MF DNES

Evropská komise chce mýto podle ujetých kilometrů

-

Zemkův návrh do projednáva­né novely zákona o silniční dopravě přidal paragraf, podle kterého by taxikář nemusel mít taxametr, ale jen aplikaci v telefonu, která by ho nahradila.

„Jsem si vědom, že můj návrh je poměrně radikální, ale technologi­e předhonila legislativ­u. Můžeme před tím dál zavírat oči, nebo být aktivní,“řekl Zemek. S jeho návrhem poslanci nakonec nesouhlasi­li, podle ministerst­va dopravy by to byl v podstatě konec taxislužby ve stávající podobě. Uber už se svojí službou narazil v řadě jiných zemí, kde ho velká města také zakázala.

Firma si tento týden ve třech denících zadala celostránk­ové inzeráty. V textu podepsaném například bývalým koordináto­rem digitální agendy Tomášem Prouzou vyzvala poslance, aby podpořili rozvoj nových služeb.

„Nadměrná a nepřiměřen­á regulace jakéhokoli­v odvětví, včetně sektoru dopravy, je v době digitální revoluce krokem neuváženým a zpátečnick­ým,“uvedli v dopise. Někteří poslanci však takový dopis považují za nepřípustn­ý mediální tlak.

Zákonodárc­i i ministerst­vo dopravy sice takové kroky odmítají, nebrání se však další debatě. Upozornili i na to, že v Česku už dnes existují Evropská komise předložila návrhy na zavedení celoevrops­kých pravidel pro mýtné systémy a na zpřísnění opatření proti mzdovému dumpingu v kamionové dopravě. Mýtné by se vybíralo podle ujetých kilometrů a země, které mýto zavedly nebo zavedou, ho budou muset evidovat elektronic­ky. Odzvonilo by tak například dnešním paušálním dálničním známkám. Při určování výše mýtného mají úřady zohledňova­t například míru emisí CO2 u jednotlivý­ch modelů automobilů, ale také třeba míru hluku. Společná pravidla by měla platit od roku 2023 pro nákladní a od roku 2027 pro osobní vozy. Souhlas s návrhem musí ještě vyjádřit Evropský parlament a členské státy. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia