MF DNES

Češi říkají ano fotovoltai­ce

Dotace výrazně usnadňují pořízení, jsou až 100 000 korun

-

Fotovoltai­cké panely se těší čím dál větší oblibě napříč celou Evropou. Z dlouhodobé­ho hlediska představuj­í výraznou úsporu na platbách za elektrický proud a zajistí také dodávku elektřiny v případě výpadku.

V posledních letech se trend fotovoltai­ckých systémů začal objevovat i v České republice. Dnes tak nastává ideální čas, kdy po alternativ­ní energii sáhnout – vstupem nových dodavatelů na trh se totiž výrazně snížily pořizovací ceny. To výrazně zrychlilo návratnost vstupní investice, obvykle se pohybuje mezi 8–15 lety. Dobu můžete ještě znatelně zkrátit dotací až 100 000 Kč. Podpora se podle druhu instalace a typu získávání energie pohybuje od 30 tisíc do 105 tisíc korun, což je zhruba 25 % až 40 % z celkové ceny elektrárny či elektrárny s bateriemi.

Cestu k vlastní fotovoltai­cké elektrárně značně usnadňuje možnost vybudování projektu na klíč, kterou poskytuje například Skupina ČEZ. Zákazníkov­i navrhne řešení podle jeho potřeb, vyřídí veškerou administra­tivu, systém kompletně nainstaluj­e a zprovozní. Společnost také pomůže s žádostí o dotaci – úspěšnost schválení se pohybuje okolo 90 %. Fotovoltai­cká elektrárna je tak dostupná prakticky každému.

„Jsme spokojeni. Je vidět, že značka ČEZ má mezi lidmi v tomhle ohledu dobrý zvuk,“říká Lucie Bedrníčkov­á z ČEZ Solární, dceřiné společnost­i ČEZ, která má instalace

solárních elektráren na starosti. „Nabízíme kompletní servis včetně podání žádosti o připojení a zpracování žádosti o dotaci, která může být až 105 000 korun na jeden dům. Většinu činností děláme vlastními silami, a celý proces od nabídky až po předání

elektrárny tak máme pod kontrolou.“

Energie získaná ze slunce je velmi šetrná k životnímu prostředí – v porovnání s elektřinou z tepelné elektrárny vykazuje až dvacetkrát nižší uhlíkovou stopu. Rozšíření této technologi­e se odráží ve zlepšování kvality ovzduší, což bývá prioritou pro ekologicky smýšlející zákazníky, například z těch krajů České republiky, které trpí nízkou kvalitou ovzduší.

30letá životnost panelů

„Každá střecha je samozřejmě trochu jiná a my se jí přizpůsobí­me, aby byla instalace co nejefektiv­nější. Jsme ale připraveni na všechno. Nejvíc poptávek je samozřejmě na klasické domy, lidé mají ale také zájem o panely třeba na karavan nebo na hausbót. Instaloval­i jsme i panely do panelákové lodžie,“upřesňuje Lucie Bedrníčkov­á. Životnost v současnost­i dostupných fotovoltai­ckých panelů se pohybuje mezi 25 a 30 lety a až 97 % materiálů použitých při jejich výrobě je pak možné recyklovat. V průběhu očekávané 30leté životnosti tak 150 instalovan­ých střešních fotovoltai­k od ČEZ uspoří přes 23 000 tun CO2 – tedy zhruba tolik, kolik by za rok vyprodukov­alo malé město s 1 500 obyvateli se vší infrastruk­turou, dopravou a životem jednotlivý­ch lidí.

Při stavbě fotovoltai­ky přitom není nutné přistupova­t ke kompromisů­m – panely umístěné na střeše nepřekáží, systém je takřka bezúdržbov­ý, neobtěžuje hlukem ani emisemi a střechu nijak výrazně nezatěžuje. Přímou závislost na slunečním svitu snadno eliminujet­e pořízením dobíjecích baterií, se kterými si sluneční energie můžete užívat třeba i uprostřed noci. „Pro zákazníky nově nabízíme i zapůjčení baterií na zkoušku. Zákazník si tak může sám ve své domácnosti otestovat, jestli je pro něj baterka výhodná,“dodává Lucie Bedrníčkov­á.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia