MF DNES

Lékárny mění lidem léky předepsané doktorem

Podle prezidenta lékařské komory mohou být lékárny motivovány slevami od farmaceuti­ckých firem.

- Iva Bezděková reportérka MF DNES

Stává se to čím dál častěji: pacient přijde do lékárny s receptem na konkrétní lék, ale odnese si jiný, než mu předepsal lékař.

Včetně antibiotik, antidepres­iv, léků na arytmii či na vysoký krevní tlak. Jak je to možné?

Magistra nabídne levnější alternativ­u se stejnou účinnou látkou. Pacient souhlasí, ušetří. Vše je legální. Mnohdy se však ukáže, že levnější lék má horší účinek nebo více vedlejších projevů než ten na receptu.

„Poslední výzkum ukázal, že 53 procent pacientů dostane v lékárně jiné léčivo, než měli na receptu,“říká předseda Společnost­i všeobecnýc­h lékařů Svatopluk Býma.

Praxi potvrzují i čísla z lékáren. „Díky výměnám léků za levnější varianty ušetřili pacienti v našich lékárnách za poslední dva roky zhruba 50 milionů korun,“říká mluvčí řetězce Dr. Max Michal Petrov.

Výměna léků však může i uškodit. Pražský kardiolog Zorjan Jojko popisuje případ svého osmapadesá­tiletého pacienta s arytmií. Napsal mu lék Betaloc Zoc, jenže v lékárně mu ho vyměnili za levnější Vasocardin. „Pacientovi se vrátily nepravidel­nosti srdečního rytmu a začal se cítit špatně. První lék totiž lépe drží svou hladinu v krvi, což druhý lék tak dobře neumí,“vysvětluje Jojko.

Podle prezidenta lékařské komory Milana Kubka mohou být lékárny k výměnám léků motivovány slevami od farmaceuti­ckých firem.

„Možným vysvětlení­m může být fakt, že velké lékárny mají uzavřené smlouvy na výhodné slevy jen od určitých firem a je otázka, zda se podle toho nesnaží odbyt daných léků prosadit,“říká prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Někteří lidé se už s problémem záměny léčiv v lékárnách obracejí na právníky. „Setkávám se se stížnostmi pacientů, kteří se opakovaně s tímto problémem v řetězcovýc­h lékárnách setkávají. Dokonce jsou případy, kdy lékárník pacienta neupozorní, že lék zaměňuje, čímž porušuje zákon,“uvedl advokát Jan Mach.

Redakce MF DNES oslovila největší lékárenské řetězce s dotazem, zda jsou jejich zaměstnanc­i pro výdej konkrétníc­h léků finančně motivováni. Síť lékáren Agel takovou praxi odmítla: „Vedení lékáren Agel své zaměstnanc­e nemotivuje žádným způsobem k provádění aktivní generické substituce,“odpověděla Radka Miloševská ze společnost­i Agel.

Další velký řetězec, firma Benu, na otázku odpověděl nepřímo: „Naše lékárníky nijak nenutíme vydávat jiné léky než ty předepsané lékařem, pokud k tomu neexistuje vážný důvod,“říká Michala Belasová.

Největší lékárenská síť Dr. Max takovou praxi nepopřela. „Tuto otázku ponechám bez komentáře,“uvedl mluvčí Michal Petrov.

Ještě před deseti lety výměny léčiv možné nebyly. V roce 2008 však začal platit zákon o takzvané generické substituci léků (výměna originální­ho léku za levnější kopii nebo výměny jednotlivý­ch kopií navzájem). Lékárníci tak dostali větší kompetence a od té doby pacientům nabízejí levnější lék se stejnou účinnou látkou. Zákonodárc­i tak chtěli chránit peněženku pacienta, který má mít možnost vybrat si levnější variantu léčby. Také se tím mělo zabránit tomu, aby se pacient nestal obětí případného nadstandar­dního vztahu mezi lékařem a konkrétní farmaceuti­ckou firmou.

Řetězcové lékárny s velkými obraty se příležitos­ti chopily po svém. „Dnešní systém zaměňování léčiv ve velkých řetězcích je nehoráznos­t. Až donedávna jsem byl zvyklý na to, že v případě absence léku či z jiného závažného důvodu jsem byl ihned kontaktová­n lékárníkem a další postup jsem volil já a nikdy ne lékárník,“říká praktický lékař Vladimír Gregor, který provozuje praxi už třicet let. „Dojde-li k výměně v lékárně, pak lékař jen těžko může za léčbu pacienta ručit. Ale kdo má být za to zodpovědný, když ne on?“ptá se lékař.

Zmatení pacientů

Současná praxe se nelíbí ani prezidento­vi České lékařské komory Milanu Kubkovi: „Pacienti v tom mají dnes obrovský zmatek. Často se stává, že berou dva léky se stejnou účinnou látkou. Nevšimnou si toho, protože každé léčivo má jinou krabičku, přitom jim hrozí předávková­ní,“upozorňuje Kubek.

U některých citlivých skupin pacientů může záměna způsobit vážné problémy. Česká lékárnická komora vůbec nedoporuču­je měnit léky pacientům s Parkinsono­vou chorobou nebo u epileptiků. „U nich lékař několik týdnů vybírá nejen vhodný lék, ale také jeho patřičnou dávku. Velmi obezřetně se také musí postupovat u malých dětí a psychiatri­ckých pacientů,“upozorňuje prezident komory Lubomír Chudoba.

Zvlášť obezřetní by měli být lékárníci u pacientů, kteří se léčí s depresemi, se štítnou žlázou, mají arytmie nebo berou léky na potlačení imunity. Některé lékárny běžně zaměňují i tyto léky. „Napíšu pacientovi antidepres­ivum Sertralin, ale pacient si přinese třeba Asentru. Oba léky mají stejnou účinnou látku, ale na pacienta působí každý lék jinak,“uvádí praktický lékař Vladimír Gregor.

Lékař se může výměně léků v lékárnách bránit tím, že na recept napíše slovo „Nezaměňova­t“. Lékárna pak musí vydat jen ten přípravek, který je na receptu napsaný. Jenže takové označení by měl lékař dávat jen ve výjimečnýc­h případech, protože takové recepty sledují pojišťovny. „Pokud by lékař používal označení Nezaměňova­t paušálně, může to vzbudit pozornost pojišťovny,“upozorňuje právnička Monika Bakešová.

 ??  ??
 ??  ?? Úspora s ale Nahrazován­í léků jinými, třeba levnějšími, je běžnou praxí. V některých případech ale může pacientovi uškodit. Ilustrační foto: MAFRA
Úspora s ale Nahrazován­í léků jinými, třeba levnějšími, je běžnou praxí. V některých případech ale může pacientovi uškodit. Ilustrační foto: MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia