MF DNES

Nabídky z první divize už mám

Největším objevem stého Gira d’Italia je Čech. Šestadvace­tiletý Jan Hirt míří mezi elitu.

- Tomáš Macek reportér MF DNES na Giru

Vcíli Gira do sebe obrátil fantu, potom vodu a zeptal se: „Kolik mi dal v časovce Monfort?“Lídr stáje Lotto Soudal ho v ní v neděli sice porazil, ale ne o tolik, aby Jana Hirta sesadil z 12. místa celkové klasifikac­e.

Debut na klání Grand Tour zvládl výtečně. Z českých cyklistů pouze Leopold König dopadl v minulosti při své premiéře na „Velké trojce“lépe, devátý na Vueltě 2013.

Silný v horách, odvážný v únicích, neustále stoupající pořadím. Takový byl Jan Hirt na Giru 2017.

Kdyby vám před ním řekli, že skončíte dvanáctý, věřil byste?

Asi ne. V týmu doufali, že bych mohl být do dvacítky, ale šlo spíš jen o takový sen. Nikdo mi neřekl: Dvacítka je tvůj cíl. Z dvanáctého místa jsou teď nadšeni.

A vy? Vy také?

Já jsem šťastný. Pár špatných věcí by se na mém výkonu našlo, jenže jel jsem svoji první Grand Tour a nejsem žádný lídr třeba ve Sky, který bere miliony eur. Vzhledem k tomu, co jsme za tým a že jsme byli na Giru na divokou kartu, jsme odvedli fakt pěkný výkon. Dokonce i Top 10 mohla být reálná, kdybychom eliminoval­i některé chyby. Ale to už jsou jen kdyby.

Až během Gira jste sám sebe přesvědčil: Já mohu být předním jezdcem právě na třítýdenní­ch závodech?

Ano. Nevěděl jsem předtím, co se mnou tři týdny provedou a jak se budu cítit v tom posledním, zvlášť když tady byl supertěžký. Ale pak jsem viděl, že skoro všichni ostatní ve třetím týdnu výkonnostn­ě odcházejí a já se naopak zlepšuju. Ten pocit mě nabíjel. Regenerace na dlouhých závodech je asi mou nejsilnějš­í stránkou. Nakonec byly pro mě obtížnější ty první týdny.

Zvlášť pokažená etapa na Etnu? Co příště udělat jinak, abyste měl formu už v úvodním týdnu?

Ještě se doma s trenérem Martínkem podíváme na tachometr, jaké jsem tam měl watty a další data, než vše vyhodnotím­e. Etna a pak i sobotní poslední horská etapa byly pro mě nejbolesti­vější dny.

A který byl nejkrásněj­ší? Únik v královské etapě na Stelviu? Nebo páté místo v Dolomitech?

Stelvio. Ten den jsem si v úniku užil, cítil jsem se moc dobře. Navíc tam přijeli kamarádi i rodina, stáli v kopci, pozdravili jsme se.

Abyste byl ještě lepší grandtouro­vý jezdec, potřebujet­e dle expertů zlepšit tři věci: sjezdy, poziční boj a časovky. Souhlasíte?

S těmi sjezdy až tolik ne. Když jsem v nich na Giru ztratil, tak proto, že přede mnou někdo ve skupině udělal díru. Nikdy jsem ve sjezdu neodpadl sám. Tvrzení o mých slabších sjezdech jsou přehnaná. Neříkám, že jsem výborný sjezdař a kdyby pršelo, bude to jiné. Ale na suchu se v nich cítím docela jistý.

Poziční boj byl vašim problémem zkraje Gira, kdy tým CCC zůstával uzavřen vzadu v pelotonu. Postupně jste se v této činnosti zlepšovali. I proto, že jste se otrkali a zároveň si vydobyli určitý respekt u předních týmů?

Nejdřív jsme jim museli něco předvést, aby nás respektova­li, že nejsme úplní oslové. Jakmile jsem dokázal zůstávat s nejlepšími, začali nás trochu brát. Pořád to není kdovíco, ale už přijdou i velká jména a řeknou mi: Pěkná jízda.

V časovkách je cestou ke zlepšení hlavně její lepší trénink?

Určitě. Zatím na časovkářsk­ém kole hrozně trpím. Bolí mě kolena, hned jak na ně sednu, zadek mě táhne. Nemám na něm dobrou pozici, ale ani natrénován­o. Chce to, abych je měl doma, občas se na něm svezl a hledal si příjemnějš­í pozici.

Poslední časovka Gira v Miláně byla i proto ze zbytku sil?

Byla taková zvláštní. Jedu sice v časovce nepříjemné tempo, ale neumím se v ní zmáčknout, jak se říká až do poblití. Prostě mi to nejde.

Na co se nyní nejvíc těšíte?

Jak si ještě jeden den užiju s přítelkyní v Miláně. Dopřeju si den bez kola. Doma se pak pojedu jen tak projet s kámošema, sedneme si na kafe, na pivo. Když bude hezky, chci si tenhle týden jen tak užít.

A potom?

V týmu si nakonec přejí, abych jel i Kolem Švýcarska (World Tour).

Už za necelé dva týdny?

Když oni jsou teď namotivova­ní z mého výsledku na Giru, tak chtějí, abych to zkusil i tam. A v létě mě čekají závody Kolem Rakouska a Kolem Polska.

V týmu CCC vám letos dobíhá smlouva. Ozývají se nyní prvodivizn­í stáje s nabídkami?

Jo, nabídek mám docela dost.

Začnete porovnávat a vybírat?

Teď se nejprve trochu uklidním, nechám tomu pár dní a pak uvidíme, co vymyslím.

V týmu doufali, že bych mohl být do dvacítky, z dvanáctého místa jsou nadšeni.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia