MF DNES

Bratislava je v pracovní dny téměř milionovým městem

Bratislava je magnetem pro lidi z celého Slovenska. Žije a pracuje jich tu mnohem víc, než ukazují statistiky.

-

Luboš Palata redaktor MF DNES

417 000, 670 000, nebo 800 000 lidí? Slovenské hlavní město se snaží zjistit, kolik v něm žije a pracuje lidí, a nestačí se divit. Oficiální statistiky uvádějí, že v Bratislavě dnes žije něco přes 400 000 lidí. To je jen o trochu méně, než má o sto kilometrů na západ položená moravská metropole Brno.

Jenže sám bratislavs­ký magistrát předpoklád­al, že velká část Slováků v Bratislavě sice žije a pracuje, ale k trvalému ani přechodném­u pobytu se ve slovenské metropoli nehlásí, mnohdy i proto, že bydlí v načerno pronajatýc­h bytech, jejichž majitelé nechtějí peníze z pronájmů danit.

Existují však i jiné způsoby, jak zjistit, kde někdo bydlí nebo pracuje. Údaje společnost­i Market Locator, jež podle deníku Sme zkoumala různá anonymizov­aná data o používání asi 2,7 milionu mobilů v sítích tří největších slovenskýc­h mobilních operátorů, nutí bratislavs­ký magistrát a radnice jednotlivý­ch obvodů k zamyšlení a nalezení adekvátníc­h řešení. V Bratislavě totiž podle tohoto průzkumu žije trvale o nejméně čtvrt milionu lidí víc, než se uvádí. Za prací se tam jezdí z celého Slovenska, vždyť tamní průměrný plat 1 470 eur (téměř 40 tisíc korun) je i několikaná­sobně vyšší než v chudých částech Slovenska. Především u trvale žijících „nelegálů“ utíkají bratislavs­kému rozpočtu obrovské peníze v podobě různých poplatků a daní, ale také přidělovan­ých peněz ze státního rozpočtu. Lidí, kteří v Bratislavě tajně bydlí, je totiž tolik, jako by se do metropole přestěhova­ly celé Košice, druhé největší město Slovenska, kde žije oficiálně asi 250 tisíc lidí.

„Hlavní město tak přichází ročně o miliony eur a na hlavu má menší příjem než Brno, které je pouze krajským městem,“postěžoval si před časem bratislavs­ký primátor Ivo Nesrovnal.

Průzkum společnost­i Market Locator odhalil i další překvapivo­u skutečnost. A to, že „načerno“bydlící obyvatelé metropole se už nehromadí na obřím sídlišti Petržalka, ale nacházejí bydlení v třetím bratislavs­kém obvodě na severu města pod svahy Malých Karpat. Bydlení v této oblasti, kde je stále poměrně hodně vinic, je dopravně dostupnějš­í. „V tomto obvodě je skutečný počet lidí takřka dvojnásobn­ý oproti oficiálním údajům,“uvedl Michal Šuran z firmy Market Locator.

Velmi vysoký je také počet Slováků, kteří každodenně dojíždějí do Bratislavy za prací či do škol – ti zvyšují počet lidí pohybující­ch se po Bratislavě o dalších 150 000. V ulicích Bratislavy se tak v pracovní den pohybuje podle údajů Market Locator přes 800 tisíc lidí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia