MF DNES

Babišův hokejland

Šéf ANO má před volbami nový trumf – hokej. Pomoci mu má olympijský vítěz Milan Hnilička.

- Ondřej Leinert s přispěním Lukáše Valáška

Stačilo, aby se letos v dubnu šéf ANO Andrej Babiš přijel jednou podívat do Brna na hokej, zrovna když tamní Kometa bojovala o titul, a už na sociální sítě nadšeně psal: „V Brně na hokeji je super atmosféra. Potřebují nový stadion pro 12 500 diváků. Viděl jsem projekt, udělám maximum pro jeho prosazení,“sliboval Babiš. A právě jeden ze dvou nejpopulár­nějších sportů v Česku pro něho do letošních voleb bude velké téma.

„Od roku 2012 nemáme medaili. A to je důsledek toho, že nejsou stadiony, nejsou trenéři, nejsou peníze ve sportu. Potřebujem­e je tam narvat,“prohlašuje Babiš. Hlavním trumfem se má stát projekt, na kterém pracuje bývalý hokejový brankář a olympijský vítěz z Nagana Milan Hnilička. Výstavba sedmnácti menších multifunkč­ních hokejových hal po celém Česku.

Hnilička, který se s Babišem před časem potkal na akci Sporťáček, si tehdejšímu ministrovi financí postěžoval, jak český hokej chřadne. Mimo jiné i proto, že u nás malí talenti nemají kde trénovat.

„V Česku máme kolem 160 krytých hal. Takoví Švédi jich přitom mají kolem 450, Finové asi 280. A to mají obě země méně obyvatel než my. Pak to dopadá tak, že děti musí trénovat od šesti ráno, pro rodiče je obtížné je tam vůbec dostat,“popisuje Hnilička. Babiš přikývl. A Hniličku zlanařil, aby letos za jeho hnutí kandidoval.

Společně se objeví na kandidátce ve Středočesk­ém kraji. Hnilička má sice do voleb jít jako nestraník, Babišovo hnutí se však netají, že chce, aby byl vidět. Figurovat by měl v první desítce. A jezdit budou s Babišem po celé republice. „Zrovna teď devátého se s Hniličkou jedeme podívat do Jeseníka, tam by mohla jedna z těch hal stát,“líčí šéf ANO.

Na hokej i v Dobříši

Je to ambiciózní projekt. Kryté haly by nově měly vyrůst i v obcích pod deset tisíc obyvatel, kde dosud bylo možné na hokej jít nanejvýš do hospody: v Dobříši, Žamberku nebo v Heřmanově Městci.

„Plán počítá se sedmnácti městy, ale hlásí se nám i další. Jeden takový stadion by měl mít kapacitu až 500 diváků a stát by měl maximálně 80 milionů korun,“prozrazuje Hnilička. „Bavíme se o tom třeba i s krasobrusl­ařem Tomášem Vernerem. Má to být využitelné také pro nám příbuzné sporty,“říká. Náklady na výstavbu by hradila zčásti města, zčásti by chtěl Hnilička využít dotací z ministerst­va školství.

Ale právě s penězi je problém. Babiš přiznává, že za současné situace prostředky na výstavbu nejsou, změnit se to prý má po volbách, kdy chce navýšit částku mířící do sportu. „Musíme se podívat, co těm sportům chybí. Hlavně na ty sporty, které jsou populární. Biatlon, hokej a další,“plánuje Babiš.

Jeho smělé plány však zatím končí u slov. Už předloni v červenci přijel za primátorem Petrem Vokřálem do Brna, aby naplánoval v areálu tamního univerzitn­ího kampusu halu pro rychlobrus­lařku Martinu Sáblíkovou. Prázdninov­ý nápad Babiše však už za dva měsíce narazil.

Stavba je totiž dlouhodobě naplánovan­á v Novém Městě na Moravě a Kraj Vysočina na ni přiklepl 40 milionů korun. Z Brna tak sešlo. „Bavili jsme se o tom s trenérem Martiny Sáblíkové panem Novákem. Nevyhovova­la mu nadmořská výška. Vyhovuje mu jenom Nové Město na Moravě, takový projekt tam samozřejmě může být,“říká dnes Babiš.

To je přitom v rozporu i s tím, co tvrdí někteří jeho spolustran­íci. „Taková hala má být ve velkém městě, jako je Praha, Brno nebo Plzeň,“říká poslanec ANO specializu­jící se na sport Jiří Holeček.

„Nejsou peníze ve sportu. Potřebujem­e je tam narvat.“Andrej Babiš, šéf hnutí ANO

Problém jménem Rusňák

Babiš si naběhl také s příslibem podpory hokejové arény v Brně. Za projektem totiž stojí investiční skupina DRFG, jejíž šéf David Rusňák – někdejší velký sponzor ANO – je teď obviněn v kauze vynášení informací z policejníc­h spisů. Za projektem si však Babiš stojí. A kromě Brna dokonce mluví ještě o další nové velké hale stojící mimo projekt sedmnácti dalších. „Potřebujem­e nový Horácký stadion v Jihlavě, tam jsem byl v šatně, to je výroba čpavku, tam se nedá dýchat a v tom se převlékají děti, to je katastrofa, neuvěřitel­né,“vadí mu. Jihlavští radní si přitom minulý týden postěžoval­i, že plány mají, ale chybějí peníze.

Babiš přesto tvrdí, že to myslí vážně. „Není to žádný předvolebn­í tahák. Co já říkám, to udělám. Vidíte EET? Teď je to zrovna půl roku, co jsme to spustili,“hájí se šéf ANO.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia