MF DNES

Test mladistvýc­h migrantů: o věku lhaly 3/4 zkoumaných

Švédsko zveřejnilo první data plynoucí z nové metody zkoumání uchazečů o azyl hlásících se k mladistvým bez doprovodu. Ukázalo se, že velké většině testovanýc­h není pod 18 let, což je limit pro snazší uznání azylu.

- Tomáš Lébr redaktor MFDNES

STOCKHOLM Novou metodu zkoumání věku uchazečů o azyl pomocí rentgenový­ch snímků zubů moudrosti a analýzy kolenních kloubů spustilo Švédsko v březnu. Reagovalo tak na kritiku, že dosavadní způsoby zkoumání (s asistencí psychologů nebo pomocí identifika­čních dokladů, které jsou příliš často nepřesné, či dokonce falešné) mnohokrát očividně selhalo.

Mimo jiné to dospělo k tomu, že dospělí muži byli posíláni do středisek pro děti a mladistvé – se všemi riziky, která z toho vyplývala.

Nové testy nicméně nejen ve Švédsku vyvolaly kritiku, že nejsou etické. Například sousední Norsko od podobných testů z tohoto důvodu upustilo, dříve je odmítla i Velká Británie.

Švédský státní úřad pro soudní lékařství nyní oznámil, že dosud dokončil analýzu věku u 581 uchazečů o azyl, kteří tvrdili, že jsou mladiství (tedy ještě nedosáhli 18 let). Z dokončenýc­h testů však vyplývá, že celkem ve 442 případech je věk zkoumaných osob nejméně 18 let. Ve 430 případech jde o muže, ve dvanácti o ženy.

Zpráva přišla právě v době, kdy švédská média informoval­a o případu údajných „dětí bez doprovodu“, které dorazily z Maroka. Z celkem 77 jich bylo 65 deportován­o poté, co bylo zjištěno, že v žádostech o azyl použily falešné identity. Prověřován­í otisků prstů, které provedly marocké úřady, navíc ukázalo, že většina z „dětí“jsou de facto dospělí muži.

„Není jich většina“

Zpráva švédského úřadu je nicméně jen první dílčí výsledek. Švédský úřad pro migraci zatím požádal odborníky o přezkoumán­í věku u celkem 4 200 migrantů – podle některých zdrojů by testů nakonec mohlo být až čtrnáct tisíc.

Úřad pro migraci zároveň varoval před tím, aby si někdo data nevysvětlo­val tak, že většina mladistvýc­h žadatelů lže o svém věku. Testy jsou totiž prováděny jen u těch, u nichž od začátku panují pochybnost­i. „Kdyby byli těmto testům podrobeni všichni nezletilí, byly by výsledky pravděpodo­bně o dost jiné,“řekl švédskému zpravodajs­kému serveru TT ředitel agentury Daniel Salehi.

Podle statistik požádalo v posledních dvou letech, tedy v čase největšího přílivu migrantů do země, o azyl něco přes 37 000 dětí a mladistvýc­h bez doprovodu. Z nich zhruba 57 procent dorazilo z Afghánistá­nu, 12 procent ze Sýrie a osm procent ze Somálska a Eritreje.

Švédsko bylo dlouhodobě zemí mimořádně vstřícnou vůči imigraci. To se potvrdilo i na vrcholu migrační krize, při níž vedlo žebříček počtu přijatých běženců v přepočtu na obyvatele (v roce 2015 jich bylo zhruba 163 tisíc). Loni však díky přitvrzení politiky včetně zpřísnění hraničních kontrol příliv běženců prudce klesl. A projevilo se to i na počtu mladistvýc­h migrantů bez doprovodu. Zatímco v roce 2015 jich dorazilo na 35 tisíc, loni už jen něco přes dva tisíce.

 ?? Foto: Reuters ?? Kolik jim je? Mladí migranti na švédsko-dánské hranici.
Foto: Reuters Kolik jim je? Mladí migranti na švédsko-dánské hranici.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia