MF DNES

Lidé se obávají o část parku Pražačka. Sepisují petici

Část zeleně v Praze 3 je v připravova­ném Metropolit­ním plánu vedena jako zastavitel­né území. Místní se bojí, že park vytlačí bytová zástavba.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

ŽIŽKOV Východní cíp parku Pražačka v Praze 3 poblíž zahrádkářs­ké osady Na Balkáně využívají k rekreaci lidé, kteří bydlí v přilehlých panelových domech, i obyvatelé širšího okolí. Mezi travnatými plochami prochází také cyklostezk­a, ale místní se nyní obávají, že o tuto část zeleně v budoucnu přijdou.

Pozemky, na kterých leží část parku nad ulicí Kunešova a dětské hřiště při ulici Na Balkáně, mají být v chystaném Metropolit­ním plánu vedeny jako území určené pro bytovou výstavbu. Současný územní plán je přitom chrání jako zeleň, respektive přírodní rekreační plochy.

„Už jsme se kvůli tomu zúčastnili i jednání výboru pro územní rozvoj městské části, kde jsme požadovali nějaké stanovisko, protože ochranu zeleně má vedení radnice i v koaliční smlouvě. Bohužel však výbor nikdy nedošel k nějakému závěru,“říká předseda Spolku pro ochranu zeleně Na Krejcárku, Pražačce a Na Balkáně Jiří Lhoták.

Spolek proto sepsal petici, kterou se po sesbírání podpisů od půl procenta obyvatel městské části musí podle zákona zabývat na svém zasedání zastupitel­stvo. „Požadujeme zachování zeleně na uvedených územích a jejich nezastavit­elnost jakoukoliv výstavbou,“píše se v petici, kterou už podepsalo více než 1 500 obyvatel Prahy 3, a která je tudíž pro zastupitel­e závazná.

Petenti požadují po zastupitel­stvu, aby přijalo stanovisko odpovídají­cí jejich požadavkům, kterým bude připomínko­vat vznikající Metropolit­ní plán během jeho projednává­ní s městskými částmi.

Pozemky, na kterých je nyní dětské hřiště, patří hlavnímu městu. Případná bytová výstavba, které se místní obávají, by tak musela být z popudu magistrátu a znamenala by zlikvidová­ní hřiště, což není příliš reálné.

Jiná situace je u pozemků mezi hřištěm na discgolf a ulicí Kunešova. Ty vlastní rodina majitelů, kteří pozemky získali v restituci a v současné době je jako zeleň pronajímaj­í městské části. „Je logické, že majitelé budou chtít pozemky prodat investorům poté, co je Metropolit­ní plán zhodnotí na stavební pozemky,“myslí si Lhoták.

Jeho obavy sdílí také předseda opozičního zastupitel­ského klubu Žižkov (nejen) sobě Ondřej Rut (Zelení). „Jakmile pozemky nebudou chráněny jako zeleň, tak dříve nebo později dojde k jejich zástavbě,“říká. V případě, že se bude věc projednáva­t na červnovém zastupitel­stvu, chce opozice navrhnout usnesení, aby městská část v rámci projednává­ní Metropolit­ního plánu požádala o zakreslení pozemků mezi zeleň.

„Berme v potaz také vlastnické právo“

Podle starostky Prahy 3 Vladislavy Hujové (TOP 09) nepochází podnět na zařazení pozemků v Metropolit­ním plánu do zastavitel­ného území ani od městské části, ani od majitelů. „Zakreslil to tak Institut plánování a rozvoje na základě pravidla, podle kterého se má v zastavěném území dodělávat uliční čára,“říká.

Ani vedení radnice si podle Hujové nepřeje, aby v místě vyrostly bytové domy. „Byla bych ale ráda, kdyby se našla cesta, jak na těch pozemcích postavit třeba zázemí pro sousední dům dětí a mládeže nebo nějaké sportovišt­ě,“dodává s tím, že zatím není jasné, jak situaci řešit. Odvolává se však na to, že současní majitelé deklaroval­i, že na pozemcích bytové domy stavět nechtějí.

To však podle opozice není dostatečná záruka. „Vlastníci teď sice bytovou výstavbu odmítají, ale bylo by z jejich strany zcela legitimní, kdyby pozemky za deset let prodali třeba jako stavební parcely,“oponuje Rut.

Podle Hujové je však potřeba vzít v potaz i vlastnická práva majitelů. „Petenti se odvolávají na svoje práva na zeleň, ale vlastně tím zasahují do cizích vlastnický­ch práv. Rodina majitelů změnu územního plánu nevyvolala, ale stává se obětí toho, že chce někdo na cizím pozemku zeleň,“konstatuje starostka.

Pokud autoři petice odevzdají dokument i s podpisy na radnici včas, bude téma Pražačky zařazeno do programu příštího řádného jednání zastupitel­stva, které se koná 20. června.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Za záchranu zeleně V Praze 3 se sepisuje petice za větší ochranu koutu parku Pražačka, na němž je i dětské hřiště, a který bude v chystaném Metropolit­ním plánu označen jako oblast vhodná pro zástavbu.
Foto: František Vlček, MAFRA Za záchranu zeleně V Praze 3 se sepisuje petice za větší ochranu koutu parku Pražačka, na němž je i dětské hřiště, a který bude v chystaném Metropolit­ním plánu označen jako oblast vhodná pro zástavbu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia