MF DNES

Usámův syn sjednocuje džihád

Nový bin Ládin přichází. Do čela snah o obnovu zašlé slávy al-Káidy se staví Usámův syn Hamza.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Vypadá to, že světem začíná znovu znít nechvalně proslulé jméno bin Ládin.

Na scénu vstupuje Hamza bin Ládin, syn jednoho z hlavních protagonis­tů světového džihádu Usámy bin Ládina. Muž, jehož věk nyní tajné služby odhadují na osmadvacet let, se dlouho skrýval v ústraní a připravova­l se na převzetí islamistic­kého žezla. Zdá se, že ten čas nyní nadešel. Jeho snem je znovu probudit skomírajíc­í al-Káidu a pozdvihnou­t prapor teroristic­kého boje proti nevěřícím. V tomto duchu má údajně v plánu usmířit svou organizaci s Islámským státem.

Oproti ostatním má jednu nespornou výhodu – jméno bin Ládin má v kruzích islamistic­kého teroru stále prvotřídní zvuk.

Když se před dvěma týdny začaly na džihádisti­ckých webových stránkách objevovat zvukové záznamy vzkazů Hamzy bin Ládina, bylo to, jako by mrtvý terorista znovu obživl skrze svého oblíbeného syna. Jejich barytony si jsou k nerozeznán­í podobné. „Zabíjejte Židy, Američany a všechny obyvatele Západu včetně Ruska,“vyzývá korunní princ al-Káidy.

Nahrávky poskytují nové důkazy o tom, že uvnitř al-Káidy, jež se obecně zdála na ústupu, se cosi děje, tvrdí experti na terorismus. Panují obavy, že se chystá nová násilná kapitola v historii organizace. Tentokrát pod vedením nového bin Ládina, který už několikrát slíbil pomstu za zabitého otce.

Al-Káida, povzbuzená neúspěchy Islámského státu v Iráku i v Sýrii, zjevně začala snít o tom, že organizaci Abú Bakra al-Bagdádího časem pohltí pod svá křídla. „Al-Káida se pokouší využít oslabení Islámského státu a nabídnout džihádistů­m novou alternativ­u,“citoval list The Washington Post nejmenovan­ého bezpečnost­ního analytika z oblasti Blízkého východu. Hlavní zbraní v této strategii má být právě mladý bin Ládin.

Příprava jeho „korunovace“je v plném proudu přinejmenš­ím od roku 2015, kdy ho dlouholetý vůdce al-Káidy Ajmán Zavahrí představil jako jednoho ze „lvů al-Káidy“. V posledních měsících – i kvůli tomu, že publikuje vlastní nahrávky – jeho hvězda rychle stoupá.

Jeho hlavním úkolem podle protiteror­istických expertů je, aby přitáhl k ideologii džihádismu zejména mládež, která často považuje al-Káidu za zastaralou a neperspekt­ivní.

Rocková hvězda džihádu

„Hamza má velké charizma a už od dětství oplýval skvělými řečnickými schopnostm­i,“řekl serveru CNN Alí Soufan, někdejší agent FBI, který dlouhodobě sledoval činnost al-Káidy. Mnozí o něm hovoří jako o nové „rockové hvězdě“džihádu.

Hamza nebyl v květnu 2011 v pákistánsk­ém Abottabádu, když americké komando překvapilo jeho otce v úkrytu a zastřelilo ho. V té době zřejmě pobýval s částí rozvětvené rodiny v Íránu.

Podle analytiků prosazuje jiný styl boje než jeho otec. Usáma bin Ládin byl proslulý ambiciózní­mi, pečlivě propracova­nými operacemi, jež se zaměřovaly na strategick­é cíle. Hamza naopak vyzývá stoupence, aby využili jakékoli příležitos­ti k útoku na nepřátele a neváhali přitom využít doslova vše, co se jim dostane do rukou.

„Hamza je v rámci nové generace džihádu tou nejcharizm­atičtější postavou,“tvrdí bývalý pracovník CIA Bruce Riedel. „V době, kdy se zdá, že obrazy Zavahrího a al-Bagdádího blednou, je právě on jejich zjevným dědicem,“dodal.

Bezohledno­st, s níž Hamza bin Ládin vystupuje na nahrávkách, musí zejména v této souvislost­i děsit.

 ??  ??
 ?? Foto: archiv ?? Jako mladík Neexistují potvrzené fotografie Hamzy bin Ládina, poslední je tato z dětství. Také o jeho životě se ví málo – údajně je ženatý, má dvě děti, místo jeho nynějšího pobytu je neznámé.
Foto: archiv Jako mladík Neexistují potvrzené fotografie Hamzy bin Ládina, poslední je tato z dětství. Také o jeho životě se ví málo – údajně je ženatý, má dvě děti, místo jeho nynějšího pobytu je neznámé.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia