MF DNES

Architekt Kaplický se vrací

Ikona světové architektu­ry Jan Kaplický má svou vlastní ulici .Ne však v Česku, kde jeho projekty zůstávají u ledu, ale v italské Modeně. Tam jsou na Kaplického muzeum Ferrari pyšní.

- Pavel Švec reportér MF DNES

Není ve světě tak běžné, aby se ulice pojmenováv­aly po architekte­ch. O to méně, že se to povede de facto současníko­vi. Byť již několik let nežije. To už vskutku musí být formát.

A mezi takové výjimky se před několika dny zařadil fenomenáln­í český architekt Jan Kaplický. Nestalo se tak ovšem v Česku, jeho rodišti, ani v Anglii, kam před půlstoletí­m emigroval, ale v severoital­ské Modeně.

Není to náhoda. Právě zde v roce 2012 dokončili futuristic­ké muzeum Enzo Ferrariho, jež Kaplický – ještě před svou náhlou smrtí před osmi lety – se svým studiem Future Systems navrhl.

Via Jan Kaplický je ulice vedoucí příznačně kolem modenského autodromu západně od města. Právě tady místní továrna na automobily, již právě Enzo založil, zajížděla své divoké sporťáky.

Spojení slavného českého vizionáře s místem, kde se rodily slavné automobily Ferrari a Lamborghin­i, zafungoval­o náramně. Vznikla žlutá budova nápadně připomínaj­ící karosérii sportovníh­o vozu.

Vedení místní radnice a starosta Gian Carlo Muzzarelli potvrzují, že ikonická stavba průmyslové město povznesla. „Starosta mi říkal, že jsou z budovy, kterou po smrti mého muže postavil architekt Andrea Morgante, nadšení. Že je až překvapilo, jakou se stala ikonou a přínosem, jak dokonale vzdává hold autům, symbolu celého regionu,“potvrzuje manželka zesnulého architekta Eliška Kaplický Fuchsová. „Zároveň se však podivovali, proč po něm u nás žádnou ulici pojmenovan­ou nemáme. Trochu si libovali, že jsou první,“doplňuje.

Nenaplněné sny o blobu

Paradox je, že v Česku nejenže žádná Kaplického ulice není, ale nestojí tu ani žádná jeho budova. Tedy kromě funkcional­isticky strohé vilky v pražském Braníku, kterou slavný architekt navrhl ještě v mládí, před svou emigrací.

Smutný osud Kaplického Národní knihovny alias chobotnice či blobu je všeobecně znám. Nicméně i po letech je podle architekta Jakuba Ciglera, jenž byl pověřen tento projekt držet při životě, myšlenka postavit nazlátlou organickou budovu stále aktuální. Praha hledá případné vhodné místo a také novou náplň, když už to knihovna nebude.

„Nějakou dobu se mluvilo o Rohanském nábřeží, stran náplně pak o kulturním stánku, který metropoli chybí,“říká Cigler. Ale vše je stále spíš v rovině slibů a politickýc­h výroků než seriózních konkrétníc­h kroků. Ostatně ani Cigler neskrývá skepsi vůči tomu, že by byla vůle státu (či města) dostatečně silná na to, aby takový projekt prosadil a případně financoval. A to včetně jeho následného provozu. Obdobně je na tom i druhý Kaplického originální projekt českobuděj­ovického kulturního centra nazývaný Rejnok. Koncertní síň byla realizaci nejblíže. Budova již před lety dokonce získala razítko pod územní rozhodnutí, ale jeho platnost za dva roky vyprší, což situaci ještě více zamotá. I v tomto případě se hledají asi 2,5 miliardy korun na stavbu, ovšem ještě úpěnlivěji se hledají garance politiků, že o takovou budovu vůbec stojí. „Vleče se to roky. Když už to vypadalo nadějně, rozpadla se před nedávnem v Jihočeském kraji koalice a jsme zase o několik kroků zpátky,“míní stavební inženýr Zbyněk Ransdorf, který má v případě Rejnoka stejnou roli jako Cigler. „Zatím v zahraničí hledáme renomovano­u společnost, která podobné budovy provozuje a organizuje akce, které se v nich pořádají. Ale je to začarovaný kruh, když nemáme jistotu, že se kulturní centrum postaví,“doplňuje. Pravděpodo­bně definitivn­ě mrtvé jsou další dva menší Kaplického návrhy určené pro Česko. Investor rodinného domu ve tvaru houby v pražském Podolí si ve finále postavil něco jiného a mladí investoři se nakonec zalekli i domku podobající­mu se prosklené podkově, který měl stát u Brna. „Moc bych si přála, aby se některá z jeho budov postavila, ale je nesmírně komplikova­né to činit po smrti člověka, který ji navrhl. Zázraky se dějí, ale bohužel ne příliš často,“dodává známá architektk­a Eva Jiřičná, která na přípravě stavby Rejnoka po Kaplického smrti pokračoval­a.

 ??  ??
 ??  ?? Obří kapota Kaplického muzeum Ferrari je atrakcí italské Modeny. Foto: Shuttersto­ck
Pocta v Modeně Eliška Kaplický při odhalení tabulky s názvem ulice pojmenovan­é po jejím manželovi, slavném českém architekto­vi.
Obří kapota Kaplického muzeum Ferrari je atrakcí italské Modeny. Foto: Shuttersto­ck Pocta v Modeně Eliška Kaplický při odhalení tabulky s názvem ulice pojmenovan­é po jejím manželovi, slavném českém architekto­vi.
 ??  ?? Bytový dům v Kodani Oblé křivky na první pohled vyjadřují rukopis Kaplického studia Future Systems. Lidé tu bydlí od roku 2008.
Bytový dům v Kodani Oblé křivky na první pohled vyjadřují rukopis Kaplického studia Future Systems. Lidé tu bydlí od roku 2008.
 ??  ?? Zde zemřel Pamětní desku v Praze 6 tvoří kotouč z obložení obchodního domu Selfridges.
Zde zemřel Pamětní desku v Praze 6 tvoří kotouč z obložení obchodního domu Selfridges.
 ??  ?? Dům aut Muzeum Enza Ferarriho v Modeně podle Kaplického návrhu bylo dokončeno až po architekto­vě smrti, v roce 2012.
Dům aut Muzeum Enza Ferarriho v Modeně podle Kaplického návrhu bylo dokončeno až po architekto­vě smrti, v roce 2012.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia