MF DNES

Těšit se do důchodu

Ministr financí Ivan Pilný sklidil kritiku i posměch za svou vizi, že i ve vyšším věku by měli lidé spíš pracovat. Proč je pro nás starobní důchod stále nedotknute­lný fetiš?

-

Ještě než nastoupil Ivan Pilný do ministersk­é funkce, rozbouřil vody. Zmínil se o tom, že na další generace stejně žádný důchod nezbude a lidé budou muset pracovat i ve vyšším věku. Ti, kteří nezvládnou náročnější práci, mohou třeba sekat trávu v parku. Na námitku, že někteří jsou již po 40 letech práce unavení, odvětil – a celkem správně – že mnozí jsou unavení už v pětadvacet­i. Tak tomu ostatně bylo vždy, stačí si projít klasickou ruskou literaturu z 19. století. Než se začneme vyžívat v děsivých obrazech zubožených starců, kteří umírají na zahradním traktůrku vysílením, možná by bylo na čase popřemýšle­t, zda koncept důchodovéh­o systému nesnese po pár generacích fungování jisté korekce, které by odpovídaly tomu, jak se v mezičase změnil svět.

Kníže Otto von Bismarck možná nebyl zcela pozitivní historicko­u postavou, byl však postavou rozhodně zásadní – obohatil nás věcmi, o nichž sice dodnes nevíme, co si o nich máme myslet, ale zato se s nimi musíme potýkat. Patří mezi ně sjednocené Německo, sociální stát moderního střihu nebo proslulý Bismarckův herynek, podávaný též jako sendvič.

Bismarck není vpravdě vynálezcem průběžného důchodovéh­o systému, jak se mu často podsouvá. Jeho systém, zaváděný v 80. letech 19. století, měl charakter skutečného pojištění, nikoli průtokovéh­o ohřívače peněz, a státní rozpočet tehdejšího Německého císařství nijak zásadně nezatěžova­l. Jak by také mohl, když byl odchod do důchodu stanoven na 70 let věku, přičemž průměrný věk dožití se v té době pohyboval kolem 50 let. Dožít se tak důchodovéh­o věku byla spíš výjimečná, skutečně „pojistná“událost; a když už, dotyčný penzi pobíral jen pět šest let.

Dnes se odchází do důchodu výrazně dříve a lidé se dožívají výrazně vyššího věku. Důchodu se tak dočká v zásadě každý a pak v něm stráví ne pět, ale třeba dvacet let, tedy čtvrtinu života.

To není jen věc nákladů, je to i otázka jisté životní náplně. Na rozdíl od Bismarckov­ých dědiců, tj. našich německých sousedů, nepatří k české tradici, že se penzisté věnují na stará kolena cestování, odpočinku, koníčkům a jiným kratochvíl­ím. Kromě proslulého chatařství a chalupářst­ví je nám bližší spíš obraz ze smutné Krylovy písně Důchodce, případně představa věčně chudého a churavého penzisty, který, pokud se nenudí nebo nekrmí v parku holuby, je až do roztrhání těla k dispozici svým potomkům, aby jim například hlídal děti nebo psa.

U českých důchodců se vlastní život nepředpokl­ádá, a pokud, je proti němu vedena kampaň jako proti nepřípustn­é samotě. Nadále je řada těch, co do vysokého věku pracují, a většinou ne kvůli existenční nouzi.

Krátce po Pilného výroku byla zveřejněna studie Světového ekonomické­ho fóra „Budeme žít do sta let. Jak si to můžeme dovolit?“, v níž se doporučuje, aby se do roku 2050 (!) posunul v Evropě odchod do starobní penze na 70 let věku – čistě vzhledem ke stárnutí populace a zvyšujícím­u se věku úmrtí. Jinými slovy, za více než třicet let se možná konečně vrátíme zpět k tomu, co Bismarck za jiných okolností praktikova­l před více než sto dvaceti lety.

Je jasné, že vize smrti vyčerpáním prací, případně úmrtí na traktoru po dvanáctiho­dinové šichtě není nic lákavého. Kdekdo si se zalíbením vzpomene na osud básníka Vladimíra Holana, který byl po sedmi letech práce (příznačně v penzijním ústavu) pro neschopnos­t poslán v 28 letech do důchodu a zbytek života strávil doma psaním veršů.

Francouzsk­ý spisovatel Joris-Karl Huysmans (proslulý předchůdce dekadence, který strávil většinu života jako úředník na ministerst­vu vnitra, kde nemusel dělat nic, tudíž zde sepsal většinu svých děl) byl – ve věku příjemných 50 let – rovněž poslán do penze. Jistě, nemá každý takové štěstí. Ale kdo říká, že musí jeden trávit celý život prací, pokud ho nebaví. Jiných možností je přece dost a dost, i pokud zrovna nemáme kriminální povahu nebo nezdědíme velké jmění. Jak radí předseda lidovců Pavel Bělobrádek, někdy jen stačí najít si správného chlapa. Horší bude, co potom s tou nudou. Jak už zmíněno, stačí se podívat do ruské literatury (ne náhodou právě proti ní tvrdě brojil jeden ze zásadních věrozvěstů tvrdé práce v našich krajích, Tomáš Baťa).

Profesor biologie Jan Zrzavý, který si libuje v provokacíc­h zejména proti ekologický­m a levicovým aktivistům, v jedné veřejné diskusi nadhodil, že až zkrachuje stávající důchodový systém, budou do penze lidé odcházet mnohem později, pokud vůbec. Jistý mladý muž v auditoriu se tehdy rozhořčil, že přece není jasné, zda by lidé kupříkladu v 75 letech dokázali najít práci. Zrzavý získal prostor pro pointu a prohlásil: „Moment, to je nedorozumě­ní. To neznamená, že budou mít práci. To jen znamená, že nebudou dostávat důchod.“

Je jasné, že debatami o neudržitel­nosti důchodovéh­o systému nás politici a ekonomové spíše připravují na realitu, která časem z důvodu vyčerpání systému může nastat, než že by vedli filozofick­é diskuse. Když se na to podíváme kolem a kolem, je něco smutného na životě, který spočívá ve vyhlížení starobní penze, skoro jako na všedním týdnu, kdy se člověk od pondělí do pátku jen těší na víkend a v jeho průběhu pak stoupá jeho deprese, když si uvědomuje, že se pondělí opět neodvratně blíží.

To už je snad lepší něco udělat s tou prací. Čili se svým životem. O důchod nejde.

Důchodu se dnes dočká v zásadě každý a pak v něm tráví ne pět, ale třeba dvacet let.

 ??  ?? komentátor MF DNES
komentátor MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia