesmí být zcela zjevně nepřiměřen­á povaze a způsobu útoku,“uvedl včera mluvčí ministerst­va Jiří Korbel.

 ?? Foto: Iveta Lhotská, MAFRA ?? Tady zemřel bratr Dušan Šugar na místě, kde Marek L. zastřelil jeho bratra Radka Šugara. Několik střel zasáhlo i psa, jehož měl Radek Šugar v autě, kterým najížděl na skupinu lidí.
Foto: Iveta Lhotská, MAFRA Tady zemřel bratr Dušan Šugar na místě, kde Marek L. zastřelil jeho bratra Radka Šugara. Několik střel zasáhlo i psa, jehož měl Radek Šugar v autě, kterým najížděl na skupinu lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia