MF DNES

Jezdí po světě a sbírá užitečné „breberky“ J

Lásku k chemii zdědil Petr Kaštánek po otci. Dál už však šel vlastní cestou. Vzal batoh a odjel do pralesů sbírat mikroorgan­ismy, aby pak mohl vědecky využít jejich účinků. Nedávno rozjel byznys s doplňky stravy a kosmetikou.

- Alice Andryzková redaktorka MF DNES

ako mají někteří lidé absolutní hudební sluch, Petr Kaštánek má přirozený talent na chemii a vše, co s ní souvisí. „Je to naprosto logická a transparen­tní věda. Můj otec byl chemik, a tak jsem vyrůstal obklopený baňkami, křivulemi a zkumavkami. Miloval jsem knihy o vědcích, třeba o Alexandru Flemingovi, jak v plísni objevil penicilin. A když mi bylo devět let, žil jsem nějaký čas s rodiči na Kubě, kde jsem se poprvé seznámil se subtropick­ou přírodou. Vše se spojilo a najednou bylo jasné, kam se budu ubírat,“vzpomíná úspěšný vědec a podnikatel.

Do džungle?

Ano, přiznávám, že do vědeckého ústavu mě to moc netáhlo. Raději jsem se sbalil a odjel do světa. Toužil jsem objevovat nové věci, pochopit je a nějak prakticky je využít.

Co konkrétně jste hledal?

Jako byli dříve na Divokém západě prospektoř­i – průzkumníc­i, tak i my dnes děláme takovou bioprospek­ci. Vědec vezme tým lidí, celý výzkumný arzenál a vyrazí do pralesa, na sopku, na korálové útesy, na ledovec… tam hledá mikroorgan­ismy – řasy, houby, bakterie, které mohou být zdrojem nových účinných látek využitelný­ch třeba ve farmacii nebo potravinář­ství.

Takže sbíráte do skleničky řasy, přivezete je domů a tady je pitváte?

Přibližně tak. Na světě je mnoho dosud neobjevený­ch mikroorgan­ismů, většina z nich je přitom ohrožena civilizací a během několika desetiletí mohou nadobro zmizet. A co když některé umějí léčit rakovinu?

To musí být „piplačka“pěstovat v laboratoři řasy a zkoumat, jaké v sobě mají účinné látky.

Šílená, obdivuji kolegyně, že mají trpělivost analyzovat ty breberky tisíckrát znovu. To mě baví spíše ta objevitels­ké část práce.

A když přijdete na to, co konkrétní druh umí, co dál?

Musíme se rozhodnout, k čemu to využijeme – hodilo by se to do kosmetické­ho přípravku, jako lék, jako veterinárn­í prostředek? Spolupracu­jeme při tom s největšími mozky v republice: odborníky z Akademie věd, různých univerzit a výzkumných ústavů.

Dejte prosím nějaký příklad.

Řekli byste, že na ledovci nemůže nic růst, je to zmrzlá voda. Ale když led začne díky slunci odtávat, vzniknou na něm kapky a v těch vyroste řasa, na sněhu jsou vidět červené skvrny. A protože na ni praží slunce, musí si umět vytvořit blokátor proti UV záření. My ji najdeme, tu účinnou látku z ní dostaneme a dáme ji do krému, který díky tomu ochrání kůži proti nebezpečné­mu slunečnímu záření. Takhle jednoduše to funguje.

Když účinnou látku objevíte, můžete si ji dát patentovat?

Ano, už máme několik patentů. Podařilo se nám například izolovat řasu na listech mangrovník­u v Papui-Nové Guineji. Když list spadne a hnije v mořské vodě, obalí ho za čas řasy, které obsahují hodně omega 3 kyselin. Ty jsou nezbytné například pro kardiovask­ulární systém seniorů, vývoj očí a mozku u dětí… Běžně se vyskytují v mořských rybách a krilu, ale to jen proto, že ty se živí oněmi řasami. Představte si těhotnou ženu, která musí jíst ryby, aby dítě mělo dost omega 3 kyselin a správně se vyvíjelo. Jenže společně s nimi dostane do těla třeba i rtuť, jíž je většina mořských ryb dnes kontaminov­aná. Díky řase riziko odpadá. Za tuto patentovan­ou látku jsme dostali na konci roku 2016 cenu Vizionář roku. Zároveň olej z těchto řas certifikuj­eme na potravinu nového typu, takže musíme prokázat její neškodnost a prospěšnos­t pro děti a těhotné ženy.

Tím se dostáváme k další z vašich mnoha rolí – byznysmena. Jak vám jde?

No, v oblasti obchodu se ještě mám co učit. Musím zapracovat například na marketingu. To, že o produktech vím tolik, neznamená, že je umím dobře prodat.

Ale vybral jste si skvělý obor podnikání, doplňky stravy jsou dnes v módě.

To ano. Ono také záleží na tom, kdo je vyrábí a jakým způsobem. Kolik v nich potom zůstane účinných látek. Takový paradoxní příklad: levná řasa chlorella z jihovýchod­ní Asie roste v hluboké kontaminov­ané vodě, nabalí na sebe všechny ty nečistoty a toxické látky a pak se vyveze do Evropy, kde ji lidé jedí na detoxikaci organismu.

Takže je třeba si hlídat, odkud řasa pochází a jak byla zpracovává­na?

Přesně tak. My pěstujeme chlorellu ve vodě z jihočeskýc­h rybníků, roste v mělké proudící vodě, aby se k ní dostalo co nejvíce slunečních paprsků. Když vyroste, prochází takzvaným sprejovým sušením, kdy se z ní během vteřiny odpaří voda a zůstane v ní mnoho účinných látek.

Jaké jsou teď vaše nejbližší plány?

Našli jsme řasu, jejíž výtažek zabíjí bakterie, které způsobují akné, takže vyvíjíme kosmeticko­u řasu na problemati­ckou pleť. Jiná řasa má zase antimikrob­iální účinek na bakterii E.coli, jež způsobuje krvácivý průjem u prasat a poté jejich úhyn. Takže se hodláme věnovat i výzkumu nových látek s antibiotic­kými účinky, které pomohou nejdříve zvířatům, později třeba i lidem. Připravuje­me také největší pěstírnu řas v tuzemsku, bude na jižní Moravě. Budeme stavět komplex na výrobu kloubních preparátů ze zbytků surovin z drůbežářsk­ého průmyslu. Rozšíříme naši značku z 15 na několik desítek produktů...

Nebojíte se, že jednou už nebude co objevovat, všechno bude známé?

Tak to opravdu ne. Vždyť jen mikrořas jsou desítky tisíc druhů, obden nějaký nový objevíme. V rámci našeho výzkumného centra BIORAF máme k dispozici asi tisíc druhů, detailněji jsme jich doposud zkoumali kolem stovky. A celosvětov­ě se jich zatím komerčně využívá řekněme deset, v čele s oblíbenou chlorellou nebo spirulinou.

Vypěstoval jste si už nějakou profesní deformaci?

Jasně, nemůžu projít okolo keře zlatého deště, aniž bych přemýšlel o tom, co by z něj šlo extrahovat. A pak – zkuste jít se mnou nakupovat potraviny nebo kosmetiku. Ono není jen výhodou do všeho vidět...

 ?? Foto: archiv ?? Vědec a podnikatel I chemie může být dobrodružn­á, dokazuje Petr Kaštánek.
Foto: archiv Vědec a podnikatel I chemie může být dobrodružn­á, dokazuje Petr Kaštánek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia