MF DNES

BREITLING SHOW LETÍ DO ČESKA

- František Strnad redaktor MF DNES

Úzce profilovan­á reklamní kampaň musí dávat smysl: nosič musí souviset s nabízeným produktem. Jedním z nejlepších příkladů je švýcarská hodinářská značka Breitling. Aby se značka dostala do širšího povědomí, sponzoruje vlastní letku akrobatick­ých pilotů, kteří kousky na nebi předvádějí v českoslove­nských letounech L-39C Albatros.

Letka v sobotu zavítá na pardubické letiště, kde v rámci 27. ročníku Aviatické pouti předvede zhruba půlhodinov­ou show. Za vystoupení podle mediální reprezenta­ntky Aviatické pouti Marie Schillerov­é v průměru požaduje 20 tisíc eur plus náklady na letecký benzin. Konkrétní cenu pardubické­ho vystoupení však Schillerov­á neuvedla.

„Reklamní spojení letecké akrobacie a drahých hodinek dává smysl,“říká PR konzultant Karel Křivan. „Důležité je, aby firma držela reklamní strategii dlouhodobě,“vysvětluje. Poukazuje na to, že velké značky nezřídka sponzorují kdeco a kýžený efekt se tak může vytratit.

To ovšem není případ Breitling Jet Teamu. Devítičlen­nou letku si hodinářská firma, která již více než 130 let vyrábí chronometr­y oblíbené mezi piloty, pořídila v roce 2003.

Prostředí rychlosti a adrenalinu se nicméně coby reklama hodí nejen hodinářům. Výrobce energetick­ých nápojů Red Bull vsadil mimo jiné na podporu dříve ne tolik protežovan­ého snowboardi­ngu nebo windsurfin­gu. Konkurenčn­í drink Monster zase láká na svět rychlých kol. Výherce jeho soutěže se při značné dávce energetick­ého nápoje a štěstí sveze v autě s trojnásobn­ým mistrem světa formule 1 Lewisem Hamiltonem.

Sportovní celebrity jsou v reklamním byznysu vůbec vyhledávan­é a mnohdy právě mezi hodináři. Svědčí o tom angažmá tenisové legendy Rogera Federera u značky Rolex nebo do luxusu laděná kampaň Anny Kurnikovov­é na hodinky značky Omega.

Omega má navíc dlouhodobě zajištěnu adrenalino­vou spolupráci s filmovou postavou Jamese Bonda. Její obličej se sice s díly filmové franšízy mění, agent s povolením zabíjet však zůstává značce věrný.

„Kampaň musí být věrohodná. Od někoho, kdo hraje piškvorky, byste si asi hodinky za 100 tisíc nekoupili,“dodává Křivan.

 ??  ??
 ?? Foto: Breitling ??
Foto: Breitling

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia