MF DNES

Mašínům vrátí rodinný statek. Bude z něj muzeum

-

Rodinný statek rodiny Mašínů v Lošanech na Kolínsku se jim vrátí zpět. Zdena Mašínová o něj totiž požádá na základě rozsudku kolínského soudu, podle kterého smlouvu v roce 1940 podepsal její otec Josef Mašín pod tlakem. Protinacis­tický odbojář Mašín tehdy postoupil statek svým nezletilým dětem Ctiradu, Josefovi a Zdeně. Chtěl prý totiž zabránit propadnutí statku nacistům, bude-li dopaden.

U soudu se o zbytek rodinné pozůstalos­ti přela se Státním pozemkovým úřadem, který se nakonec proti verdiktu neodvolal. O dědictví tak požádá Mašínová po 3. červnu. „Dědické řízení bychom mohli mít do září hotové,“upřesnil MF DNES detaily řízení právní zástupce Mašínové Milan Janoušek.

O pozůstalos­t se podělí Mašínovy děti, tedy Zdena a bratr Josef a dědicové po Ctiradovi, který zemřel v roce 2011 v Clevelandu, dodává Janoušek. Na poměru, jakým bude statek dělen, se dědicové prý ještě nedohodli.

Muzeum odboje

Zdena Mašínová plánuje v Lošanech vybudovat muzeum. „Míním nejenom druhý, ale i třetí odboj, což by zahrnovalo i činnost bratrů, protože naše rodina se účastnila obou odbojů. Ale statek je v dezolátním stavu, musí se udělat projekt a odhad,“nastínila plány Mašínová, jež chce na projektu spolupraco­vat s historiky.

Kontaktova­t bude i Vojenský historický ústav, kterému už dříve dala věci po otci, třeba moták z vězení, kdysi schovaný v zárubni dveří. Podle ředitele ústavu Aleše Knížka není v zapůjčení věcí do Lošan problém. „Jen motáku, který máme už od roku 1947, půjčíme věrohodnou kopii. To je vzácná věc, navíc je psaný na papíře téměř toaletním,“říká Knížek. (eza)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia