MF DNES

Grazie, věrný králi!

Řím se klaní, Totti končí. Fotbalová ikona se loučí po 28 letech

-

David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Král Říma. Trenér Sven-Göran Eriksson ho dokonce označil za Boha.

U lidí bodoval tím, že odmítal všechny nabídky na přestup. A že jich bylo! Několikrát ho lákal i Real Madrid, ale Totti vždycky řekl ne. Čímž se ochudil o ještě větší slávu.

Byl tak věrný a oddaný? Nebo se mu nechtělo přesvědčov­at v novém prostředí, když byl doma za krále? Na obojím bude kus pravdy.

Totti rovná se Řím, nikdy si neuměl představit, že by žil jinde.

„Kdybych šel do Realu, vyhrál bych třikrát Ligu mistrů a získal dva Zlaté míče,“tušil. „Ale já jsem šťastný. Mrzí mě jen to, že jsme pro Řím nezískali o dva nebo tři tituly víc.“

Má zlato z mistrovstv­í světa, stříbro z Eura, ale v lize triumfoval jedinkrát: v roce 2001, kdy kolem něj kouč Capello postavil velký tým.

Ale kolik parádních zážitků fanouškům připravil! Odehrál úžasných 786 zápasů, dal 307 branek.

Pokud se o Karlu Poborském říká, že je mistrem dloubáků, co by se muselo říkat o Tottim? Kopem, kterému Italové říkají „cucchiaio“, tedy lžička, nasázel mraky gólů. Jím dával najevo svou genialitu.

Mimo hřiště za velkého myslitele neplatil. Když kdysi dostal otázku, co pro něj znamená latinské rčení Carpe diem, reagoval bezelstně: „Promiňte, anglicky neumím.“

Ale z nedostatku dokázal udělat přednost. Když se o jeho inteligenc­i začaly vyprávět vtipy, sesbíral je, sepsal do knížky a výtěžek z jejího prodeje věnoval na charitu.

I tím získal obdiv lidí, který ho u milované hry držel až do čtyřicítky. Raději by hrál dál, ale od šéfů slyšel: Už ne, vymyslíme ti jinou roli.

„Probouzím se ze snu. Znáte to z dětství: spíte, zdá se vám něco úžasného, ale maminka vás vzbudí,“našel Totti přirovnání. „Když se chcete zasnít znovu, už to nejde.“

Fanoušky může těšit, že spolu s ním tenhle sen snili skoro 30 let.

 ?? Foto: Reuters ?? Francesco Totti se v neděli ve čtyřiceti letech rozloučil s AS Řím i s fotbalovou kariérou.
Foto: Reuters Francesco Totti se v neděli ve čtyřiceti letech rozloučil s AS Řím i s fotbalovou kariérou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia