MF DNES

Rammstein drtili Prahu. Dvakrát za sebou

-

kolem poliklinik­y,“říká radní Prahy 12 Lenka Vedralová (ANO). Opatření podle ní bude platit i u pošty v okolí Sofijského náměstí. „Chceme zabránit tomu, aby mimopražšt­í řidiči využívali tato parkoviště jako odstavná,“dodává.

To je ostatně vidět i na příkladu Prahy 4, kde měly zóny vzniknout společně s Prahou 5, 6 a 8. Praha 4 však podle magistrátn­ích úředníků zaslala příliš mnoho připomínek, a proto byla z první vlny kreslení nových barevných čar vyřazena. Teď si vedení radnice připojení k zónám odhlasoval­o znovu.

„Praha 4 se stala klínem mezi Prahou 2 a Prahou 5, kam svá auta parkují mimopražšt­í řidiči, kteří už nemohou v těchto městských částech bezplatně zaparkovat. Ulice jsou přeplněné i v místech, kde to může ohrozit bezpečnost silničního provozu,“vysvětlil starosta Prahy 4 Petr Štěpánek (Zelení), proč se radnice o zavedení zón znovu uchází.

Náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) už dříve uvedl, že s povolením zón v dalších městských částech nebude pospíchat. Počká prý, až se do nového systému, který funguje v Praze 5, 6 a 8 a kde parkování kontrolují kamerová vozidla, připojí i zbytek radnic, které již zóny mají. „Můj postoj stále platí. Vzhledem k tomu, že vrcholí příprava na přechod centra města do nového systému, je reálné připojení Prahy 4 nejdříve k 1. únoru 2018, spíše však až na jaře 2018,“říká náměstek.

Zavedení zón také stále zvažuje Praha 9. I ta dříve narazila na nepochopen­í ze strany magistrátu, když chtěla na svém území zřídit jen fialové smíšené zóny a nasadit v nich nejnižší možnou sazbu – deset korun za hodinu parkování. Magistrát namítal, že by takový systém ročně prodělal deset milionů korun. S tím

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia