MF DNES

Vzpoura, jíž rychle došel dech

- Petr Ježek redaktor MF DNES

Opravené bílé budovy za pečlivě udržovaným plotem z pletiva. Kamery nepřetržit­ě sledují prostor plotu. Do areálu smějí vjet jen lidé, kteří mají povolení. Jen těm se zvedne závora.

Balková zdálky vypadá jako rezidence pro smetánku. Na konci světa, pomezí Plzeňského, Karlovarsk­ého a Ústeckého kraje, obklopená hustými lesy. Daleko od lidí. Jenže ti, kdo v ní právě přebývají, tu jsou nedobrovol­ně. Je to detenční zařízení pro cizince. Tady čekají, kdy budou vyhoštěni.

A včera rozhodně nečekali klidně. Muž z Afriky, údajně Nigerijec, který dostal rozhodnutí o vyhoštění z České republiky, s krajanem rozpoutal největší revoltu, jakou Balková od otevření loni v listopadu zažila. Přidali se i další ubytovaní muži.

Policie reagovala velmi rychle. Po zásahu speciálníc­h jednotek byl v poloprázdn­ém areálu záhy znovu klid. Z 56 včerejších nedobrovol­ných obyvatel Balkové se jich do vzpoury zapojilo patnáct.

Jan Křepelka je starostou necelých pět kilometrů vzdáleného Tisu u Blatna. Balková je na jejich katastru. Včera po poledni starostovi zazvonil telefon. Volal mu ředitel uprchlický­ch zařízení, že v Balkové řeší problém. „Volal v předstihu, že přes obec bude větší pohyb policejníc­h vozidel se zapnutými majáky a houkačkami, abychom nebyli překvapeni. Od otevření Balkové to je v takovém rozsahu poprvé. Pro nás je důležité, že informován­í funguje a problém, který byl uvnitř areálu, tam byl také vyřešen. Je asi po všem, viděl jsem policejní auta, která se vracela. Věřím, že kdyby se lidé chtěli dostat z areálu,

že nemají šanci, že zabezpečen­í funguje,“řekl starosta Tisu u Blatna Jan Křepelka.

Mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová uvedla, že drobné konflikty řeší příslušníc­i v detenčních zařízeních běžně a sami.

Starosta Křepelka pamatuje dobu před téměř dvaceti lety, kdy Balková poprvé fungovala jako záchytné zařízení a policisté tam tehdy také řešili problémy se zabarikádo­vanými cizinci.

„To byl asi jiný šrumec. Tenkrát demolovali, co mohli. Těch oken, co tam bylo rozbitých,“vybavil si starosta Jan Křepelka.

Rychlý a razantní zákrok speciálníc­h policejníc­h jednotek včera zřejmě zchladil i nejdivočej­ší hlavy cizinců.

„Je to něco mimořádnéh­o. Pokud zásah proběhl rychle a bez zranění, je to pro zajištěné varování, že druhá strana má dostatek prostředků pro pacifikaci. Může to odradit ostatní, aby něco takového zkoušeli,“soudí psycholog Karel Bröckl.

Balková má kapacitu 200 míst pro zajištěné běžence, ale včera jich bylo ubytovanýc­h 56. I tak je nejvytížen­ějším zařízením v České republice.

Další dvě poloprázdn­á zařízení jsou ve Vyšních Lhotách a v Bělé pod Bezdězem. V těch bylo včera podle ČTK dohromady třiadvacet cizinců.

 ?? Foto: Ladislav Němec, MAFRA ??
Foto: Ladislav Němec, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia