MF DNES

Moje dokonalá pacientka

Profesor Dominique Thomas o tom, jak i jeho tvrdost dostala Petru Kvitovou zpět na kurty.

-

Miroslav Němý reportér MF DNES na Roland Garros

už v bílé košili, která se tak odlišovala od černých motivačníc­h triček většiny členů týmu Petry Kvitové, si spokojeně udělal fotku na mobilu. A pak si dopřál jedno pivo. „Moje odměna,“usmál se Dominique Thomas.

Muž, který se téměř 40 let specializu­je na terapii ruky, uznávaná kapacita působící ve francouzsk­ém Grenoblu a přednášejí­cí po světě.

Muž, který dostal do péče pořezanou levačku Petry Kvitové, a jelikož vycítil, že je česká tenistka ochotna dřít až k slzám, rozhodl se, že právě takhle to spolu udělají.

„Jsem šťastný. A velmi hrdý,“popisoval fyzioterap­eut v zákulisí arény Phillipa Chatriera, kde Kvitová absolvoval­a velkolepý comeback. „Po všem, čím si prošla, by tomu nikdo nevěřil. Její zranění bylo opravdu velmi vážné, měla pořezané šlachy na všech prstech a dva nervy k tomu. Že hrála tak brzy a tak dobře, je úžasná věc.“

Na návratu Kvitové mají zásadní podíl její čeští operatéři i všichni, kdo o ni následně ve vlasti pečovali. Odborník z Grenoblu ale tomuhle týmu dodal jakýsi faktor X.

Doplnil fungující skládačku, jako když jednou přísadou dotáhnete koktejl k dokonalost­i.

Nejdřív ovšem musel zjistit, kdo to vlastně Petra Kvitová je.

Kvitová? Podívám se na to

„Řekl jsem: Jasně. Ale jednodušší bude, když přijedu já do Prahy,“líčí. „Pak jsem se na internetu podíval na její jméno.“

Vida, dvojnásobn­á šampionka Wimbledonu. Sportovkyn­ě, kterou v jejím bytě pořezal neznámý útočník.

I díky Thomasovi jsou tyhle noční můry pryč. V Praze strávil několik dní a spolupráce se rozjela.

„Zázrak? To ne. Ale od samého začátku šlo všechno správně,“říká. „Operoval ji výborný chirurg. Ona byla od začátku optimistka a vše brala i trochu s ironií, což je dobrá cesta; řada lidí naopak propadá chmurám a je na dně. Petra je velmi ochotná, skvěle dodržovala protokol. Dokonalý pacient.“

Kebrle, operatér Kvitové a český expert z Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie, se neváhal obrátit na ještě zkušenější­ho kolegu.

„Známe se snad dvacet let,“líčí Dominique Thomas, sám ročník narození 1945, publikujíc­í ve francouzšt­ině, angličtině i italštině. „Měla v Praze velmi dobrou péči, ale Radek mi tehdy řekl: Vy možná máte víc zkušeností.“

A také, což se zpětně ukazuje jako důležité, jistý „tah na branku“.

Bolelo to, o tom žádná. Většina výher se rodí právě z bolesti.

Petře při cvičení tekly slzy

Kvitová se rozhodla, že se prostě vrátí, žádný pokyn pro ni nebyl nesplnitel­ný. V tom na sebe narazili dva lidé podobného ražení.

„Když vidím, že lidé opravdu chtějí, jdeme do toho. A chci po nich ještě víc,“vysvětluje profesor Thomas. „Jestli jsem byl tvrdý? To já jsem, hodně. A na Petru určitě. Ale ona to brala. Je to ryzí sportovkyn­ě a bojovnice.“

Napoprvé to šlo hladce, pak se objevila krizová chvíle: Kvitová se vrátila z Kanárských ostrovů na druhý společný úsek v Grenoblu. „A její ruka byla velmi ztuhlá.“Tady nastoupila tvrdost bez kompromisů. Nároky byly vyšší než v Praze. „Při prvním setkání nám pan Thomas říkal: Nádherné, super práce. Ale při druhém, po Kanárech, měl jasno: Takhle to vůbec nejde,“stále si vybavuje kondiční kouč Kvitové David Vydra. „Fakt byl drsný. Cvičení s ním bolelo strašně, Petře tekly slzy. Ale díky tomu se to takhle celé urychlilo.“

Grenoble byl – s ironií, již Kvitová a její blízcí vyznávali – docela luxusní mučírnou. Vyplatilo se! „Nečekal jsem, že se ztuhlá ruka uvolní takto rychle,“přiznává i Thomas.

A o pár měsíců později už jsou spolu v Paříži. Dílo je dokonáno a gratuloval i specialist­a na terapii ruky Thomas.

Mohla by být stoprocent­ní

Na setkání v areálu Rolanda Garrose se míchaly emoce, radost i profesiona­lita. „S Dominiquem jsem se hned bavila. A říkal, že se ruka zase zlepšila,“líčila Kvitová po výhře nad Američanko­u Boserupovo­u; ve 2. kole ji čeká její krajanka Matteková-Sandsová.

Že by byly věci ideální? To jistě ne. Ale naděje, to je spolu s tvrdou prací nejcennějš­í prostředek, jejž mají k dispozici. „Nemá plný rozsah, ani teď ne. Časem se to bude lepšit,“věří profesor Thomas. Kvitová stále musí radostí zatínat pravou pěst, levačka jí to neumožní. Těžké poranění šlach a dvou nervů vybízí od samého začátku k otázce: Bude to ještě někdy jako dřív?

„Myslím, že by mohla být stoprocent­ní. Doufám. Ale jisti si nejsme, nervy se nespravují tak rychle jako šlachy,“je Thomas upřímný.

Pokud se tak ovšem stane, bude u toho i on. „Tenis teď sledovat určitě začnu,“mrkne.

Zůstává tak prostor pro mnohem větší oslavu než s jedním, a navíc ještě rychle vypitým pivem.

 ?? Foto: Pavel Lebeda, Česká sportovní ?? Dominique Thomas (v bílém) sleduje duel Petry Kvitové, pod ním kondiční kouč David Vydra.
Foto: Pavel Lebeda, Česká sportovní Dominique Thomas (v bílém) sleduje duel Petry Kvitové, pod ním kondiční kouč David Vydra.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia