MF DNES

Detaily, které nesedí

- Václav Janouš reportér MF DNES

Vpříběhu nehody sportovníh­o policejníh­o speciálu BMW i8, který havaroval v pondělí v noci v Brně-Chrlicích, se objevují další a další nejasnosti. Třeba kdo řídil policejní super speciál BMW i8 v pondělí v noci, proč auto havarovalo nebo co v něm dělal zástupce hradního protokolu Vladimír Kruliš? Policie, Hrad, záchranná služba vysvětlují nehodu rozdílně. Některá tvrzení nedávají vůbec smysl. Zde jsou.

1 Kdo v autě jel?

Policie na začátku vůbec nezmínila, že ve vozidle spolu s policistou jela civilní osoba. Na přímý dotaz začala už v úterý hledat hodiny vyhýbavou odpověď. A dohadovat se, kdo vlastně vůbec bude novinářům odpovídat. Jihomoravs­ká mluvčí Štěpánka Komárová pak informaci potvrdila s tím, že šlo o předváděcí akci integrovan­ého záchrannéh­o systému a jeho vybavení prezidento­vi a jeho týmu. V autě totiž seděl zástupce vedoucího hradního protokolu Vladimír Kruliš a vedoucí oddělení silničního dohledu jihomoravs­ké policie Radovan Raich. V BMW jeli směrem k dálnici D2 v deset hodin večer. Zádrhelem této verze je, že oficiální program prezidenta končil neveřejnou večeří s krajskými osobnostmi od půl sedmé. Když prezident policii obvinil, že lže a žádné ukázky auta se neúčastnil, mluvčí se opravila, že se policie domluvila na ukázce auta jen pro prezidentů­v tým. Tedy bez Zemana. Mělo to být po setkání se záchranáři. Hasiči i záchranka ale tvrdí, že žádné takové setkání nebylo.

2 Proč auto vyjelo v noci?

Právě proto je tedy logická otázka, co vůbec auto v deset hodin večer na silnici dělalo a proč vezlo vedoucího protokolu Kruliše. „Umím pochopit lásku k rychlým sportovním automobilů­m. Kdyby vám někdo před padesáti lety nabídl, že si můžete sednout třeba do Škody Felicie, tak byste neváhal,“řekl Zeman novinářům včera odpoledne. Poprvé tak naznačil, že šlo o pouhou ukázku automobilu hradnímu protokolář­i Krulišovi, který je svou vášní pro rychlá auta známý.

3 Směl civilista vůbec jet?

Odpověď je jednoduchá: nesměl. „V policejním autě mohou být přepravová­ni příslušníc­i bezpečnost­ních sborů, zaměstnanc­i ministerst­va a policie nebo osoby, jejichž přeprava souvisí s plněním služebních nebo pracovních úkolů,“vysvětlila mluvčí policejníh­o prezidia Ivana Nguyenová. Za krkolomným slovním spojením o plnění

úkolů se neskrývá nic jiného než možnost, že policisté mohou v autě převážet zadržené zločince nebo svědky.

4 Co se stalo?

Automobil BMW vylétl ze silnice v Zámecké ulici v Brně-Chrlicích do protisměru a skončil vedle mostku přes Ivanovický potok. Zřejmě i proto začali někteří lidé z Hradu tvrdit, jak se Vladimír Kruliš zachoval statečně, zavolal záchrannou službu a držel policistu-šoféra, aby z auta do potoka nevypadl. Jen detail: automobil má výklopné dveře připomínaj­ící křídla. Pro otevření je potřeba je odjistit tlačítkem a zatlačit vzhůru od sebe. Vypadnout z auta i po otevření je téměř nereálné také kvůli sportovním sedačkám pevně držícím tělo.

5 Kdo řídil?

Nejklíčově­jší otázka, na niž policie odpovídá, že řídil policista, který havaroval kvůli cévní mozkové příhodě. A při nehodě upadl do bezvědomí. I tady se však verze svědků rozcházejí. „Řidič byl při vědomí,“ uvedla pro MF DNES mluvčí záchranné služby Hedvika Kropáčková citaci z lékařské dokumentac­e. Podle záchranářů po jejich příjezdu po 14 minutách od nahlášení nehody (kterou oznamoval Kruliš) na místě řidiče seděl policista. Důkaz, který by vyvrátil spekulace, zda vozidlo neřídil právě Kruliš, ale neexistuje. „Rovnou jsem se ho (policejníh­o prezidenta) včera večer zeptal, zda může vyloučit, jestli se neprohodil­i. Odpověděl mi, že vyloučit nelze nic. Ale jinou informaci nemáme,“řekl Aktuálně.cz ministr vnitra Milan Chovanec s tím, že Kruliš byl vyprošťová­n z místa spolujezdc­e.

6 Proč chybějí fotografie?

Policie, záchranná služba nebo hasiči po nehodách, často i smrtelných, zveřejňují fotografie havarovaný­ch vozidel. V tomto případě nikdo fotografie ukázat nechce. Kromě toho Česká televize uvedla, že hasičům, kteří si na místě bourané auto fotili, policisté nařídili snímky smazat. „U každé nehody pořizujeme fotografie. Máme je v systému. Nemohu vyloučit, že si tu nehodu chtěl někdo vyfotit svým mobilem pro zajímavost a bylo mu to zakázáno,“odpověděl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

 ?? Foto: Marie Stránská, MAFRA ?? Škoda? Hybridní sporťák od BMW stojí zhruba čtyři miliony korun. Jak vysoká je škoda na havarované­m voze zatím nikdo neřekl. Na snímku je zachycený při předávání policii.
Foto: Marie Stránská, MAFRA Škoda? Hybridní sporťák od BMW stojí zhruba čtyři miliony korun. Jak vysoká je škoda na havarované­m voze zatím nikdo neřekl. Na snímku je zachycený při předávání policii.
 ??  ?? ... a policista Radovan Raich je po nehodě v umělém spánku.
... a policista Radovan Raich je po nehodě v umělém spánku.
 ??  ?? Posádka BMW Vladimír Kruliš leží v nemocnici se zlomenými obratli...
Posádka BMW Vladimír Kruliš leží v nemocnici se zlomenými obratli...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia