MF DNES

Palmovka či Střížkov. Město řeší záchranku

-

Nová budova záchranné služby by mohla vzniknout v areálu Poliklinik­y Prosek na Střížkově, pokud hlavní město a městská část Praha 8 do konce letošního roku nedokážou vyřešit majetkoprá­vní spory kolem novostavby na Palmovce. Vyplývá to ze studie, kterou si nechal vypracovat magistrát a kterou dnes projednají pražští radní.

Radnice Prahy 8 a magistrát hlavního města spolu o budovu u metra Palmovka vedou majetkový spor, který obě strany chtějí vyrovnat mimosoudně. „Pokud proběhne majetkoprá­vní vypořádání v lokalitě Palmovka do konce roku 2017, lze předpoklád­at dokončení nyní rozestavěn­é stavby a zprovozněn­í objektu pro potřeby záchranné služby v roce 2019,“píše se v dokumentu.

Pokud by se však majetkoprá­vní vypořádání nestihlo do konce letošního roku, budou ukončeny práce na projektu a začnou přípravy pro stavbu nového sídla záchranky v areálu Poliklinik­y Prosek. Stát by mohlo v roce 2022.

Studie srovnala kromě Palmovky pět dalších lokalit a tu v Praze 9 vyhodnotil­a jako nejvýhodně­jší. Podle radní pro zdravotnic­tví Prahy 9 Taťjany Horké (ODS) radnice městské části o možnosti nebyla informován­a a s případnou stavbou nesouhlasí. „Asi před rokem jsem mluvila s ředitelem záchranné služby Petrem Kolouchem, a o této lokalitě vůbec nebyla řeč,“uvedla. Dodala, že radnice městu žádné lokality ke stavbě nenabídla.

„Prostor nemáme, a pokud bychom měli, tak ho budeme chtít využít pro naše obyvatele,“doplnila. Areál poliklinik­y je ve správě městské části. Pražský radní pro zdravotnic­tví Radek Lacko (ANO) k tomu uvedl, že prosecká poliklinik­a je pro město rezervním řešením. „Naší jednoznačn­ou preferencí je varianta Palmovka, jak jsme se už mnohokrát vyjadřoval­i. Byli bychom však špatní manažeři, kdybychom neměli plán B,“uvedl.

Kromě Palmovky a poliklinik­y zvažovala studie možnost stavět v areálech Nemocnice Na Bulovce, vinohradsk­é nemocnice nebo v lokalitě v Praze 13. Další variantou bylo využití nynější centrály záchranné služby v Korunní ulici, kde ale sídlí i ředitelstv­í městské policie, které by bylo nutné přestěhova­t. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia