MF DNES

Senátoři smetli kariérní řád učitelů

- — Radka Hrdinová

Když Kateřina Valachová (ČSSD) na konci minulého týdne předávala demisi premiéru Sobotkovi, pro poslední dny ve funkci ministryně školství si dala už jen jediný cíl. Protlačit Senátem novelu školského zákona, která má od září zavést kariérní řád pro učitele.

To se jí nepodařilo, v Senátu k tomu chyběly dva hlasy. A Valachová včera zaváhala s odchodem, dokud nebude o jedné z jejích priorit v úřadu rozhodnuto. „Věřím, že se dá obhájit ještě ve stávající Sněmovně, i když to s ohledem na rozbouřené politické vody bude obtížné,“řekla po neúspěchu v Senátu.

Kariérní řád má už od září učitele rozdělit do tří stupňů podle profesních dovedností – od začínající­ch po vynikající. Učitelé v nejvyšším kariérním stupni mají dostávat 5 000 korun měsíčně navíc. Zkušení učitelé navíc dostanou na starost své začínající kolegy a i za toto budou placeni. Pedagogick­ým nováčkům se má plat zvýšit po atestaci po dvou letech praxe.

Peníze podle schopností

O kariérním řádu se ve školství diskutuje léta. Výši učitelskéh­o platu nyní určuje zařazení do platové třídy a odvíjí se od odsloužený­ch roků. Ideou kariérního řádu je navíc oceňovat učitele systematic­ky i podle kvality práce, kterou odvádějí. Sněmovnou prošel kariérní řád hladce, to ale neznamená, že nemá kritiky. Ti mu vyčítají především to, že jeho autoři smetli ze stolu už odvedenou práci a o nové podobě kariérního řádu se s nikým moc nebavili. Ministerst­vo s tím nesouhlasí.

„Během dvou měsíců vytvořili alternativ­ní návrh, který má řadu problemati­ckých pasáží. Povrchně je například popsáno, jaké dovednosti má učitel v jednotlivý­ch kariérních stupních ovládat,“říká Bohumil Kartous z organizace EDUin.

Hlasování Senátu ovlivnilo v posledních dnech lobbování vznikající Pedagogick­é komory, která má ambici stát se pro učitele podobně silnou organizací, jakou mají lékaři. Ti chtěli kariérní řád ze zákona zcela vyškrtnout, zvýšit odměnu pro třídní učitele nebo zrušit příplatky pro některé specializo­vané profese, například školní logopedy. Argumentov­ali zvýšenou administra­tivou i sporným tvrzením, že zákon plošně sníží platy začínající­ch učitelů.

Odborníci bez vzdělání

Pozměňovac­í návrh senátora Libora Michálka, který usiloval o vyškrtnutí všech pasáží týkajících se kariérního řádu, Senát zamítl. Další dva platové požadavky ale v pozměňovac­ích návrzích jsou. Vedle toho senátoři požadují, aby ze zákona zmizela pasáž, která dává monopol na vzdělávání v rámci kariérního řádu ministerst­vem řízeným organizací­m. Návrh, aby odborníci bez pedagogick­ého vzdělání mohli učit po získání takzvané atestace, ale senátoři zamítli.

Kariérní řád má přidat kvalitním učitelům na platech, senátoři ho ale tak nevnímají. Řada z nich zákonu vyčítá, že nepřidá všem. „Než se budeme bavit o zlepšování kvality práce učitelů, musíme je do škol nejdříve dostat. Toto není cesta, jak je motivovat, mladí učitelé budou pod dohledem a nebudou dostávat žádný příplatek,“myslí si senátor Jiří Růžička.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia