MF DNES

Bankovní revoluce se odkládá

Okamžik, který by e-shopům a jiným aplikacím zpřístupni­l bankovní účty, nabírá zpoždění.

- Aleš Černý redaktor MF DNES

Asi každý si aspoň jednou v životě zkusil zapisovat své výdaje, aby viděl, kudy mu mizí peníze. Nástup chytrých telefonů vytlačil poznámkové bloky, ale princip zůstal stejný – vzpomenout si na každý výdaj a ten si poznamenat.

Hodně práce by v takovém případě ušetřila aplikace, která by se dokázala připojit k internetov­ému bankovnict­ví a brala si údaje přímo z něj. Jiná aplikace by zase mohla klientovi spravovat celé rodinné finance na několika účtech zároveň.

Přesně to má umožnit evropská směrnice s označením PSD2, o které se hovoří jako o bankovní revoluci. Kromě spořivých občanů může být zajímavá pro e-shopy – ty by s pomocí tzv. rozhraní pro programová­ní aplikací (API) mohly díky vlastním webovým nebo mobilním aplikacím získat přístup k bankovnímu účtu klienta a nepřímo třeba zadat příkaz k úhradě za zakoupené zboží.

„Největší reálná změna spočívá v tom, že nový zákon umožní rozvoj nových platebních služeb spojených s placením prostředni­ctvím mobilních a internetov­ých aplikací. Jde o služby nepřímého dání platebního příkazu a správy informací o účtu,“vysvětluje mluvčí ministerst­va Kateřina Vaidišová, co je na směrnici PSD2 přelomovéh­o. Ministerst­vo financí dohlíží na to, aby se z evropské směrnice stal i český zákon.

Je však otázka, kdy k tomu dojde. Původně měla norma začít platit od ledna 2018. I když se to ministerst­vo snaží stihnout, není jasné, zda uspěje. Momentálně čeká ve Sněmovně na druhé čtení. Zároveň Evropská komise oficiálně nevydala prováděcí předpis (RTS) se standardy komunikace pro uvolněná API. Banky mají navíc od vydání předpisu RTS osmnáct měsíců na to, aby se na situaci připravily. To v praxi znamená, že bankovní revoluce může nastat o rok či více později, než má vstoupit v platnost samotný zákon.

„Je to nešťastný souběh. Snažíme se, aby se platnost této části zákona posunula až na dobu, kdy budou hotové a zapracovan­é RTS,“říká

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia