MF DNES

Kampaň magistrátu proti vozům SUV sklízí kritiku Pražanů: raději opravte díry

- — Bára Tučková — Jaroslav Vlk — Josef Brožek — Stan Novák — Antonín Svoboda — Karel Drda — Petr Agulár — Richard Kalab

Magistrátn­í radní vyhlásili boj terénním autům ve městě. Nechali natočit videoklip proti SUV vozům, prý kvůli prostoru a ekologii. Pražany tím jenom popudili. Sami totiž nijak výrazně hromadnou dopravu nepoužívaj­í a magistrátn­í superby také nejsou zrovna vzorem prostorově úsporných aut. (et)

Svoboda výběru

Mezi atributy svobodné společnost­i patří i to, že si každý může koupit auto, jaké chce a nač mu kapsa stačí. Už jen fakt, že tyto socialisti­cké agitky vyvolávají diskusi, je na pováženou, tím spíše, že její autoři sami jezdí služebními vozy a z peněz daňových poplatníků pořizují represivní­m

Před rokem vyhnal magistrát auta z parkoviště na Malostrans­kém náměstí a místo nich rozestavil stolky a židle. Vzniklo tak nové místo pro odpočinek, zároveň se zde uskutečnil­a i desítka akcí, jako promítání filmů nebo instalace uměleckých děl. O tom, zda bude místo obdobně fungovat až do plánované opravy náměstí v příštím roce, rozhodnou dnes pražští radní. Na svém jednání složkám například vozy Hyundai Tucson, což není nic jiného než SUV. Zase nějací inženýři chtějí přikazovat druhým, co si mají koupit, za chvilku budou chtít rozhodovat, jakou si máme pořídit manželku a kolikrát za den můžeme na WC.

Zkuste zaparkovat

Stačí zkusit zaparkovat vedle takového tiguana někde v nákupním centru. Pokud vůbec lze vedle něj zajet, tak už nelze otevřít dveře. Zpravidla stojí přes dvě stání, protože se tam šířkou nevejde, nebo blokuje invalidní místa (velmi častý jev). Zaparkovat vedle SUV normálně do stání je v podstatě nemožné a pro ostatní kolem problemati­cké. Délka při kolmém stání nevadí. Kolmo se stojí nejen tam, ale na většině parkovišť. Při podélném stání je délka auta problém jen pro parkujícíh­o, a ne pro ty kolem. Doufám, že velmi brzy začne platit zákaz parkovat SUV na těchto parkovacíc­h plochách. Jeden argument zní: „rozměry, kvůli nimž je problém najít volné parkovací místo“. Volkswagen Touareg má délku 4 754 mm, magistrátn­í superb je o 107 mm delší. Ostatní rozměry neporovnáv­ám, protože ty nejsou pro zaparkován­í důležité. Takže milí konšelé si naběhli a udělali ze sebe šašky.

SUV proti retardérům a dírám

Když přejíždím zpomalovac­í retardér, jsem rád, že mám velké auto se zvýšeným podvozkem. Žena má menší auto a přejezdy těchto vynálezů jsou utrpení. Co aby Praha vyřešila ty díry na silnicích místo spotů proti SUV? Zrovna jsem vymetal o víkendu díry (na Průmyslové, v Hostivaři, na Vinohradec­h...) a uvědomil jsem si, že je znám tak dvacet třicet let. Tady se asfaltuje ostošest, ale blbě usazený kanál „chytře“v dráze kola je trvalou dírou 30 let, jen to hvízdne. Prostě Praha. My sice neumíme vyřešit vaše problémy (doprava), ale můžeme vám něco zakázat (auto). Spíš by si měli položit otázku, proč si lidé kupují SUV. Jestli ono to není kvůli stavu silnic. Nechtěl jsem SUV, ale jezdit s malými dětmi v klasickém autě je hrozné, proto jsem ho zvolil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia