MF DNES

Mrštná modelka Wonder Woman

Třináct let po Catwoman a dvanáct po Elektře je tu zase komiks se ženskou hrdinkou. Do kin dnes vstupuje Wonder Woman, dcera královny Amazonek, jíž to nejvíc sluší v britských kulisách od českých trikařů.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Ačkoli není tak upocená jako obě její předchůdky­ně, zůstává i Wonder Woman komiksovou postavou se vším všudy, počínaje vnější podobou mrštné modelky a konče účelovým výkladem antických mýtů včetně (ne)smrtelnost­i řeckých bohů, jak se právě hodí.

Ještě svévolněji však film zachází s časem. Z moderní Paříže s drobným odkazem ke kolegovi Batmanovi se hrdinka přenese zpět do dětství na rajském ostrově Amazonek, k výchovným poučkám, bojovému tréninku a tajemství původu. Bitevní defilé dlouhonohý­ch gymnastek bohužel odhaluje z jejich těl v rozporu s bájemi méně, herecky působí dámy stejně uměle jako dekorace, setkání hrdinky se sestřelený­m pilotem opisuje Malou mořskou vílu a jeho vysvětlivk­a právě zuřící první světové války „já jsem hodný, oni zlí“jen završí dojem loutkového divadla, nejdelšího prologu v dějinách kinematogr­afie.

Lekce z Arabely

Až po přesunu dvojice do Londýna, jehož dobovou náladu pěkně vybarvili trikaři v pražské firmě UPP, dostane příběh švih, a dokonce stopu humoru, třebaže přerod divoženky v dámu připomíná Pygmalion a zmatky pohádkové bytosti v realitě by tu mohla od hodiny vyučovat Arabela. Stylizace skutečného válečného konfliktu je však působivá a nábor podpůrného týmu zábavný díky britským hercům. Vedle nich ústřední pár bledne, Chris Pine je prostě hollywoods­ký fešák bez přívlastků a izraelská kráska Gal Gadotová nehraje postavu, nýbrž mladší dvojnici Angeliny Jolie (která mimochodem roli Wonder Woman před lety odmítla).

Digitální kletba

Zvláštní věc: místy režisérka Patty Jenkinsová docílí melancholi­cké romantiky pod palbou málem jako v Casablance. Ale než si člověk stačí poznamenat body navíc, už je zase škrtá, protože kouzlo okamžiku zničí obvyklá digitální kletba v čele s finálním soubojem blesků jako v každé druhé fantasy, i s obligátním zpomalován­ím či zastavován­ím pohybů svalnaté gazely.

Kdyby z konečných 140 minut vystřihla první a poslední čtvrthodin­ku, mohla přitom Wonder Woman komiksům ukázat, jak vypadá film.

 ?? Foto: AP ?? Svalnatá gazela Izraelská kráska Gal Gadotová nehraje ve filmu Wonder Woman ani tak postavu, jako spíš mladší dvojnici Angeliny Jolie.
Foto: AP Svalnatá gazela Izraelská kráska Gal Gadotová nehraje ve filmu Wonder Woman ani tak postavu, jako spíš mladší dvojnici Angeliny Jolie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia