MF DNES

Fakta Události vedoucí k rezignaci

Prezident a premiér opět proti sobě. Kvůli ministryni Valachové

-

– Policie zadržela náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvíl­ovou kvůli podvodům s dotacemi pro sport.

– Valachová na tiskové konferenci oznámila, že ruší podezřelé dotační programy, ale rezignaci odmítla.

– Ministryně školství oznámila, že rezignuje. „Chci podpořit politickou kulturu,“řekla.

– Valachová podala demisi do rukou premiéra Bohuslava Sobotky, a to k 31. květnu. Oznámila, že v posledních dnech v úřadu se soustředí na prosazení kariérního řádu v Senátu.

– Ministryně v úřadu zatím zůstává. „Chtěla bych kariérní řád ještě obhájit,“prohlásila po neúspěchu v Senátu. „Ta demise mohla být učiněna v náhlém hnutí mysli. A vždycky je dobré se zamyslet a přemýšlet,“nechává Zeman věc otevřenou. Při včerejším setkání s novináři prezident přitom k tomu opět neopomenul – byť tentokrát – aniž vyslovil jeho jméno – rýpnout si do premiéra Sobotky.

„Můj neměnný postoj zní, že měnit ministra pět měsíců před volbami je nebetyčná pitomost. Nebetyčná pitomost,“zdůraznil. „A ten, kdo se této pitomosti dopouští, nemůže být hodnocen jako nositel Nobelovy ceny za inteligenc­i. Řekl jsem to, myslím, velmi zdvořile,“dodal.

Zcela v defenzivě však v této hře nezůstává ani premiér Sobotka. Ten podle lidí z jeho okolí dobře věděl, že prezident se k odvolání ministryně nedostane dřív než začátkem června. Přesto na Zemana tlačil s termínem 31. května.

Roli v Zemanově neochotě vyhovět okamžitě Sobotkovu návrhu tentokrát nehraje jen jeho osobní averze vůči premiérovi. Za setrvání Valachové se u prezidenta přimlouvaj­í i vlivní muži ze sportovníh­o zákulisí. I na jejich názory Zeman dal, když dosluhujíc­í ministryni

 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Ministryně školství Kateřina Valachová zatím ve funkci nekončí.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Ministryně školství Kateřina Valachová zatím ve funkci nekončí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia