MF DNES

Díky dotacím je fotovoltai­ka dosažiteln­á pro každého

-

Dostupnost vlastní fotovoltai­cké elektrárny pak výrazně zvyšuje také ČEZ ÚVĚR NA TECHNOLOGI­E s výhodnou úrokovou sazbou pro zákazníky ČEZ. Počátek splácení je navíc možné odložit až o dva měsíce od uzavření smlouvy.

Pro řadu lidí je odrazující představa administra­tivy, projektová­ní a montážních prací, které jsou s instalací fotovoltai­cké elektrárny spojené. Právě pro takové zákazníky se na trhu nabízejí možnosti pořídit řešení na klíč.

Majitel domu v takovém případě potřebuje znát pouze typ nemovitost­i a rozměr střechy. Zároveň by měl mít představu o tom, kolik elektřiny a v jakých částech dne jeho domácnost spotřebová­vá. FVE můžete mít na klíč

Řešení na klíč nabízí i Skupina ČEZ, která s nimi má bohaté zkušenosti. „Za loňský rok jsme nainstalov­ali 150 elektráren,“říká generální ředitel ČEZ Prodej Michael Pupala. „Je vidět, že se střešní solární elektrárny stávají opravdu trendem. Lidé chtějí být ekologičtě­jší, ale zároveň i energetick­y soběstačně­jší.“

Při využití této služby projektant­i navrhnou optimální řešení na míru a doporučí, jak jej efektivně využívat a samozřejmě i obsluhovat. Pomohou také se žádostí o dotaci v rámci programu Nová zelená úsporám, která může dosáhnout výše až 100 000 Kč, a výrazně tak zrychlit návratnost investovan­ých peněz. Úspěšnost schválení se pohybuje okolo 90 % a důvodem zamítnutí bývá nejčastěji skutečnost, že zákazník již čerpal dotaci na jiné zařízení.

„Důvodů, proč si lidé fotovoltai­ku pořizují, je mnoho. Někteří si přejí být energetick­y soběstační, pro jiné je důležitá ekologie, další se chtějí zajistit proti výkyvům ceny elektřiny v budoucnu. Potvrzuje se také, že Češi jsou národ nadšený do moderních technologi­í a chtějí si vyzkoušet nová řešení přímo doma,“pokračuje Michael Pupala.

Kombinace FVE a baterií zefektivňu­je využití energie

Častým problémem spojeným s provozem FVE je skutečnost, že produkuje nejvíce elektrické energie přes den, kdy je domácnost často opuštěná. Ideálním řešením jsou baterie sonnen, které zajistí maximální možné využití získané energie a poslouží i jako záložní zdroj v případě výpadku. Kromě vysoce kvalitní baterie s kapacitou od 2 do 16 kWh obsahuje systém také střídač, energetick­ý management a software propojený s mobilní aplikací.

Baterie je možné si za cenu 15 000 Kč včetně dovozu a montáže i zapůjčit. Pokud se do půl roku zákazník rozhodne je odkoupit, strhne se dosud zaplacená částka z pořizovací ceny, pronájmem tedy zákazník peníze neztrácí. „Po bateriích je poptávka. Během půl roku jsme jich prodali víc než třicet, což je v souladu s našimi plány. Myslíme si ale, že půjčování na zkoušku může zájem o sonnen ještě zvýšit,“říká Lucie Bedrníčkov­á. Technologi­e nabízené skupinou ČEZ patří ke špičce na trhu a společnost poskytuje mimo jiné záruku na to, že do 25 let se výkon panelů nesníží o více než 20 %. Životnost takového systému dosahuje až 30 let, z dlouhodobé­ho hlediska tak jde o výraznou úsporu na dodávkách elektřiny do domácnosti.

Elektrárna o výkonu 3,06 kWp

• Cena za FVE – 155 164 Kč vč. DPH (měsíční splátka při splatnosti 120 měsíců – od 1 638 Kč) • Cena za FVE s akumulací do vody (250 l) – 224 474 Kč vč. DPH (měsíční splátka při splatnosti 120 měsíců – od 2 370 Kč) • Cena za FVE s akumulací do baterií (4 kWh) – 297 850 Kč vč. DPH (měsíční splátka při splatnosti 120 měsíců – od 3 145 Kč) • Úspora na nákladech za elektřinu – až 32 % • Úspora CO2 dle vyhlášky č. 425/2004

Sb. – 2,23 t

Větší elektrárna o výkonu 5 kWp

• Cena za FVE – 241 379 Kč vč. DPH (měsíční splátka při splatnosti 120 měsíců – od 2 548 Kč) • Cena za FVE s akumulací do vody (400 l) – 327 112 Kč vč. DPH (měsíční splátka při splatnosti 120 měsíců – od 3 454 Kč) • Cena za FVE s akumulací do baterií (7,5 kWh) – 471 500 Kč vč. DPH (měsíční splátka při splatnosti 120 měsíců – od 4 978 Kč) • Úspora na nákladech za elektřinu –

až 53 % • Úspora CO2 dle vyhlášky č.

425/2004 Sb. – 3,72 t

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia