MF DNES

Takhle nám zatnuli tipec

Ve většině hospod číšníci s půlnocí odnesli popelníky. V pár podnicích se kouřilo do zavíračky

- Jakub Pokorný Artur Janoušek

Servírka v teplické restauraci Coctail pečlivě hlídala čas, aby neprošvihl­a půlnoc. Uvnitř sedí pozdě večer pět hostů, čtyři kouří. „Hele, slyšíte?“obrací se k nim servírka a ukazuje na hodiny. „Máte půl hodiny, čas na poslední cigaretu,“hlásí. Ti, kteří právě nedrží cigaretu v ruce, si na povel zapalují. Za chvíli se velká ručička přehoupne přes dvanáctku a bude 31. května, zákaz kouření v hospodách.

„Já bych státu přál, aby všichni kuřáci přestali kouřit. Stačilo by na týden. A stát zkrachuje,“utrousí jeden z mladíků v narážce na vysoké daně, které z prodeje tabáku plynou do státní kasy. Do půlnoci si stihne zapálit ještě jednu cigaretu postaru, pohodlně u stolu. Pak odchází poslušně na chodník.

I v další teplické hospodě U Krysy ve čtvrti Trnovany je zákaz hlavním tématem. „Je to nesmysl,“říká jeden ze štamgastů. „Ve školách, v nemocnicíc­h a na jiných veřejných místech ať se kouření zakáže. To chápu. Ale v hospodách? To by mělo být na svobodném rozhodnutí majitelů,“míní návštěvník.

Zdejší štamgasti před hospodu nemusí, stačí zajít na dvorek, který k podniku patří. I to ale obtěžuje.

„Doteď jsme mohli hrát kulečník s popelníkem na stole,“říká muž s tágem. „To mám teď při hře odbíhat na dvorek?“zlobí se hráč kulečníku.

Jakmile odbijí půlnoc, servírka se obrací k hostu na baru: „Tome, típni to,“nenařizuje. Spíš prosí. Pak servírka bere do ruky popelník, ve kterém mizí Tomův nedopalek, a štětečkem ho čistí, stejně jako další dva popelníky. A všechny pak ukládá do skříňky pod barem. Na bar už je nevrátí.

Jsou i místa, kam zpráva o zákazu kouření ještě nedoputova­la. V nonstop herně Antons na teplické Masarykově třídě sice žádný host nebyl, na baru ale i půl hodiny po půlnoci ležel popelník. Na otázky o zákazu kouření Vietnamec za pultem jen nechápavě potřásal hlavou.

Hodina v ilegalitě

V pražském skotském pubu Šedý pes na Smíchově se v noci na včerejšek kouřilo i pár minut po půlnoci.

Hosté si tedy užili chvíli v ilegalitě se zapálenou cigaretou, protože to už platil protikuřác­ký zákon. Majitelé hospody, která má otevřeno do jedné v noci, tu poslední hodinu hosty ještě nechali. Přišlo jim hloupé vyhánět je ven těsně před zavíračkou.

V suterénní hospůdce s lahvemi whisky v regálech tak byly i po půlnoci na baru staré popelníky s tlustým sklem.

„Pár lidí dnes přímo říkalo, že sem přijdou symbolicky naposledy si zapálit,“říká barman Šedého psa Jakub Kocian. „Ale někteří si zase mysleli, že je to až od prvního června,“dodává a míní, že mnoho hostů bylo zmatených.

Zákonodárc­i národ skutečně zmátli, protože většina nových zákonů platí od prvního v měsíci. Ten protikuřác­ký od posledního.

Ne všichni kuřáci byli ze zákazu naštvaní. Naopak.

„Mně zákaz nevadí, aspoň budu kouřit méně. Ono to chodí tak, že v nezakouřen­é hospodě mám i menší chuť na cigaretu,“konstatova­l jeden z hostů smíchovské­ho pubu. Šedý pes ale nebyl jedinou hospodou, kde své hosty nechali kouřit i po půlnoci. V nedalekém baru se situace opakovala.

V pražské kavárně Café Sladkovský si poslední cigaretu vychutnáva­l i Vratislav Brabenec z Plastic People a ani on ze zákazu nadšený nebyl. Lidé se tam s posledními cigaretami uvnitř hospody fotili na památku a po půlnoci už se spořádaně přesunoval­i ven.

Mokrý loket s popelníkem

Některé hospody se na zákaz kouření s předstihem připravily a na zdi pražské restaurace Tradice blízko metra Anděl čerstvě přibyly římsy se zabudovaný­mi popelníky a logem Pilsner Urquell.

„Slangově se tomu říká mokrý loket, protože římsa slouží i k odložení půllitru, nejen kuřákům,“říká Martin Veselý, vedoucí Tradice.

„Řešili jsme to dohromady s Prazdrojem. Zařadili to do smlouvy o reklamě a platili to oni. Je to na míru dělaný truhlářský prvek,“doplnil Veselý.

 ??  ??
 ?? Foto: František Vlček, Yan Renelt, MAFRA ?? Poslední cigareta Hosté v Café Sladkovský se na rozloučeno­u fotili (vlevo). Poslední večer si tam zašel zakouřit i hudebník Vratislav Brabenec (nahoře). U hospody Tradice už měli stylové parapety s popelníkem (dole).
Foto: František Vlček, Yan Renelt, MAFRA Poslední cigareta Hosté v Café Sladkovský se na rozloučeno­u fotili (vlevo). Poslední večer si tam zašel zakouřit i hudebník Vratislav Brabenec (nahoře). U hospody Tradice už měli stylové parapety s popelníkem (dole).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia