MF DNES

Do důchodu v 70 letech. Jinak žádný důchod nebude

- František Strnad redaktor MF DNES

Že je penzijní systém v současné podobě časovaná bomba, zaznívá poměrně často. Světové ekonomické fórum nyní vypočítalo, že jde o zbraň hromadného ničení.

V případě, že lídři zemí nezačnou jednat, mohly by rozdíly mezi úsporami a výdaji potřebnými na důstojný život v penzi činit v největších ekonomikác­h světa do poloviny století 400 bilionů dolarů.

Studie vidí z problému jedinou cestu – zvýšit finanční gramotnost lidí a prodloužit jejich odchod do důchodu. „Politici musí uvažovat nad tím, jak do pracovního trhu zapojí 75leté, dokonce i 80leté,“uvedl představit­el ekonomické­ho fóra pro finanční systémy a infrastruk­turu Michael Drexler.

Dodal, že pokud tak neučiní nyní, dočkají se následků v podobě neúnosného tlaku na budoucí generace. Podle studie jsou například úspory Britů o biliony liber menší, než kolik budou potřebovat. Rozdíl mezi úsporami a náklady na život v penzi by mohl do roku 2050 vzrůst až na 25 bilionů liber, v přepočtu 759 bilionů korun.

70 procent mzdy

Studie se zaměřila na šest zemí s největšími penzijními systémy – tedy USA, Kanadu, Velkou Británii, Nizozemsko, Japonsko a Austrálii. Kromě nich se analytici zaměřili i na dvě nejlidnatě­jší země světa, tedy na Čínu a Indii.

Vyspělé země by podle fóra měly do roku 2050 zvýšit hranici odchodu do důchodu na 70 let, protože jejich budoucí generace se budou běžně dožívat stovky a více let.

Za hlavní důvody, proč se propast mezi úsporami a náklady na zajištění důstojného života v penzi tak drasticky zvětšuje, označila studie stárnoucí populaci v kombinaci s nižší porodností a horším přístupem k penzijním produktům.

Zatímco v roce 2015 se u sledovanýc­h zemí manko pohybovalo kolem 70 bilionů dolarů, v roce 2050 už půjde o zmiňovanýc­h 400 bilionů dolarů.

Výpočet Světového ekonomické­ho fóra stojí na doporučení Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj, podle které by se měsíční rozpočet penzistů na živobytí měl pohybovat kolem 70 procent jejich současné mzdy. V Česku se poměr průměrné mzdy k průměrné penzi pohyboval v roce 2016 kolem 41 procent. Ekonomové však varují, že bez úprav penzijního systému se tento poměr sníží.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia