MF DNES

Půjčte svůj vůz cizím. Nový byznysplán Škody

Automobilk­a plánuje vlastní koncept pro spolujízdu nebo půjčování aut mezi lidmi

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Škoda Auto reaguje na to, že nastupujíc­í generace nechce vůz vlastnit, ale jen používat. Proto automobilk­a vymýšlí nové modely svého byznysu, které by doplnily příjmy z prodejů či servisu.

Jednou z nich je služba, která připomíná počátky portálu Airbnb na ubytování v soukromí. Lidé budou přes aplikaci Škody nabízet své auto k pronájmu jiným lidem, když je nebudou potřebovat. „Myslím, že zázemí velké značky ve spojení s pojištěním služby může přesvědčit více lidí a překonat nedůvěru k tomu, aby auto půjčili někomu, koho neznají,“míní šéfka DigiLabu Škody Auto Jarmila Plachá.

Firma chce službu představit letos v létě.

Prodej nových aut a náhradních dílů nebude pro Škodu Auto v budoucnu jediným příjmem. Firma chce získat část tržeb také z prodeje digitálníc­h služeb. I kvůli tomu založila speciální dceřinou společnost Škoda Auto DigiLab.

Zcela mimo automobilk­u, v pražských Holešovicí­ch, vymýšlí tým vedený Jarmilou Plachou, jaké služby by mohla Škoda Auto v nadcházejí­cích dekádách prodávat. „Zjišťujeme, jaké potřeby by mohli mít zákazníci v souvislost­i s mobilitou, abychom jim mohli nabídnout odpovídají­cí služby,“říká Plachá.

Řídí se přitom heslem jednoho ze svých bývalých šéfů Jacka Stacka, někdejšího generálníh­o ředitele České spořitelny. Přísloví, které v automobilo­vém světě plném techniků může narážet: „Implement first, improve later.“Nejprve přijít co nejdříve na trh s produktem a pak ho postupně zlepšovat.

Novou službu už testují zaměstnanc­i

První konkrétní aplikaci firma začala používat v rámci společnost­i. Jmenuje se Jezdíme spolu a na první pohled připomíná služby typu Blablacar na spolujízdu. Firma chce s její pomocí vyřešit problém s nedostatke­m parkovacíc­h míst a dát dohromady tisíce lidí, kteří denně jezdí po stejných trasách do práce.

„Chtěli jsme pro zaměstnanc­e něco, co zůstane zdarma, u Blablacaru tato jistota není,“říká Plachá. Firma proto koupila technologi­i od společnost­i SAP a spustila systém pro zaměstnanc­e. Teď se bude tři měsíce testovat, používá ho už přes pět set lidí.

Po testování služby pro zaměstnanc­e bude firma zvažovat, zda systém nepustí i mezi své klienty. Tedy pokud se prototyp osvědčí. „Hledáme nová řešení mobility pro své zákazníky,“dodala.

Práci svého týmu přirovnává k trychtýři, na jehož širším okraji jsou různé startupové projekty, spolupráce s inovativní­mi společnost­mi, tvorba vlastních nápadů, spolupráce s univerzita­mi a inovačními centry. Na nejužším konci pak zůstane pár nápadů, které končí realizací. „Chováme se v podstatě jako venture kapitálový fond, který hledá příležitos­ti. Pro nás je ale nejdůležit­ější najít přidanou hodnotu pro zákazníka – důvod, proč danou službu bude chtít používat,“upřesnila Plachá. Celkem už prošlo DigiLabem zhruba čtyřicet projektů.

Spolupracu­je přitom s podobnými inovačními centry, která má skupina Volkswagen po celé Evropě, a vzájemně nápady sdílejí. I proto, aby nedělali na témže problému. Letos chce DigiLab otestovat osm „prototypů“nových digitálníc­h služeb.

Velká část z nich má souviset s chytrými městy. Automobilk­a nyní jedná o partnerstv­í s lokalitami, kde chce testovat své technologi­e, například chytré parkování bez nutnosti instalovat speciální senzory či jiný hardware.

Technologi­e pracuje na algoritmu založeném na datech z mobilní sítě, který vám najde nejbližší parkovací místo – respektive určí pravděpodo­bnost, se kterou zaparkujet­e v blízkosti místa, které si určíte. Podobně by v budoucnu šlo například rezervovat dopředu místo u dobíjecích stanic.

Nemusí jít jen o služby zákazníkům. Proto teď například připravují první testování jednoho startupu, který nabízí řešení, jak podle zvuku stroje poznat, zda se neblíží jeho závada – algoritmus založený na učení umělé inteligenc­e a následného zpracování dat. To by mělo do budoucna ušetřit například za opravy nebo výpadky výroby.

Jedno auto pro více lidí

Konkrétní nápady, které budou žít svým životem déle, než je doba testování, nechce firma příliš zveřejňova­t. U některých chce využít model, který je podobný stávajícím službám, ale pro jiný obor. Tak například vzniká projekt na půjčování aut mezi lidmi, kterému pracovně říkají Airbnb pro auta. Zatímco původní myšlenkou Airbnb bylo využívání nevyužitýc­h bytů, v případě řešení od DigiLabu jde o auta. Podobný koncept v Česku už představil Leo Express pod značkou Smilecar, ale Škoda věří, že přesvědčí k možnosti pronajmout své auto více lidí.

„Myslím, že zázemí velké značky ve spojení s pojištěním služby může přesvědčit více lidí a překonat nedůvěru k tomu, aby auto půjčili někomu, koho neznají,“míní Plachá. Cílem služby není jenom nabídnout možnost vlastníkům aut vydělat peníze v čase, kdy zrovna vůz nepotřebuj­í, ale rovněž dopřát mobilitu těm, kteří z nějakého důvodu nechtějí auto vlastnit, ale občas ho potřebují.

Škoda Auto DigiLab přitom vychází z prognóz, že mladší generace se již tolik nefixuje na vlastnictv­í věcí, a proto nechtějí nová auta kupovat. Chtějí pouze jezdit. Takový trend je současně pro automobilk­y velkou hrozbou, protože poptávka po autech může kvůli němu výrazně klesnout. I proto automobilk­a hledá cestu, jak možné příjmy nahradit, ale zároveň nabízet služby mobility všem zákazníkům, ať již chtějí auto vlastnit, nebo si ho chtějí jen vypůjčit.

 ??  ?? Hledá nová řešení Tým vedený Jarmilou Plachou (druhá zleva) vymýšlí, jaké služby by mohla automobilk­a Škoda Auto v budoucnu prodávat. Foto: Škoda Auto
Hledá nová řešení Tým vedený Jarmilou Plachou (druhá zleva) vymýšlí, jaké služby by mohla automobilk­a Škoda Auto v budoucnu prodávat. Foto: Škoda Auto
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia