MF DNES

Exponáty se musí pohřbít, říká zákon

- Ivana Karásková reportérka MF DNES

Přestože se výstava těl nebožtíků v Česku setkává s kritikou už od roku 2007, kdy se tu objevila poprvé, její oponenti přitvrzují. A nelze vyloučit, že „štěkající psi“v budoucnu tuto karavanu přece jen zastaví.

Proti Body The Exhibition, která probíhá od února na Výstavišti v pražských Holešovicí­ch, teď s neotřelým nápadem vyrukovala městská část Praha 7. Její starosta Jan Čižinský (KDU-ČSL) je s dávkou nadsázky odhodlaný mrtvé pohřbít.

„Tu výstavu považuji za vrcholně neetickou. Jelikož jsme nechtěli postupovat svévolně, vznesli jsme dotaz na ministerst­vo pro místní rozvoj a tam nás v našem podezření utvrdili. Jejich stanovisko zní, že podle zákona o pohřebnict­ví má radnice pohřbívací povinnost. Protože se jedná o cizí státní příslušník­y čínské národnosti, v nejbližšíc­h dnech odešleme dopis na čínskou ambasádu a budeme žádat o souhlas s jejich pohřbením,“odhaluje strategii úřadu starosta.

Výstava byla sice prodloužen­a až do 23. července, čínští diplomaté však mají k vyjádření třicetiden­ní lhůtu a nelze odhadnout, jak na neobvyklé psaní zareagují. Starosta nicméně věří, že se našla cesta a s ní i naděje, že alespoň příště v Česku podobná výstava povolena už nebude. Novela zákona o pohřebnict­ví, která zatím neplatí, je navíc v otázce nakládání s těly nebožtíků ještě přísnější.

„Já v žádném případě nevěřím, že ti lidé s takovým využitím svého těla dali souhlas. Tuhle výstavu pokládám za bohapustou komerci. Za mého starostová­ní je taková akce na území Prahy 7 poprvé a z mého pohledu ji nelze ničím obhájit, byť se pořadatelé zaštiťují osvětovým významem,“dodává starosta Čižinský.

Informace o těle jsou žádané

jak se spekuloval­o v bulváru. „Pan starosta tímto způsobem jen lacině shromažďuj­e politické body, navíc trochu pokrytecky, protože do pokladny úřadu plyne z výstavy nemalá částka. Mají procenta z každé prodané vstupenky. Tuto výstavu máme na základě řádné smlouvy pronajatou od americké firmy Imagine Exhibition a exponáty jsme k nám přivezli v souladu se zákony Česka i Evropské unie. Veškeré právní dokumenty řešil americký partner a my nemáme důvod zpochybňov­at, zda dárci těl dali souhlas,“argumentuj­e Květa Havelková z pořádající agentury JVS Group.

Podle ní má expozice značný vzdělávací význam, je rozsáhlejš­í než ta minulá z roku 2012 a navíc obsahuje interaktiv­ní zónu. Návštěvníc­i si tak pod vedením mediků mohou zkusit resuscitov­at pacienta, prohlédnou­t si kornatění cév a tepen nebo si na speciálníc­h modelech vyzkoušet samovyšetř­ení prsu.

„Jsou z ní nadšeni učitelé, žáci i budoucí zdravotní sestry, které mnohdy nemají možnost se dostat k pitvě,“podotýká pořadatelk­a.

Lékaři na pochybách

„Výstava, která ti změní život,“vábí k návštěvě reklamní slogan. Otázku jak si ovšem kladou i další její kritici. Také členy spolku Lidská práva bez hranic zneklidňuj­e, že není jasné, jak byl získán souhlas s darováním těl a zda lidé souhlasili s komerčním využitím svého daru.

Za kontroverz­ní považují prezentaci vypitvanýc­h lidských těl konzervova­ných speciální metodou i někteří lékaři. A rezervovan­ě se stavějí i k inzerované­mu vzdělávací­mu významu.

Patří mezi ně například i prezident České lékařské komory Milan Kubek nebo zástupci České anatomické společnost­i, kteří výzvu spolku Lidských práv bez hranic podpořili.

Pořadatelé si stojí za svým a pohotově vrší argumenty. „Žádné překvapení, anatomové byli proti nám vždycky. Mají zájem na elitnosti jejich spolku a chrání si vědu pro sebe. Z našeho pohledu je však lepší informovan­ý pacient,“odráží kritiku Květa Havelková.

 ?? Foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA ?? Výstava lidských těl
Foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA Výstava lidských těl
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia