MF DNES

Běženci se zkusili vzbouřit

-

Policejní zásahová jednotka včera rázně ukončila pokus o vzpouru v záchytném zařízení pro cizince v Balkové na severním Plzeňsku. Vzdor rozpoutal kolem poledne Afričan, který dostal rozhodnutí o vyhoštění z České republiky.

Záhy se k němu přidalo dalších čtrnáct zajištěnýc­h. Zabarikádo­vali se v místnosti izolace.

„Na výzvu policie ji odmítli opustit. Naopak stupňovali agresivitu. Začali po policistec­h házet nábytek,“uvedla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Bylo to poprvé za půl roku provozu záchytného zařízení, kdy policisté sloužící v Balkové volali na pomoc speciální jednotky. Kromě zásahové dorazily i pořádkové jednotky, dohromady desítky policejníc­h specialist­ů na řešení krizových situací.

Krátce po 13. hodině bylo po všem. „Osoby byly vyvedeny a útočníci zpacifikov­áni. Nedošlo k žádnému zranění,“uvedla poté mluvčí Rendlová. Kolem půl druhé začaly speciální policejní jednotky odjíždět z uklidněné Balkové. Policisté začali s výslechy cizinců, kteří se do vzpoury zapojili.

„Takovéto chování nebudeme v žádném případě trpět. Děkuji policii za rychlý zákrok,“prohlásil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Podle něj ti, kteří vzpouru rozpoutali, ponesou následky.

Včera odpoledne nebyl nikdo schopen říct, zda bude iniciátor z něčeho obviněn a čeká jej placení způsobenýc­h škod.

Balková je samota v hlubokém údolí, kterou ze tří stran obklopují husté lesy. Je to přísně hlídaná bývalá škola v přírodě, která už v 90. letech minulého století sloužila jako záchytné zařízení pro běžence. Do nejbližší obce to jsou dva kilometry, pořád do kopce. — Petr Ježek

„Takovéto chování nebudeme v žádném případě trpět.“Milan Chovanec, ministr vnitra

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia