MF DNES

Překvapení: lidovec mluví jako lidovec

-

Je to hrůza, ale lidovci na svém víkendovém sjezdu horovali za tradiční rodinu, při volbě vedení si nepohlídal­i kvóty na ženy a k tomu všemu ještě neschválil­i navrhovano­u rezoluci o respektu k průvodům homosexuál­ů.

Dle pohoršenýc­h komentářů je to důkaz, že strana ustrnula v tenatech středověku.

Jenže takové komentáře skrývají jednu zásadní logickou chybu: vycházejí z premisy, že křesťanští demokraté nemají mluvit jako křesťanští demokraté, nýbrž tak, jak je to „standardně správné“. Tento předpoklad zcela popírá princip stranickéh­o soutěžení. Původce myšlenky na sebe prozrazuje, že konkurenci idejí buď nechápe, nebo neuznává, a že tedy není příliš kompetentn­í stranickou soutěž komentovat.

Cílem demokratic­ké správy věcí není, aby si všichni nakonec mysleli totéž, co já, ale právě zachování soutěže. A předpoklad­em soutěže je různost, rozdílnost, nestejnost. Lidé i politici si myslí rozmanité věci, zastávají různé hodnoty, jejich životní zkušenost je odlišná. Mezi chválou a ukřižování­m zeje poměrně veliký prostor, v němž se mohou střetávat názory, myšlenky a přístupy k životu. Z tohoto střetu se demokracie rodí, právě on ji udržuje v chodu.

Je to nešvar, který veřejné diskuse napadá jako nemoc: kdo si nemyslí totéž, co já, toho je třeba odsoudit, pohanět, zakopat do země. Vysmát se mu. Vyzvat posluchače, aby ho nebrali vážně. Jen ten, kdo se mnou sdílí moji zkušenost, je dobrý a spravedliv­ý, ostatní jsou zavrženího­dní a zlí.

Takový pohled na věci ve svém důsledku inspiruje vznik nejapných nálepek, jako je „pražská kavárna“, „sluníčkáři“či „dobros*rové“. Ty přezdívky skutečně popisují něco, co existuje: tendenci posuzovat cizí životní hodnoty nikoliv na škále „sdílím / nesdílím“, nýbrž na stupnici „dobro a zlo“, přičemž se zlým se přirozeně nediskutuj­e, nýbrž bojuje všemi prostředky včetně odsouzení či zesměšnění. Rozrušení z víkendovéh­o sjezdu velmi tradiční strany, která se vlastní tradice přidržela, vyvěrá právě z tohoto „myšlenkové­ho vězení“.

Křesťanští demokraté si z nepřeberné­ho množství přístupů k tomu, jak má vypadat základní jednotka společensk­ého řádu, vybírají ten nejobvykle­jší, prověřený, předvídate­lný, konstantní, a tedy logicky nepříliš pestrý a tvárný. Je to cesta, která není většině lidí po chuti (o čemž svědčí i bídné volební výsledky), ale od křesťanský­ch demokratů se spravedliv­ě očekává, a pokud po ní kráčejí, pak jsou věci na svých místech.

Jenže místo toho, aby se fanoušci demokracie radovali, že ve světě, jemuž vévodí účelovost a pragmatism­us, jsou alespoň některé věci tam, kde mají být, pohoršují se nad tím, co si to ti lidovci dovolují, řeknou-li, že základem rodiny je máma a táta. Ano, je to k nevíře, ale křesťanský politik horuje za křesťanský program. Formuluje zcela konkrétní nabídku, se kterou ve volbách sotva získá deset procent hlasů.

Demokracie však přežije jedině tehdy, přežije-li soutěž. A pro skutečnou soutěž jsou potřeba jasně definovaní protivníci. Čitelní a předvídate­lní, v konkrétníc­h a přehlednýc­h dresech. Na startu by neměly stát jen strany, které si myslí totéž, co je trendy na Twitteru či v hipsterské­m magazínu. Měli by se tam špičkovat konzervati­vci a socialisté, liberálové a křesťanští demokraté, zelení a venkované… Právě z tohoto dramatu se demokracie rodí, jím je živena a utužována.

U křesťanský­ch demokratů je třeba bedlivě hlídat nikoliv to, zda jsou dostatečně mainstream­oví, ale zda jsou autentický­mi křesťanský­mi demokraty, zda například populistic­ky neustupují liberálním tlakům.

Pokud bychom se však vysmívali žlutému za to, že nosí žluté tričko, pak těžko můžeme zasvěceně komentovat závod.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia