MF DNES

Zeman: Film na milost pro Kajínka neměl vliv

-

Už na Štechovi pak bude také hájení včera senátory neschválen­ého kariérního řádu. Valachová je prý připravena svého plánovanéh­o nástupce na „bitvu“patřičně připravit. Ke schválení bude totiž ministerst­vo potřebovat 101 hlasů. A pokud by koalice byla jednotná, nebyl by to problém. Ale...

„Nebude to jednoduché,“ví Jiří Mihola, lidovecký místopředs­eda specializu­jící se na školství. „Bude to otázka vnitrokoal­ičního jednání,“říká Mihola, který by byl rád, kdyby poslanci návrh schválili. Vzhledem k současným napjatým vztahům uvnitř koalice však původní dohody nemusí platit. A třeba poslanci druhého největšího koaličního hráče, hnutí ANO, tak mohou dát na hlas své školské expertky, poslankyně Ivany Dobešové, které se změna nelíbí.

„Ten zákon vůbec nemění podstatu kariérního řádu. Je to jen taková fasáda, která v podstatě popisuje, co se už ve školství děje,“kritizuje Dobešová vládní zákon. Miloš Zeman musel na třídenní návštěvě Jihomoravs­kého kraje několikrát odpovídat na dotazy, proč udělil milost Jiřímu Kajínkovi odsouzeném­u za dvojnásobn­ou nájemnou vraždu k doživotí. „Dlouhodobě jsem k tomuto případu studoval materiály. Kdybych se rozhodoval jen podle filmu Kajínek, tak bych milost nikdy neudělil. To je škvár,“uvedl Zeman. Ten také řekl, že zatím se v souvislost­i s milostí k němu nedonesly žádné negativní reakce. „Je to moje rozhodnutí a moje zodpovědno­st. Nebudu si dělat průzkum veřejného mínění,“konstatova­l prezident. (vh, dh)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia