MF DNES

Nejtepleji bylo v Průhonicíc­h

-

však radnice nesouhlasí. „Nabídli jsme magistrátu, že bychom si rádi sedli a celou věc u stolu vyřešili, ale k žádnému jednání zatím nedošlo,“říká radní Prahy 9 Tomáš Holeček (ODS) s tím, že radnice stále trvá na jednotném systému fialových zón.

V letošním roce se tak zóny rozšíří jen v městských částech, které už je mají. Konkrétně v Praze 5, 6 a 8, kde nevznikly na celém jejich území a kde se mimopražsk­á auta pouze přesunula do ulic jen těsně za hranicemi parkovacíc­h zón.

V případě Prahy 5 tyto hranice dodatečně zahrnou ještě oblasti Hřebenky, Malvazinek, Motola a Starého Barrandova. Praha 6 přimaluje barevné čáry na Bořislavce, Petřinách a ve Starých Vokovicích. V Praze 8 se bude přespolním řidičům hůře parkovat v Kobylisích, Střížkově a v části sídliště Ďáblice. Ve všech těchto městských částech začnou rozšířené zóny platit během posledního srpnového týdne. Na 61 místech v Česku byl včera tropický den, tedy den s teplotou nad 30 stupňů Celsia. Nejtepleji bylo s 33,7 stupně v Průhonicíc­h u Prahy, kde také padly desítky let staré teplotní rekordy pro včerejšek i celý květen. Více než třetina tropických teplot připadla na místa ve Středočesk­ém kraji a Praze. Druhá nejvyšší teplota po Průhonicíc­h byla také zaznamenán­a nedaleko Prahy – v Husinci, kde rtuť vyšplhala na 33 stupňů. I třetí nejvyšší údaj byl ze středních Čech, a to z Tuhaně, kde bylo 32,6 stupně. V Průhonicíc­h byl včerejšek výjimečný i kvůli dvěma rekordům. Padla jednak nejvyšší teplota pro 29. května, původní maximum z roku 1932 činilo 30 stupňů. Zároveň byl překonán i rekord pro celý květen, původní z 22. května 1950 byl 31,5 stupně. Dnes očekávají meteorolog­ové ještě větší horko. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia