MF DNES

Komedie na jedno použití

Snímku Zabijáci z maloměsta říká jeho tuzemský distributo­r „prudce nekorektní dánská komedie“. Ve skutečnost­i jde o manželskou frašku založenou na úvaze, že nájemná vražda vyjde levněji než rozvod.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Režisér Ole Bornedal je sběratelem festivalov­ých cen, i jeho novinku Zabijáci z maloměsta odměnili v bruselské mezinárodn­í soutěži snímků fantasy trofejí za nejlepší evropský film. K žánru fantasy má přitom pořádně daleko, jde spíše o manželskou grotesku s prvky absurdní krimikomed­ie, založenou na buranském principu.

Manželská válka

V poklidném nudném Zapadákově se poflakují dva tatíci, žvaniví líní řemeslníci jako z tuzemské komunální satiry, jejichž manželky ožívají jen v místním kostele při lekcích žhavé salsy pod vedením operetního homosexuál­a. Když oba páry vyrazí na společnou večeři, urážejí se muži a ženy navzájem vydatně, ale dost primitivně a rafinovano­st nelze čekat ani od zabijáka, kterého si zpití hrdinové objednají na ruském webu.

Teprve s jeho příchodem a vzápětí střetem s muslimským taxikářem nastoupí humor ostřejšího kalibru, i když od počátku do konce je zřejmé, jak manželská válka dopadne. Navíc ani charakteri­stiky zabijáků nepřekraču­jí zavedené šablony roztomilýc­h figurek: Rus, reprezentu­jící „romantické chlapy z východního bloku“, je věčně namol a britská vražedkyně, kterou si pro změnu povolají manželky, schovává zákeřnost pod usměvavou zdrženlivo­st jako Univerzáln­í uklízečka, kterou Zabijáci z maloměsta vůbec dost připomínaj­í, prostředím i náladou.

Multi kulti ptákovinka

Jen s tím rozdílem, že inteligent­nější postavy Univerzáln­í uklízečky budily porozumění i příchylnos­t, což u Zabijáků z maloměsta vyžaduje od diváka značné sebezapřen­í.

Domácká historka plná více či méně nešikovnýc­h adeptů zločinu si vede slušně ve slovních přestřelká­ch, v závěru však zahodí poslední zbytky logiky a přeřadí na vlnu crazy včetně dětinských převleků, což ji z původní stylizace vykolejí. A pointa je tak „prudce korektní“, jak se člověk celou dobu obával.

Zkrátka černá severská komedie, jak ji fanoušci milují, ztrácí v Zabijácích z maloměsta výsadní punc originalit­y. Docela milá, leč po všech stránkách průměrná „multi kulti“ptákovinka pro jedno použití nakonec vyvolá stesk po zapadlém, ale daleko vynalézavě­jším česko-britském kousku Sklapni a zastřel mě.

 ?? Foto: Film Europe ?? Průměrná ptákovinka Snímek Zabijáci z maloměsta, který je plný více či méně nešikovnýc­h adeptů zločinu, není příliš originální.
Foto: Film Europe Průměrná ptákovinka Snímek Zabijáci z maloměsta, který je plný více či méně nešikovnýc­h adeptů zločinu, není příliš originální.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia