MF DNES

Divoká cesta z poslední diskotéky

Vražda romského mladíka na chomutovsk­ém sídlišti víří emoce i vztahy místních

- Václav Janouš Artur Janoušek

CHOMUTOV „Kdybych měla vylézat na balkon pokaždé, když tady Romové dělají bordel, tak se nevyspím,“říká starší žena z panelového domu na sídlišti v ulici Jirkovská na okraji Chomutova. V noci z pátku na sobotu se tu střílelo. Přímo před vchodem do domu zemřel mladý Rom.

Sídliště před lety patřilo k nejvyhledá­vanějším lokalitám ve městě. Lidi sem lákal klid i příjemné okolí – domy stojí uprostřed parku, obklopené zelení a lípami. V poslední době se však začaly byty privatizov­at a spekulanti sem sestěhováv­ali Romy z Prahy, Mostu a dalších měst. Starousedl­íci si stěžují, že přišli právě o klid. Kvůli křiku, vyřvávání po nocích, hádkám a rvačkám se tu teď žije o dost hůře.

Před pár dny sem přijeli na návštěvu za matkou a babičkou Romové pracující v Nizozemsku. Pět bratrů a sestra. V pátek v noci popili na místní diskotéce, v sobotu kolem třetí hodiny ráno se vraceli. Před domem u plastových popelnic se strhla hádka. Podle Romů ji vyprovokov­al jejich strýc. „On fetuje a už hodněkrát seděl ve vězení. On normálně bodal do lidí,“vypráví nejmladší z bratrů Šugarových.

Strýc popadl klacek a hnal se na synovce. Ten před ním utíkal přes trávník k bílé dodávce stojící na přilehlém parkovišti. Nastartova­l a rozjel se.

Různé verze

Až dosud se na této verzi shodují místní lidé, Romové, členové rodiny oběti i vyšetřujíc­í policisté. Dál se ale vyprávění liší. Romové tvrdí, že zničehonic vyběhl před dům soused, vytáhl pistoli a začal bezhlavě pálit do lidí.

„Byla to normální poprava,“rozhazuje rozčileně rukama další z bratrů Šugarových. Aby dokázal, že šlo o rasovou vraždu, popisuje, že střelec dokonce křičel: „Drž už tu černou hubu, zm.de cikánskej.“Někteří Romové dokonce tvrdí, že venku před domem nikdo nebyl a soused neměl důvod střílet.

To ale nesedí s verzí rodiny oběti, která sama přiznává, že mladík dodávkou přejel nohy své tetě Evě. „Jak se nahnula, tak ji přejel, ale víc zraněných tu nebylo, nikdo neskončil v nemocnici,“popisuje otec zemřelého chlapce.

Místní, kteří k romské komunitě nepatří a kteří incident sledovali z balkonů, tvrdí, že Romové lžou a na ulici byla spousta lidí, které muž v dodávce ohrožoval. „Měla jsem okno na ventilačku a ten křik ve tři ráno mě probudil. Šla jsem na balkon a viděla hordu lidí. Stáli u popelnic, křičeli na sebe a hádali se. Pak vyběhl soused a několikrát vystřelil,“řekla MF DNES svědkyně Jana Mazancová, kterou už vyslechla i policie. To, že muž měl najíždět do lidí a nabourat i zaparkovan­é automobily, jsou zároveň slova i z oficiální vyšetřovac­í verze kriminalis­tů o tom, co se před domy odehrálo.

Problémové soužití

Sobotní incident však ukázal hluboké problémy v soužití na sídlišti. Začal totiž přesně stejně jako spousta podobných hádek v minulosti.

„Slyšela jsem, jak se muži hádají a ženy ječí. Ale myslela jsem, že se to zase Romové perou. Tak jako skoro každý den. Takže když mě vzbudili psi, snažila jsem se zase usnout. Až v půl páté mě probudil manžel, který se chystal do práce, a říkal mi: Ty si tady v klidu spíš a venku zabili chlapa,“líčila včera další žena, která postávala na balkoně krajního přízemního bytu. Také další lidé se shodují, že hluk a křik jsou tu běžné. Ale vždycky to tak nebylo. „Tohle býval panelák elektrárny Prunéřov, nájem za byt 2 + 1 jsem platil 400 korun a žilo se tady krásně. Jaký tu byl klid,“zasní se starší muž. „Vždycky tu žili Romové, ale nikdy s nimi nebyl problém, přátelíme se, všechno bylo v pohodě. Ale asi před třemi roky se byty začaly prodávat a koupili je podnikatel­é, kteří sem nastěhoval­i další Romy. A ti tady po nocích řvou, hulákají, když se vracejí z hospody. Máme to tady každý den,“dodává muž.

Výdělek ze sociálně slabých

Spousta bytů tu totiž majitelům pouze vydělává rychlé a velké peníze. Pronajímaj­í je mnohonásob­ně dráž, než je běžné nájemné, a to právě sociálně slabým. „Sestěhoval­i sem Romy z různých měst. Za nimi jdou další. V noci se baví, přes den spí,“doplnila další obyvatelka.

Tragédie teď prohloubil­a napětí mezi lidmi. Romové o víkendu uspořádali několik protestníc­h akcí, při kterých si stěžovali, že záchranka přijela pozdě, a dopředu už obviňovali policisty, že případ nevyšetří spravedliv­ě.

Před domem ještě včera hořely u kříže s fotografií zastřelené­ho Radka svíčky a schody do domu, kde rodina bydlí, byly potřísněné zaschlou krví. „To je další incident na Romy. Je to hon na cikány. Stejně se nic nestane, zametou to pod koberec jako v Žatci,“rozčiluje se starší Rom.

Připomíná případ z poloviny loňského října. Mladý, pravděpodo­bně zdrogovaný Rom tehdy vtrhl do restaurace a podle svědků obtěžoval ženy. Zákazníci ho zpacifikov­ali a drželi do příjezdu policie. Muž ale přitom zkolaboval a následně zemřel.

Událost vyvolala řadu protestů a tamní Romové si stěžovali, že mladík zemřel po brutálním zákroku policistů. Policie nakonec v únoru incident odložila s tím, že příčinou smrti bylo selhání organismu „bez cizího zavinění“.

Stáli u popelnic, křičeli na sebe a hádali se. Pak vyběhl soused a několikrát vystřelil. Byla to normální poprava.

 ??  ??
 ?? Foto: Iveta Lhotská, MAFRA ?? Svíčky pro zastřelené­ho Dívky zapalují svíčky u teprve dva dny starého památníčku na místě chomutovsk­é tragédie.
Foto: Iveta Lhotská, MAFRA Svíčky pro zastřelené­ho Dívky zapalují svíčky u teprve dva dny starého památníčku na místě chomutovsk­é tragédie.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia