MF DNES

Berbrovi dokážu čelit

Už zítra si fotbal zvolí nového šéfa. Ředitel STES a bývalý detektiv Martin Malík má největší šanci

- Jan Palička

Současný stav jim určitě nedělá radost. Na druhou stranu, fotbal je dost silný fenomén na to, aby dělali unáhlené akce nebo nějaká – nechci, aby to vyznělo špatně – populistic­ká gesta. Partneři deklaroval­i svou podporu a teď mezi nimi nevidím nikoho, kdo by na první dobrou řekl: Miska přetekla, na shledanou, už nás to nezajímá.

Jak to tedy vidíte?

Asi takhle: My vám tu jednu šanci ještě dáme. Vy se jí chopte, a jestli to nepokazíte, zůstaneme s vámi.

To zní drsně a ještě víc logicky.

Aktuální situace je kritická. Nebál bych se to nazvat krizí českého fotbalu, ten popis na to sedí.

Na co si sednete vy, pokud zítra vyhrajete?

Jen tak si asi nesednu. Budu lítat od čerta k ďáblu a snažit se, aby se loď nepotopila. A pak se musíme snažit vrátit tu loď do kurzu, ve kterém ji chceme vidět. Až krize pomine, můžeme se začít zabývat dalším rozvojem fotbalu a navázat na to dobré, co se dosud podařilo realizovat. Teď se hlavně musí zajistit stabilní a předvídate­lné financován­í pro FAČR.

Mluvíme o dotacích?

Jistě. Musíme najít model, ve kterém nebude prostor pro jakékoli manipulová­ní. Ideálně a krát b rovná se tolik, to bude vaše a na shledanou. To by mělo platit vůči všem sportovním svazům. Fotbal se může opřít o členskou základnu. Klidně si umím představit, že vzniknou koeficient­y, které ohodnotí jednotlivé sporty podle jejich náročnosti, a řekne se jasně: Šachisti mají tolik, plavci tolik, fotbalisti tolik, biatlon tolik. Neinvestič­ní dotace jsou jasné, hotovo. Ještě v únoru žádný ze svazů nevěděl, kolik peněz na letošní rok vyboxuje.

Takže vaše první cesta povede na ministerst­vo školství, jehož šéfka Valachová podala demisi?

Trochu předjímáte, ale bude to jedna z prvních cest. Hlavní je vyvést fotbal z krize, bavíme se o finančních prostředcí­ch, se kterými Fotbalová asociace počítala na rok 2017.

Vaše společnost STES může být v klidu, zato o pár metrů vedle, v nové budově asociace, vládne nervozita. Řadoví zaměstnanc­i nemají jistotu, že neztratí práci.

Ale pokud by důsledky byly fatální, týká se to i nás. Do určité míry jsem rád, že v obou barácích to lidé vnímají stejně. Že nejsme jako Titanic, který se potápí, a na horní palubě mezi VIP hosty se hraje, tančí a zpívá.

Těžko můžete tančit a zpívat, když se kolem voleb znovu točí jméno Berbr. On, bývalý estébák, se dlouhodobě kasá, že v zákulisí rozhoduje, kdo volby vyhraje. Melodie z Kmotra, viďte?

Co jsem pracoval pro Warner Bros., jsem si vyzvánění nezměnil. Mám rád knihu i film. Tak mi prostě zvoní všichni. I manželka. (úsměv)

Jaké to bylo mimo fotbal?

 ?? Foto: Michal Doležal, ČTK ??
Foto: Michal Doležal, ČTK
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia