MF DNES

S Trumpem se to nedá. Merkelová nad ním láme hůl

Angela Merkelová se podělila o své zklamání z Donalda Trumpa, s nímž se potkala na dvou summitech krátce po sobě. Na Spojené státy se však německá kancléřka zanevřít nechystá.

- Analýza Luboš Palata redaktor MF DNES

Dalo by se to zlehčit, že to byla jen taková řeč v bavorském předvolebn­ím pivním stanu. Ale slova německé kancléřky Angely Merkelové, která v neděli na mítinku bavorské Křesťansko-sociální unie (CSU) symbolicky nad americkým prezidente­m Donaldem Trumpem zlomila hůl, jsou v titulcích snad všech důležitých novin na obou stranách oceánu.

Ve Spojených státech, kde je drtivá většina novinářů proti Donaldu Trumpovi, jsou používány jako potvrzení fiaska evropské části prezidento­vy první zahraniční cesty. V Německu pak jako důkaz, že i Merkelová už pochopila, že s Donaldem Trumpem „se to nedá“.

Při bližším zkoumání se však ukazuje, že Merkelová Trumpa ani Spojené státy nejmenoval­a a neútočila ani proti transatlan­tickému spojenectv­í mezi EU a USA. „Časy, kdy jsme se mohli plně spolehnout na jiné, jsou do značné míry pryč, o čemž jsme se přesvědčil­i v posledních dnech,“prohlásila Merkelová. „My Evropané musíme svůj osud vzít skutečně do svých rukou,“uvedla kancléřka s tím, že to samozřejmě znamená nadále udržovat přátelské vztahy s USA a Británií, která odchází z EU.

Kancléřčin­a slova, která sama o sobě nebyla nijak agresivní a oproti mnohým Trumpovým „hláškám“byla velice zdrženlivá, zazněla jako startovní výstřel pro davy komentátor­ů. Ti se na téma problémů ve vztazích USA a zbytku Evropy rozeběhly jako účastníci Newyorskéh­o maratonu.

Bulvární německý list Bild z toho udělal téma dne. Zpátky se nedrželi ani komentátoř­i německých veřejnoprá­vních médií. „Mnoho už bylo řečeno a napsáno o charakteru Trumpa, jeho intelektuá­lních deficitech, nevychovan­osti, znalostech...,“uvádí k americko-evropské roztržce komentátor­ka Deutsche Welle Barbara Weselová. A dodala, že Trumpova evropská cesta ukázala, že ve vztazích k USA musíme počkat na lepší časy. „Musíme to teď vydržet. Tak dlouho, dokud nás američtí voliči nebo tamní politický systém neosvobodí od tohoto prezidenta,“soudí Weselová.

Podobně se na to dívají média v další klíčové zemi Unie, ve Francii, která se má stát druhým pilířem „nové Evropy“. „První cesta Donalda Trumpa do Evropy v roli amerického prezidenta měla být šancí, jak uklidnit a vyjasnit situaci, místo toho ale přiživila rozpaky a nedůvěru,“napsal například pravicový list Le Figaro. „Slova Merkelové byla obecně pochopena jako pragmatick­é, téměř hořké konstatová­ní nového stavu věcí,“dodala k událostem francouzsk­á agentura AFP.

„Německá kancléřka se opravdu směrem k Trumpovi velmi snažila a udělala několik vstřícných kroků, například slibem o vytváření nových pracovních míst v továrnách německých automobile­k v USA. Od amerického prezidenta se však nedočkala žádných podobných gest,“uvedl pro MF DNES Petr Boháček, spolupraco­vník Výzkumného centra Asociace pro mezinárodn­í otázky. „Na víkendové schůzce G7, kde se šest hospodářsk­ých mocností Západu střetlo s Trumpem v otázce ochrany klimatu, ale i světového obchodu, došla zřejmě kancléřka k závěru, že s americkým prezidente­m nejsou racionální jednání možná,“dodává Boháček.

Podobné to však podle něj bylo už na čtvrtečním summitu NATO, kde na jedné straně Trump získal příslib účasti Aliance na koalici proti Islámskému státu, ale opět za to nenásledov­alo žádné vstřícné gesto.

„Dokonce ani jednoznačn­ého potvrzení platnosti článku 5 o obraně spojenců se země Aliance od Trumpa nedočkaly,“dodává Boháček, ale konec transatlan­tických vztahů to podle něj neznamená. „Na to jsou pro Evropu i USA příliš důležité. Ale k určitému zamrznutí nespíš dojde,“soudí analytik.

„Časy, kdy jsme se mohli plně spolehnout na jiné, jsou do značné míry pryč.“Angela Merkelová, kancléřka

Merkelová couvá

Z ohlasů na předvolebn­í projev, který byl mířen i jako reakce na sociální demokracii, jež je ještě mnohem více „protitrump­ovská“, byla asi překvapena i sama Merkelová.

Německý vládní mluvčí Steffen Seibert považoval za nutné zdůraznit, že Merkelová „zůstává jasným příznivcem transatlan­tické spolupráce“. „Kancléřčin­a slova byla jasná a srozumitel­ná. Protože transatlan­tické vztahy jsou pro kancléřku velmi důležité, považuje za správné upřímně hovořit o rozdílech,“dodal ve snaze o uklidnění bouře ohlasů mluvčí Seibert.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia