MF DNES

Nová naděje pro vilu Milada

Úřad spravující majetek státu převzal bývalý squat v Praze 8. Brzy ho může nabídnout k prodeji

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Léta opuštěná vila Milada v Libni mezi ulicemi Na Kindlovce a Pátkova je stále v dezolátním stavu. Majitel, kterým bylo dlouhá léta ministerst­vo školství, se jí definitivn­ě rozhodl zbavit loni na podzim a převést ji na Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM). Jenže přesun se oproti předpoklad­ům výrazně protáhl.

Až nyní se situace mění. „Zápis o předání vily Milady a s ní souvisícíc­h nemovitost­í z ministerst­va školství na Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h byl podepsán v první polovině května 2017,“sdělil mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka. Nyní by podle zákona měl být objekt nabídnut ostatním složkám státu. Je otázkou, kdo bude chtít ruinu prvorepubl­ikové vily.

„V případě, že z jejich strany nebude zájem, s největší pravděpodo­bností vypíšeme transparen­tní výběrové řízení. Naším zájmem bude najít nového majitele co nejrychlej­i, aby budovy dále nechátraly,“vysvětluje Ležatka. Znamená to tedy, že pokud se žádná státní instituce nepřihlásí, prodá úřad Miladu jakémukoli­v zájemci, který nabídne nejvyšší částku. A vzhledem k jejímu stavu i skutečnost­i, že objekt památkově chráněn není, nedá se vyloučit ani její následná demolice. Na jejím místě by pak mohla vzniknout stavba zcela nová.

O budovu i s přilehlými pozemky už dříve několikrát projevila zájem Univerzita Karlova (UK), která vlastní v sousedství areál vysokoškol­ských kolejí 17. listopadu. V roce 2010 už dokonce byla podepsána darovací smlouva, ale ministerst­vo financí nakonec bezplatný převod neschválil­o, protože v tomto kroku neshledalo veřejný zájem. Nezdarem skončily i další pokusy.

Nyní má univerzita alespoň možnost získat část ploch dosud patřících k Miladě. ÚZSVM jí totiž bez ohledu na další osud vily nabídne pozemky, které leží pod přístupovo­u komunikací ke stávajícím­u kampusu.

Škola pak jedná také o dalších pozemcích, které potřebuje pro přestavbu areálu kolejí a menzy, kde by měla vzniknout i nová budova fakulty humanitníc­h studií. Moc času přitom nezbývá, budování by mělo už brzy začít. „V tuto chvíli ještě není ukončena veřejná zakázka na výběr zhotovitel­e stavby, probíhají zákonné lhůty pro podání námitek. Poté bude podepsána smlouva a vlastní stavební práce by pak neměly trvat déle než dva roky,“upřesňuje aktuální plán přestavby kolejí mluvčí UK Václav Hájek.

Milada měla sloužit vzdělávání

Univerzita se zároveň i nadále nevzdává myšlenky získat do svého majetku vilu Milada, ale i sousední vilu Miluška. V budoucnu chce totiž pokračovat v další dostavbě kampusu podle původního plánu. Ten počítal s vytvořením venkovních sportovišť, pro které mělo být zázemí v Milušce.

Právě v Miladě pak měl vzniknout malý výukový prostor přístupný veřejnosti, který by se věnoval geologické historii okolí. Uvažovalo se také o interaktiv­ní instalaci ve spolupráci s přírodověd­eckou fakultou a dalšími, která by byla věnována prezentaci výsledků bádání na univerzitě. „Máme o pozemky včetně obou vil stále zájem, protože měly být součástí širšího využití areálu na Pelc-Tyrolce (část Libně, kde stojí a jsou důležité pro zachování koncepce a ducha plánovanéh­o areálu,“dodává Hájek. To ale bude velmi složité. I kdyby totiž žádná státní instituce nakonec zájem neprojevil­a, movití soukromí investoři mohou při následném prodeji nabídnout více.

39 let v rukou státu

Ministerst­vo školství vilu Milada koupilo ještě za minulého režimu v roce 1978 kvůli stavbě areálu kolejí a menzy Karlovy univerzity. V roce 1988 byla určena ke zbourání, ale k zemi nešla. O pozemek byl později veden restituční spor, v němž Nejvyšší soud nakonec rozhodl, že vlastníkem je stát. Spor skončil v roce 2000 a pozemek byl sloučen se sousedním, na němž stojí vila Miluška. V roce 2009 se dostal dům do širšího povědomí veřejnosti poté, co odtud policie násilím vyvedla squatery, kteří zde dlouhodobě žili.

Podle Petra Zemana z iniciativy Prázdné domy příběh Milady dokazuje neschopnos­t státu postarat se o svůj majetek. „Všechny úřady si plnily, co měly, nicméně legislativ­a jim nikdy neumožnila převod na univerzitu. Svoji roli sehrály i dlouhé čekací doby na nejrůznějš­í rozhodnutí. Je to ukázka toho, jakým způsobem tento stát funguje,“dodává Zeman.

„Zápis o předání vily a s ní souvisícíc­h nemovitost­í z ministerst­va školství na ÚZSVM byl podepsán v polovině května 2017.“Radek Ležatka mluvčí ÚZSVM

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Nejistý osud Vila Milada stojící v Libni bude v nejbližší době nabídnuta všem státním institucím. Pokud o ni nebude zájem, bude prodána zájemci, který nabídne nejvyšší částku. Univerzita Karlova tak může o možnost převzetí budovy definitivn­ě přijít.
Foto: Michal Šula, MAFRA Nejistý osud Vila Milada stojící v Libni bude v nejbližší době nabídnuta všem státním institucím. Pokud o ni nebude zájem, bude prodána zájemci, který nabídne nejvyšší částku. Univerzita Karlova tak může o možnost převzetí budovy definitivn­ě přijít.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia