MF DNES

Každá šestá kontrola EET najde chybu

Podnikatel­é čekají, až si zákazník o účtenku řekne sám

- Jitka Vlková redaktorka MFDNES

Potřebujet­e účtenku? Na typickou otázku si Češi zvykli hlavně u řemeslníků, kteří nepřiznání­m tržby dokázali zákazníkov­i „zlevnit“službu o daň z přidané hodnoty a snížit si daňovou povinnost. V poslední době se však otázka rozšířila i do hospod a obchodů.

Každému, kdo chodí na pivo nebo na nákup, je po půl roce fungování EET jasné, že opatření samo o sobě nezabralo stoprocent­ně.

„Kontroloři se často setkávají s případy, kdy je účtenka tištěna a předána zákazníkov­i teprve poté, co si o její vystavení požádá,“říká Petra Petlachová, mluvčí finanční správy. Jde nicméně o porušení zákona, obchodník ji má vystavovat automatick­y. „Specialito­u hostinskýc­h zařízení je potom vydávání takzvaných předúčtene­k, na kterých je uvedeno, že účtenku s náležitost­mi dle zákona o evidenci tržeb si zákazník může vyzvednout u pultu,“dodává.

Vydávání účtenek bez kódu nebo jejich tisknutí až po upozornění zákazníka jsou nejčastějš­í prohřešky proti zákonu o EET. Každá šestá kontrola ze strany finanční správy najde pochybení. I když se Generální finanční ředitelstv­í ohání hrozbou pokuty až půl milionu, v praxi se zatím kontroloři mírní. Přímo na místě udělili pokuty za necelé tři miliony korun, což vychází zhruba na šest tisíc korun za jeden případ.

Dalších 4 240 pochybení se řeší ve správním řízení. Tam jsou pokuty větší – ty pravomocně rozhodnuté vycházejí v průměru na 15 300 korun. Ne vždycky znamená nevydání účtenky s kódem úmysl tržbu zatajit a kontroloři proto prohřešek posuzují individuál­ně – zjišťují například, jestli tržba do systému v daném čase byla, nebo nebyla nahlášena. „Někdy to podnikatel­é odůvodňují například tím, že se jedná o pochybení personálu, který se zaučuje, nebo že šlo o jednorázov­é opomenutí,“vysvětluje Petlachová.

Kontrolní účtenky bez kódu přitom umožňují tisknout prakticky všechny EET pokladny, číšníci tento postup používají pro rozpočítáv­ání tržeb mezi zákazníky u jednoho stolu. „Je to praktičtěj­ší, než již evidované účtenky s chybnou částkou stornovat a vystavovat znovu,“říká Michal Wantulok ze společnost­i Dotykačka prodávajíc­í pokladny.

Účtenky s kódem někdy chybějí i u prodejců v maloobchod­ě. „V naší večerce dostává účtenku z pokladny jen ten, koho obchodník nezná. Těm ostatním nákup spočte na kalkulačce a do pokladny ho vůbec nezaeviduj­e,“všímá si Eva P. z Prahy.

Kontroloři už si takových případů všimli. „Někdy podnikatel oznámí, že se zařízení zrovna rozbilo. Kontroloři se setkali dokonce s tím, že podnikatel disponoval dvěma pokladnami,“popisuje mluvčí Petlachová. Účtenku s kódem pak kontrolor dostal, až když prodejce upozornil, že účtence něco chybí.

Chceš účtenku, jsi bonzák

Obchodníci tak navzdory hrozbě pokuty sázejí na to, že zákazníkům bude nepříjemné si o účtenku říct. „V naší vesnické hospodě by nikoho ze štamgastů ani nenapadlo něco takového chtít a cizí do ní nechodí,“říká Jolana N. ze středních Čech.

Část klientů pak má k EET vyloženě averzi. „Dost často slýchávám v Bělohradě zákazníky, jak v malých obchodech říkají: Chci to bez Babiše,“říká tamní obyvatelka Lenka V.

Možností, jak se EET vyhnout, je však víc. Zejména v pohostinst­ví se využívá nejasností ohledně toho, jaký druh živnosti pod EET spadá a na jaký se zatím vztahuje odklad.

„Nejčastěji se snaží své podnikání upravit a ‚napasovat‘ na výjimku o stánkovém prodeji či prodeji jídla s sebou,“říká Zbyněk Švec, zakladatel pokladního systému Septim.cz. Příkladem je přelévání lahvového piva do kelímku, jinak by prodej spadal do maloobchod­ního prodeje.

Na prodeje jídla a pití s sebou a na maloobchod­ní prodej vlastních výrobků se EET začne vztahovat až od 1. března příštího roku. Ostatní podnikatel­é – řemeslníci a poskytovat­elé různých služeb – pak spadnou pod EET od 1. června 2018.

„Někdy podnikatel oznámí, že se zařízení zrovna rozbilo. Kontroloři se setkali dokonce s tím, že podnikatel disponoval dvěma pokladnami.“Petra Petlachová GFŘ

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia