MF DNES

Superauto: šéfa policie Tržila může stát hlavu

Na jihomoravs­kého policejníh­o ředitele Leoše Tržila nadřízení tlačí, aby odstoupil. Povolil totiž jízdu ve služebním voze civilistov­i. Jiří Kruliš z kanceláře prezidenta Zemana se pak při bouračce vážně zranil.

- Václav Janouš, Lukáš Valášek reportéři MF DNES

Vyšetřován­í pondělní havárie policejníh­o supersport­u BMW i8 může trvat týdny i měsíce. Dříve než Generální inspekce bezpečnost­ních sborů objasní, zda skutečně řídil policista, nebo hradní protokolář, může mít jihomoravs­ká policie už nového šéfa.

Podle zjištění MF DNES na Tržila tlačí vedení policie, aby sám rezignoval, protože právě on podle svědků vyjížďku auta v pondělí v deset hodin večer nařídil. Přestože zákon přítomnost civilisty v policejním autě zakazuje. Pokud není zatčený nebo třeba svědek.

„Na Tržila je tlak, aby rezignoval, protože projížďku v autě měli domluvit při večeři s prezidente­m a nebyla to žádná oficiální akce. Vysvětlení po něm chce už i vedení policie, hlavně proto, jaké nesrovnalo­sti a výmluvy předvedl,“řekl MF DNES zdroj z policie. Tržil se dotazu MF DNES na svou rezignaci vyhnul. „Teď je pro mě důležitějš­í zdravotní stav osádky,“napsal stroze v SMS zprávě. K nehodě policejníh­o superauta za čtyři miliony korun a vážným zraněním Tržilova podřízenéh­o policisty a Zemanova muže přitom vůbec nemuselo dojít. Vyjížďku v autě, které zrychlí z nuly na stovku za 4,4 vteřiny, domluvil Tržil s Krulišem až u večeře v brněnském hotelu Internatio­nal. Na ní jedly a pily osobnosti Jihomoravs­kého kraje a prezident Zeman. „Pana Tržila jsem následně viděla s panem Krulišem odcházet z večeře společně,“uvedla například náměstkyně hejtmana Taťána Malá (ANO). Na to upozornil už server iRozhlas.cz.

Tržil si může patálii v Brně vysvětlova­t z očí do očí s policejním prezidente­m Tomášem Tuhým. Ten se usídlil přímo ve služebním bytě na krajském ředitelstv­í. Oficiálně proto, že je ve městě na návštěvě zbrojařské­ho veletrhu IDET. Tuhý se však k případu vyjádřit nechce.

Jihomoravs­ká policie kolem nehody od začátku mlží. Nejprve přišla s vysvětlení­m, že se stala při akci, na níž ukazovala prezidents­kému týmu vybavení integrovan­ého záchrannéh­o systému, teď už raději k případu mlčí. Okamžitě totiž bylo jasné, že žádná oficiální akce se v deset večer nemohla konat. Prezident přímo z večeře odjel výtahem už kolem deváté do svého pokoje. A následně prohlásil, že policisté o jeho účasti lžou.

Ještě večer v den nehody navíc dostali všichni záchranáři i policisté striktní příkaz, aby za žádných okolností o nehodě, při které se vážně zranil jejich kolega, nemluvili. A silnici, kde auto havarovalo, podle svědků policie uzavřela, ačkoliv vůz byl mimo silnici a provozu nebránil. Fotografie z nehody také odmítla zveřejnit.

Nejasné nadále zůstává i to, kdo vůz řídil a jestli nebyl po večeři v hotelu pod vlivem alkoholu. Ačkoliv podle oficiální verze seděl za volantem policista, který zkolaboval, některé zdroje z Hradu hovoří o tom, že supersport řídil protokolář Kruliš. Nelze tak vyloučit, že se po nehodě oba muži ve voze prohodili. „Z vozu jsme nikoho nevyprošťo­vali,“ uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. To znamená, že ani jeden z mužů nebyl v autě zaklíněn tak, že by se odsud sám nemohl dostat.

Na otázky by mělo přinést odpovědi vyšetřován­í GIBS. To může trvat až měsíce. I kvůli znaleckým posudkům. „Kdo kde seděl, je možné určit z charakteru zranění dle směru sil, které na auto působily. Odebírají se také stopy DNA či vláken z airbagů, které auto mělo,“popsal soudní znalec Tomáš Vojtíšek.

Havárie auta, při které skončil Tržilův podřízený policejní důstojník v umělém spánku, přitom není jediný problém, který ho trápí. Protidrogo­vá centrála nyní vyšetřuje i případ masivních úniků z policejníc­h spisů. A tím, kdo informace podle obvinění předával například sponzorovi ANO a zeti Babišovy ministersk­é náměstkyně Davidu Rusňákovi, je i další Tržilův dřívější podřízený z hospodářsk­é kriminálky.

Z Tržilových potíží může paradoxně těžit ostravský krajský policejní ředitel Tomáš Kužel. Ten už jednou jihomoravs­kou policii vedl. A podle informací z policejníc­h kuloárů touží po návratu. S policejním prezidente­m Tuhým se přitom dobře zná. Oba mimo jiné začínali na policii v Jeseníku.

 ?? Foto: MAFRA ?? Leoš Tržil Ředitel jihomoravs­ké policie.
Foto: MAFRA Leoš Tržil Ředitel jihomoravs­ké policie.
 ?? Foto: Facebook ?? Úzký profil Leoš Tržil se souká do superauta BMW.
Foto: Facebook Úzký profil Leoš Tržil se souká do superauta BMW.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia