MF DNES

Ronaldo proti Buffonovi

Finále Ligy mistrů, Gianluigi Buffon proti Cristianu Ronaldovi. Nepůjde zítra náhodou i o Zlatý míč?

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Umí na něj to se nedá popřít. Kdykoli Cristiano Ronaldo v Lize mistrů vyběhl proti Juventusu s Gianluigim Buffonem v brance, dal gól. Z šesti střel mu italský gólman chytil jedinou.

Na zítřek večer má jasný plán: tuhle statistiku vylepšit. Ve finále nejprestiž­nější evropské soutěže čeká Real Madrid, znovu s neoblíbený­m soupeřem na hrotu.

Ronaldo vs. Buffon. Největší hvězda Realu proti stálici Juventusu. Nejlepší střelec Ligy mistrů proti nejlepšímu brankáři.

Může to být souboj, na který se bude léta vzpomínat. A klidně může rozhodnout i o tom, kdo si v zimě dojde pro Zlatý míč, cenu pro nejlepšího fotbalistu světa.

Letošnímu roku chybí vrchol typu mistrovstv­í světa nebo Evropy, takže rozhodovat budou jiná kritéria. Nastřílené góly, vychytané nuly, možná i zásluhy. A rozhodně týmový úspěch. To znamená, že finále Ligy mistrů bude pro mnoho hlasujícíc­h stěžejní nápovědou.

Podzim ještě může leccos změnit, ale během něj se týmové trofeje nevyhrávaj­í. Ta nejdůležit­ější je ve hře zítra, v Cardiffu, s výkopem tradičně ve 20.45 hodin. Která z legend nakonec zajásá? Buffonovi bude na začátku příštího roku čtyřicet, má možná poslední šanci Ligu mistrů vyhrát. Je světovým šampionem, italské tituly by snad ani nespočítal, s Parmou vyhrál Pohár UEFA. Ale nablýskaný ušatý pohár mu uniká. Dvakrát už byl blízko, ale ani v roce 2003, ani předloni neslavil. AC Milán a Barcelona byly silnější. Řekněte sami: nepřáli byste mu, aby se konečně dočkal? „Já ano. Čeká ho třetí finále a říká se přece: do třetice všeho dobrého. Věřím, že mu to vyjde,“říká český gólman Petr Čech. A zdaleka není sám.

„Cristiano už vyhrál mockrát. Gigi si tentokrát zaslouží Zlatý míč mnohem víc,“přesvědčuj­e bývalý útočník Fabrizio Ravanelli. V podobném duchu mluví i Xavi nebo Gerard Piqué, legendy Barcelony. Možná jen chtějí Ronalda rozhodit před finále, ve kterém budou přát soupeři. Nebo vážně Buffonovi přejí ocenění víc.

Dá se to pochopit. Gólman s věčně ulíznutými vlasy je sympaťák, pohodář se širokým úsměvem, který rád zavtipkuje. Ale pozor – fotbal bere vždy smrtelně vážně.

Viděli jste ho, jak zpívá před reprezenta­čními zápasy italskou hymnu? Prožívá ji jako nikdo jiný: s rukou na srdci a přivřenýma očima doslova řve její slova, aby se na utkání řádně nažhavil.

V Juventusu je od léta 2001, a kdybyste chtěli spočítat, kolikrát za tu dobu v brance udělal velký kiks, možná by vám stačily prsty jedné ruky. Geny po mamince, která reprezento­vala v hodu diskem, a tátovi, bývalém vzpěrači, se v něm pomíchaly dokonale.

Jako by nestárl, zůstává spolehlivý, jistý, neztratil postřeh ani mrštnost. Není divu, že se mu nechce končit.

V reprezenta­ci vydrží určitě do mistrovstv­í světa v Rusku, možná se nechá přemluvit, aby pokračoval i pak. V brance nemusí moc běhat, takže ani nevadí, že si u kafe rád vychutná cigárko.

V tom se liší od Ronalda, známého askety. Ten se drží na vrcholu i díky vzorné životosprá­vě. A ať už je vám sympatický, nebo ne, jeho přístup musíte ocenit.

Také v této sezoně ukázal, že je jako spolehlivá mašina, která se jen tak nezadře, i když na to už mnozí čekají. Když se začalo říkat, že stárne a jde výkonnostn­ě dolů, rozstřílel se a kritici museli zase zalézt.

Ve dvaatřicet­i se drží na vrcholu, vyzařuje z něj odhodlání i síla.

Ligu mistrů už vyhrál třikrát: poprvé s Manchester­em, pak dvakrát s Realem. A dobře ví, co si přát teď, aby mohl pomýšlet na další oslavu.

„Musíme doufat, že Buffon ve finále zachytá mizerně,“prohlásil před pár dny a trochu netypicky vyjádřil, jaký má k italskému veteránovi respekt.

I Buffon soupeře obdivuje, jen ne tolik, jak to z jedné jeho věty mohlo vyznít. Kdysi prohlásil, že Ronaldo je nejlepším hráčem, proti kterému kdy chytal, ale to mluvil o Brazilci, který válel na přelomu tisíciletí.

Aby zítra doplnil sbírku o chybějící trofej, potřebuje konečně vychytat jeho mladšího jmenovce.

Vyhrát Ligu mistrů? Měl bych stejnou radost jako po zlatu na mistrovstv­í světa. Pokud chceme znovu zvítězit, musíme doufat, že Buffon ve finále zachytá mizerně.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 2x foto: Profimedia.cz
2x foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia