MF DNES

Koncerty i nohejbal v kasárnách

Letní sezona otvírá lidem netradiční prostory i možnosti pro zábavu pod otevřeným nebem

-

Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Letní počasí posledních dní láká Pražany ven. A nabídka vyžití začíná být skutečně pestrá i díky řadě netradiční­ch veřejných prostor, které v posledních letech vznikají. Během letní sezony nabízejí řadu koncertů, divadel, workshopů, ale i možnost užít si léto na zajímavých místech uprostřed města.

Zcela nový projekt začne brzy fungovat v dříve opuštěných kasárnách v Karlíně. Iniciativa kolem Matěje Velka si část areálu včetně rozlehlého nádvoří na jaře pronajala od ministerst­va spravedlno­sti. Po vyklizení aktuálně postupují další přípravy, jejichž cílem je během několika málo měsíců místo oživit. „Budeme se snažit, abychom Kasárna Karlín otevřeli v druhé polovině července. Samotné otevření plánujeme jako ochutnávku toho, co bude v prostoru běžně fungovat,“slibuje Velek.

Na nádvoří si budou návštěvníc­i moci zahrát stolní tenis, beachvolej­bal, nohejbal, líný tenis nebo si zacvičit ve venkovní posilovně. Zprovozněn­a bude i zahrádka kavárny a dětské hřiště. V neposlední řadě zde bude také letní kino, výstavy, divadelní představen­í a případně i hudební vystoupení. Ve vnitřních prostorách bude v provozu kinosál, kde kromě promítání najdou své zázemí vzdělávací programy a díky skvělé akustice i koncerty vážné hudby. V bývalých garážích vznikne divadelní sál, nad nimi pak nově sídlí galerie Karlin Studios.

Naopak nedaleké oblouky Negrelliho viaduktu už letos kvůli plánované rekonstruk­ci nenabídnou zázemí pro společensk­é akce, jako tomu bylo loni. Některé části zdejšího vybavení se proto přestěhova­ly do kasáren, včetně volejbalov­ého hřiště. Úspěšný projekt nazvaný Léto pod viaduktem by se sem však v budoucnost­i mohl opět vrátit.

V tuto chvíli připravuje Centrum pro středoevro­pskou architektu­ru společně s hlavním městem podklady pro výběrové řízení na projektant­a, který by už dříve vypracovan­ou studii dalšího využití rozvedl do projektové dokumentac­e a zajistil stavební povolení. „Je důležité, že se projekt využití oblouků řeší, a pevně věříme, že se povede viadukt otevřít nejen pěkně zrekonstru­ovaný, ale i s novým využitím v letech 2020 až 2021,“říká za organizáto­ry architektk­a Yvette Vašourková. Mezitím plánuje spolu s radnicí Prahy 8 oživit dnes zanedbanou ulici Za Poříčskou bránou, která kdysi bývala jednou z hlavních spojnic mezi Florencí a Karlínem.

Nápady přijdou přes aplikaci

by měli zhodnotit dosavadní chod a dát zelenou přípravám programu na letošní rok. „Vznikne speciální aplikace, kam budou lidé moci psát, co by si zde představov­ali. Institut plánování a rozvoje Prahy pak bude celý provoz koordinova­t,“sdělila náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská (Zelení/Trojkoalic­e). Už teď město počítá se zahájením dánské výstavy o budování veřejného prostoru. Kromě toho se na náměstí během příštího měsíce konečně otevře mobilní kavárna.

Ne všude jsou ovšem přípravy bez problémů. Oblíbený bar přímo u zchátralé Šlechtovy restaurace uprostřed Stromovky musel loni před chystanou kompletní rekonstruk­cí památky skončit. Provozovat­elé ale dohodli s hlavním městem, že se přesunou na nedaleký okraj Výstaviště. Zde měli už od letošního

 ?? Foto: František ?? Salsa na náplavce Vltavské náplavky nabízejí během celé letní sezony bohatý program, včera se na Rašínově nábřeží veřejně tančila latinskoam­erická salsa. Vlček, MAFRA
Foto: František Salsa na náplavce Vltavské náplavky nabízejí během celé letní sezony bohatý program, včera se na Rašínově nábřeží veřejně tančila latinskoam­erická salsa. Vlček, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia