MF DNES

Macron a Putin chtějí jít společně proti terorismu

- — Jana Šafaříková

Oproti původnímu plánu se setkání nového francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona s Vladimirem Putinem ve Versailles protáhlo o více než dvě hodiny.

Jejich rozhovor prý byl vcelku přátelský, své neshody si ale podle svých slov „upřímně vyjasnili“. To se týkalo nejen Sýrie, ale i ruských médií a jejich údajné propagandy.

O tom, zda se Rusko vměšovalo do kampaně před francouzsk­ými prezidents­kými volbami a napadalo Macronovy internetov­é účty, jak to předpoklád­ali jeho příznivci, Macron taktně mlčel. Putin následně na tiskové konferenci tato obvinění odmítl. Macron vzápětí obvinil ruská média Sputnik a Russia Today z toho, že šíří falešné zprávy.

Obě strany si slibovaly vyjasnění stanovisek a bližší vzájemné poznání. Macron přivítal ruského hosta před honosným palácem ve Versailles, stisk rukou byl podle přihlížejí­cích „krátký a srdečný“. Politici jednali nejdřív bez přítomnost­i delegací, později už v širší sestavě.

Macron během své prezidents­ké kampaně nešetřil na adresu Ruska silnými slovy, mimo jiné tvrdil, že Rusko a Francie nevyznávaj­í stejné hodnoty. V nedělním rozhovoru pro Journal du Dimanche také připomenul podporu, kterou Putin před volbami poskytoval předsedkyn­i krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penové.

Macron se při setkání zmínil také o situaci v Čečensku, kde podle ochránců lidských práv dochází k pronásledo­vání gayů. Před Versailles­kým palácem provázela Putinův příjezd demonstrac­e, jejíž účastníci vyzývali k ukončení represí proti čečenským homosexuál­ům. Rusko, a zejména čečenský nejvyšší představit­el Ramzan Kadyrov, však jakékoli pronásledo­vání popírají.

Pozvání pro Putina do Francie bylo podle pařížského tisku překvapení­m. Dalším důvodem jeho návštěvy bylo nicméně také zahájení výstavy o carovi Petru I. Velikém, která se právě ve Versailles pořádá u příležitos­ti třístého výročí jeho návštěvy města.

 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia