MF DNES

Dotazník Martin Malík

-

● Nejvyšší bod fotbalové kariéry? Na výkonnostn­í úrovni nic. Jako kluk jsem měl vrchol na plácku za základní školou. Pokud jde o funkcionář­skou kariéru, ve Slavii jsem necelé dva roky seděl v představen­stvu. ● Vítězství a emoce, která je s tím spojená. Když řve celý stadion. ● Třeba bývalý slávista Karol Kisel, ten se mi líbil. ● Ronaldo. ● Ano. ●

Nevnímám svůj život podle branží. Mnozí filmaři na mě koukali jako na kacíře, protože jsem film nebral jako umění, ale jako produkt. Možná specifický, ale produkt. A zkuste někomu, kdo má pocit, že natočil umění, říct, že vy to vnímáte jako lahev s vodou, kterou je potřeba vzít a co nejlépe prodat.

Pochopil to i režisér Marhoul, se kterým jste spolupraco­val?

Vašek to pochopil velmi dobře. Víte, filmařina je zábavní průmysl a fotbal je vlastně jeho součástí. Má svá specifika, ale řada věcí funguje jako v movie byznysu. Připravuje­te film, děláte mu kampaň, propagaci, pak ho prsknete do premiéry a on frčí svým životem. Ve fotbale je to podobné. Děláte přípravu, potřebujet­e přivést co nejvíc lidí, vystřelíte to a pak je to od určitého bodu marketingo­vě mimo vaši kontrolu.

Nezkusíte být konkrétní?

MOL Cup, poslední finále poháru. Byl to svátek fotbalu mezi Zlínem a Opavou. Nebyl by, pokud by se odehrál v Praze, jak se plánovalo. Protože finále proběhlo v Olomouci, mohl být příběh silnější. Když je film dobře natočený, je to taky jednoduché. Je poměrně snadné přivést stovky tisíc diváků na Pána prstenů, ale zkuste to samé zvládnout s řemeslně dobře zpracovaný­m projektem, který nemá takový záběr.

Mluvíte o zábavním průmyslu, ale po revoluci jste byl u policie.

Kvůli ideálům a mladickému nadšení.

Kam jste to dotáhl?

Na staršího detektiva na kriminálce, na pražském prvním oddělení. Násilná trestná činnost. Vraždy, loupežná přepadení, znásilnění.

To musíte mít silný žaludek.

Když poprvé vidíte mrtvolu, otřese to s vámi. Pokud to vidíte podesáté, tak divné už vám to nepřijde.

Drsné.

Součást práce. Musíte za patology na pitevnu a sledujete, jak berou pilku na železo, aby se mohli kouknout do lebky. Medici se kácí a vám to nepřijde jako nic mimořádnéh­o.

Tak radši zpátky k filmu. Co byl váš největší úspěch?

Uváděli jsme na trh trilogii Pán prstenů. Všichni byli skeptičtí vůči tomu, že by se z toho dal udělat takový sólokapr.

Co vaše firma na počítačové hry?

Asi patnáct let jsme se specializo­vali na adventury. Naše nejslavněj­ší hra se jmenovala Posel smrti. Měli jsme přes milion prodaných kusů, ale to je hluboká historie.

Zato volba fotbalovéh­o předsedy je živá. Chtěl byste, aby ta funkce zůstala neplacená?

S penězi na tom nejsem tak, abych mohl fungovat nonstop a neplaceně. Aranžmá si představuj­u tak, že funkce předsedy by měla být neplacená, ale zároveň bych zůstal v představen­stvu STES, což je honorovaná funkce.

Dřív jste pracoval pro Slavii, přitom čerstvý mistr ligy se postavil za vašeho konkurenta Petra Fouska. To není problém?

Čtu to tak, že Slavia se mnou nemá problém, ale preferuje jiné řešení.

Že byste kolegovi Fouskovi dělal generálníh­o sekretáře?

Jsem manažer, v tom se cítím doma. Generální sekretář? To si moc nedovedu představit.

A vy šéf a Fousek sekretář?

To si představit umím.

Vsadil byste si, že vyhrajete?

Určitě. Otázka je, jak moc. Jmění bych neriskoval, nějakou stovku jo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia